Beweegprofessionals aan het woord: 'Er komt een voetballer bij de podotherapeut…'

Deelacties:

Deze rubriek word je aangeboden door: RondOm Podotherapeuten en Fysiotherapiepraktijk Claessens | van de Rijt

Voetbal is de sport die naast een bal, voornamelijk ook over voeten gaat. De podotherapeut is de specialist op het gebied van voeten. Het is daarom vanzelfsprekend dat deze twee goed matchen, vooral als het gaat om het verhelpen van vervelende klachten.

Blessures
Zoals jullie in eerdere blogs hebben kunnen lezen, behandelt de podotherapeut voetklachten én klachten die voortkomen vanuit de voet bij bijvoorbeeld knieën, heupen of rug. Dit zijn ook precies de plekken waar de meeste voetbalblessures uit voortkomen. 

Behandeling, preventie en herstel
De podotherapeut richt zich voornamelijk op de behandeling van overbelastingblessures, de preventie van blessures en het herstel na een acute blessure. Het ontstaan van deze blessures is vaak een combinatie van verschillende oorzaken. Blessures worden bijvoorbeeld beïnvloed door leeftijd, trainingsintensiteit, speelniveau, omgeving, schoenen en een aantal lichamelijke factoren. Veel voorkomende voetbalblessures die we hierdoor in de podotherapiepraktijk zien zijn peesontstekingen, groeischijfproblematiek bij kinderen, hielklachten, maar ook heftige blaren en ingegroeide teennagels.

Oorzaak van veel klachten
Om voetballers zo snel mogelijk weer te laten voetballen, richten podotherapeuten zich voornamelijk op: de lichamelijke oorzaken, schoenen en de invloed van de omgeving zoals kunstgras of echt gras. De stand van het lichaam en beweegpatronen moeten hiervoor uitgebreid worden onderzocht. Het kan namelijk zo zijn dat een voetballer een beenlengteverschil heeft, verkeerde schoenen draagt of dat de afwikkeling niet geheel soepel verloopt. Door deze oorzaken te behandelen zien we dat blessures verholpen worden en probeert de podotherapeut ze ook te voorkomen.

Therapie
De therapie die een podotherapeut gebruikt kan erg verschillen. Er kunnen bijvoorbeeld podotherapeutische zolen gemaakt worden die de natuurkundige krachten op het lichaam beïnvloeden of die de stand en stappatroon corrigeren. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld schoenadvies, het verwijderen van een ingegroeide nagel of tapen.

Om zo snel mogelijk van je klachten af te zijn of preventief onderzocht te worden, is het dus verstandig om contact op te nemen met een podotherapeut.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?