Beweegprofessionals aan het woord: 'Voetballen met een beenlengte verschil (BLV)'

Deelacties:


Voetballen met een beenlengteverschil wordt vaak als onprettig ervaren. In deze blog leggen we je graag uit wat dit precies is, hoe het ontstaat en wat je eraan kunt doen.

Wat is een beenlengte verschil precies?
Bij een beenlengte verschil is het ene been langer in vergelijking met het andere been. Hierdoor ontstaat er o.a. een bekkenscheefstand. Door een beenlengteverschil ontstaan er klachten in de gehele biomechanische keten: de voeten, enkels, knieën, heupen en rug. Het komt soms voor dat een blessure of aanwezige pijnklachten niet verminderd. Een beenlengteverschil kan hier invloed op hebben.

Hoe ontstaat een beenlengte verschil?

·        Je kunt er mee geboren worden;

·        Door een trauma in de groeifase kan een groeischijf beschadigd raken;

·        Bij kinderen in de groei, de benen groeien namelijk niet tegelijkertijd;

·        Een nieuwe heup- of knieprothese.

Dysbalans in het lichaam
Voetbal is een dynamische sport. Als voetballer maak je diverse dynamische en afwisselende bewegingen in verschillende richtingen. Dit vergt veel inspanning van jouw lichaam. Een beenlengteverschil kan voor een dysbalans in het lichaam zorgen. Hierdoor ontstaan overbelastingsblessures. Veel voetballers krijgen er helaas wel eens mee te maken.

Oorzaken overbelastingsblessures
Veelvoorkomende oorzaken zijn trainingsfouten, maar ook een beenlengte verschil en daarmee een dysbalans in het lichaam kan een overbelastingblessure veroorzaken of in stand houden. Maar let wel, ieder lichaam is een beetje scheef, niemand is perfect recht. De meeste mensen vangen dit zelf met de spieren goed op. Een beenlengteverschil hoeft dus niet altijd gecompenseerd te worden.

Met een beenlengteverschil naar de podotherapeut
Tijdens een onderzoek bij de podotherapeut wordt een eventueel aanwezig beenlengteverschil opgemeten. De podotherapeut kan tot 1,0 - 1,5 centimeter compenseren door een hakverhoging in één schoen te plaatsen.

Voetbalschoenen zijn meestal krappe en lage schoenen waar normaal gezien niet veel ruimte is om veel te compenseren. Samen met een podotherapeut wordt er in overleg met de voetballer een geschikte oplossing gezocht, zoals een voetbalschoenaanpassing bijvoorbeeld.

 

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?