Beweegprofessionals aan het woord: 'Tapen en bracen in de voetbalsport'

Deelacties:

Ondanks dat het amateurvoetbal momenteel stil ligt is de onderstaande informatie toch van belang. Als we weer de velden op mogen dan kunnen er snel blessures ontstaan.

Deze rubriek word je aangeboden door: RondOm Podotherapeuten en Fysiotherapiepraktijk Claessens | van de Rijt

De voetbalsport is een contactsport waarbij een enkel of knie regelmatig geblesseerd raakt. “Door de enkel” gaan of de knie “verdraaien” komt helaas vaker voor dan wij zouden willen. In de meeste gevallen gaat het daarbij om het oprekken van een gewrichtsband. Deze gewrichtsbanden zijn dan niet meer in staat de stabiliteit van het gewricht te kunnen waarborgen. Deze vorm van instabiliteit is gelukkig tijdelijk van aard aangezien het lichaam een groot herstelvermogen heeft. Daarnaast bestaat er ook een vorm van instabiliteit waarbij er sprake is van een meer permanent karakter, denk hierbij aan een aangeboren hypermobiliteit.

Kortdurende instabiliteit
Bij deze vorm van instabiliteit wordt er in de voetbalsport vaak voor gekozen om de enkel in te tapen. Een brace zou ook een prima oplossing zijn maar wij weten uit (eigen) ervaring dat het schieten van een bal wel eens een pijnlijk moment kan zijn wanneer deze op de veter of klittenband van de brace komt. Er zijn de laatste jaren diverse minimalistische braces op de markt gekomen die dit probleem tackelen maar deze braces geven ons inziens te weinig steun. Daarnaast is de pasvorm van de voetbalschoen vaak te strak om überhaupt een brace te kunnen dragen.

Langdurige instabiliteit
Bij een langdurige of permanente vorm van instabiliteit kiezen wij in de meeste gevallen om een brace te gebruiken om het gewricht te ondersteunen. Ten eerste kan de patiënt relatief makkelijk de brace zelf aantrekken en ten tweede kunnen de kosten van veelvuldig tapen aardig oplopen en is een brace dus onderaan de streep de beste optie. 

Stabiliteitstraining versus taping / bracing
Wij bekijken in elk individuele casus wat de beste optie is maar wij zullen ten alle tijden als eerste inzetten op het natuurlijke herstelvermogen van het lichaam aangevuld met stabiliteitstraining ter versterking van de gewrichtsbanden. Mocht deze behandelstrategie niet toereikend zijn kunnen wij al dan niet tijdelijk of langdurig kiezen voor een tape of brace.

Wordt het gewricht zwakker door de tape of brace?
Deze vraag wordt regelmatig door een patiënt gesteld en is een zeer logische en terechte vraag. Immers, je zou kunnen denken dat de gewrichtsbanden slapper (lui worden) als ze “minder hoeven te doen”. Dit is echter niet het geval, een tape of brace is echt alleen als ondersteuning bedoeld. De gewrichtsbanden, maar ook het kapsel en de spieren rondom het aangedane gewricht worden nog steeds actief aangestuurd en zullen geen achterstand oplopen door gebruik van de tape of brace.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?