Beweegprofessionals aan het woord: 'Wat te doen bij hielpijn bij kinderen en jongeren'

Deel dit bericht via:

Voetballen, atletiek, basketballen… Twee keer per week trainen, op zaterdag een wedstrijd en het állerliefst ook nog elke dag na school op het veldje om de hoek. Heel gezond en superleuk! Maar stiekem komt er ook heel veel kracht op het hielbeen te staan.

Morbus sever
Hielpijn is een veelvoorkomend probleem bij jong en oud. Deze klachten zijn vaak heel lastig, duren lang en hebben een grote invloed op sportprestaties. De oorzaken kunnen heel verschillend zijn van achillespeesontsteking, een slijmbeursontsteking tot hielspoor. Maar bij kinderen en jongeren zien we vaak dat het probleem zich bij de groeischijven bevindt. De pijnklacht rond de hiel die wordt veroorzaakt door de groeischijven wordt in de volksmond ook wel: ‘morbus sever’ genoemd. Jongens hebben hier over het algemeen iets vaker last van dan meisjes.

Hoe kan ik overbelasting voorkomen?
We begrijpen heel goed dat je niet met pijn op de bank wil blijven zitten. Je kunt zelf ook iets doen om overbelasting te voorkomen:

1. Goede sportschoenen met schokdemping zijn ontzettend belangrijk! Koop deze als je dat nog niet had gedaan.
2. Wikkel een ice pack in een handdoek en leg deze drie keer per dag voor ongeveer twintig minuten op de hiel. Dat verzacht de pijn.
3. Steunkousen of een elastische band kunnen de hiel steun bieden tijdens het sporten.
4. Als je veel last blijft houden tijdens de training, kan één of twee keer per week minder trainen of zelfs een paar weken rust houden wonderen doen.

Podotherapeutische inlegzool
Gelukkig gaan veel klachten vanzelf over met de groei. Hier kan echter wel jaren overheen gaan. Met een podotherapeutische zool kunnen klachten worden verminderd. De zool zal de trekkrachten van onder andere de achillespees verminderen. Hierdoor zullen de pijnklachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Onderzoek is belangrijk
Als pijnklachten aanhouden is het heel belangrijk om langs een huisarts of podotherapeut te gaan. Er zijn namelijk nog andere aandoeningen die ter hoogte van het hielbeen mogelijk verder onderzoek nodig hebben.
   

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?