Beweegprofessionals aan het woord: 'Ingegroeide teennagels door het voetballen'

Deelacties:


Podotherapeuten zien met regelmaat voetballers met pijnklachten aan de tenen of nagels. Denk hierbij aan klachten zoals: ingegroeide teennagels of drukplekken aan de tenen, zoals: blaren, eeltvorming of blauwe teennagels.

Soms zijn de pijnklachten zo hinderlijk dat er niet getraind kan worden. Ook zien podotherapeuten dat de pijnklachten bij de meeste voetballers al een tijd aanwezig zijn en niet behandelt worden.

Ontstaan van deze klachten
Deze klachten kunnen ontstaan door verkeerd knippen van de nagels, verkeerde voetbalschoenen of een trauma. Zoals een harde trap tegen de bal of een andere speler trapt met zijn of haar voetbalschoenen (én harde noppen) op jouw tenen.

Voetbalschoenen té klein
Daarnaast zijn bij sommige voetballers de voetbalschoenen te smal en te klein. Zo ontstaat er een verhoogde druk op de tenen en nagels. Dit zien podotherapeuten vaak in de praktijk, omdat een voetballer het liefste een zo strak mogelijke voetbalschoen draagt voor meer ‘’balgevoel’’ en contact met de voetbal.

Behandelen ingegroeide teennagel
De podotherapeut kan jou helpen met bovengenoemde klachten. In eerste instantie word er onderzoek gedaan wat de klacht precies is en wordt de oorzaak achterhaalt. Wanneer is sprake is van een ontsteking van de teen, omdat de nagel ingroeit dan zal de podotherapeut in eerste instantie proberen jouw teen te behandelen middels een instrumentele behandeling. Soms is de ontsteking zo pijnlijk dat het uitvoeren van een instrumentele behandeling niet meer mogelijk is. Een (partiële) nagelresectie is dan een optie. Dit houdt in dat er middels een kleine chirurgische ingreep, onder lokale verdoving, een deel van de nagel wordt verwijderd. Dit gebeurd altijd met goedkeuring van de huisarts.

Voetbalschoenadvies
De podotherapeut geeft tijdens het behandeltraject de voetballer ook een persoonlijk voetbalschoenadvies. Welk type voetbalschoen is geschikt voor het type ondergrond, maar ook voor jouw voettype. Welke voetbalschoenmerken en modellen kun je aanschaffen welke bijvoorbeeld breder zijn, zodat je nagel niet knelt. Met als doel om jou als voetballer zo snel mogelijk weer op het veld te laten meedoen, zonder pijnklachten uiteraard!

 

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Joost van Deursen.
14 januari 18:19
Onderschrijf het beschreven belang.Heb als verzorger (Rksv Nuenen) verschillende keren gevraagd aan pedicures en (sport)podotherapeuten om een zitting te komen houden op de voetbalclub maar tot op heden nul op request! Uit een investering van een of twee avonden komt mijns inziens veel potentiele clientele. De voetbalwereld ligt aan hun voeten!
Mr. K.R.O.M. de Krijter
14 januari 14:42
Heb ooit eens iemand horen vertellen dat hij (of zij) het vreemd vond dat voetbalclubs trainers, materiaalmannen, begeleiders, teammanagers, keeperstrainers, fysiotherapeuten, technisch directeuren, masseurs, enz. in dienst hebben terwijl een pedicure in dat rijtje ontbreekt. En dat terwijl de voeten het belangrijkste gereedschap zijn voor de speler en onderhoud loont.