Bijzondere wedstrijd voor trainer Peter Jonkman

Deel dit bericht via:

Voor Peter Jonkman, trainer van VV Hapert, is het zondag een bijzondere dag. Niet alleen viert hij dan zijn 49ste verjaardag, maar de tegenstander van die middag is vanaf het volgende seizoen zijn nieuwe club. Jonkman tekende onlangs een contract bij Unitas’59. Als opvolger van Huub Vermeulen. “Het heeft zo moeten zijn”, lacht de trainer uit Dommelen. “Maar zondag gaan we met Hapert gewoon voor drie punten!”

Want de roodblauwen kunnen de punten nog goed gebruiken. Hapert staat op de tiende plek, met slechts één punt voorsprong op DBS, drie op SBC en vier op Wilhelmina Boys. Tivoli, de nummer laatst, heeft slechts één punt en lijkt de eerste, zekere degradant. Jonkman: “In deze derde klasse is iedereen aan elkaar gewaagd. Het verschil tussen koploper Unitas’59 en ons is twaalf punten, maar we hebben ook een wedstrijd minder gespeeld. Wij pakken punten van Bladella en PSV/av, maar verliezen van Hoogeloon en RPC. Het ligt gewoon heel dicht bij elkaar.”

En Jonkman maakte wel eens anders mee. “Dat de koploper nauwelijks punten liet liggen. Denk aan Hilvaria en Sparta’25. Dit is wat mij betreft veel leuker. Natuurlijk kijken we allereerst naar onderen, omdat we moeten zorgen dat we niet serieus in de degradatiegevaar komen. Ik ben er echter van overtuigd dat we ons rechtstreeks handhaven, maar twee keer achterelkaar verliezen en de wereld ziet er plotseling heel anders uit. En bij een relatief kleine club als Hapert ben je dan wel afhankelijk van de beschikbare spelers. De eerste keer tegen Unitas’59 misten we vijf basiskrachten. Dat is niet op te vangen.”

Klik
De naam van zijn nieuwe club is gevallen. Voor sommigen was het best een verrassing dat Jonkman in zee ging met een Eindhovense vereniging. “Tja, het klopt dat ik tot nu toe alleen in de Kempen heb gewerkt, maar vanaf de eerste kennismaking voelde het gewoon goed. Ik heb met het bestuur gesproken, maar ook met diverse spelers en het klikte meteen. Unitas’59 is een club met een stabiele basis en met jeugdteams die op een hoog niveau spelen. Bij BES moesten we het vooral doen met jongens van buitenaf en bij Hapert heb ik de beschikking over een relatief kleine selectie. Hier zijn veel meer mogelijkheden.”

Het is ook voor de eerste keer dat Jonkman een club gaat trainen, die zijn thuiswedstrijden op kunstgras gespeeld. Bekend is dat de Dommelnaar geen liefhebber is. “Ik speel het liefst op gewoon gras, maar ben tegelijkertijd ook wel weer zo realistisch dat ik snap dat kunstgras zo zijn voordelen heeft. Bij Hapert zijn er al verschillende wedstrijden afgelast en we kunnen ook nauwelijks fatsoenlijk trainen. Dan ben ik soms best jaloers op clubs die kunstgras hebben. Overigens vind ik wel dat een speler op allebei de velden uit de voeten moet kunnen. Dat moet je ze dus in de jeugd al ‘aanleren’.”

Stijl
Momenteel heeft Jonkman het nog uitstekend naar zijn zin bij Hapert en hij wil graag in stijl afsluiten. In ieder geval met handhaving in de derde klasse. “Dit zou moeten lukken”, klinkt het zeer beslist. “We hebben genoeg kwaliteiten voor dit niveau.” En dan naar Unitas’59, waarbij Jonkman zomaar eens bij een tweedeklasser terecht kan komen. “Dat zou wel heel mooi zijn. De eerste vier ploegen staan dicht bij elkaar, dus er is nog geen uitgesproken favoriet te noemen. Ik gun mijn nieuwe club het allerbeste, maar ga toch voor de volle winst komende zondag!”

De wedstrijd Unitas’59-Hapert begint om 14.30 uur en wordt gespeeld op het veld van RKVV Brabantia. Dit heeft alles te maken met de vernielingen die tijdens Nieuwjaarsnacht werden aangericht aan het hoofdveld van Unitas’59. Het kunstgras is fors beschadigd door brandstichting.

 

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


(Door Willem Jan Schampers)