Beweegprofessionals aan het woord: 'Bescherm je enkels tijdens het voetbal tegen verzwikking'

Deelacties:


Verzwikkingen van de enkel is een veel voorkomende blessure bij voetballers. De enkel kan tijdelijk ontlast worden met sporttape of een sporter wordt geadviseerd om een (sport)brace te gaan dragen.

Maar wat doet een brace precies voor je enkel? In deze blog leggen we dat graag aan je uit!

Wat is een brace?
Een brace is een hulpmiddel dat een podotherapeut adviseert om een lichaamsdeel te ondersteunen, te stabiliseren of te ontlasten. Dit kunnen zowel gewrichten, spieren, ligamenten (bindweefselband om een gewricht) of botten zijn. Een brace wordt vaak als aanvullende behandeling ingezet, naast oefeningen, (sport)zolen en/of (sport)schoenadviezen bijvoorbeeld.

Soorten braces
Er zijn veel verschillende braces verkrijgbaar; ondersteunende braces, maar ook braces met meer stabilisatie. Daarnaast zijn er grote prijsverschillen en is het aanbod braces ontzettend groot. Hoe kom je erachter welke brace geschikt is en waar kun je een goede braces laten aanmeten? Podotherapeuten meten in de dagelijks praktijk met regelmaat braces aan.

De meest aangemeten braces in de podotherapeutische praktijk zijn enkelbraces. Samen met de voetballer kiest de podotherapeut een enkelbrace met de juiste functionaliteit en draagcomfort.

Enkelbrace
De enkelbrace biedt bescherming tegen een verzwikking. Wanneer een sporter door zijn of haar enkel zwikt wordt de enkel daarna vaak ingetaped met sporttape. In de praktijk zien we veel sporters die het comfort van een enkelbrace verkiezen boven die van een sporttape. Naast reguliere enkelbraces kan de podotherapeut ook een scan van jouw voet en enkel maken en wordt er een EXO-L enkelbrace aangemeten.

Vergoeding braces door (sommige) zorgverzekeraars
Wat veel sporters niet weten is dat een (sport)brace in sommige gevallen ook vergoed kan worden door de zorgverzekering. Sommige zorgverzekeraars hebben een aparte vergoeding voor braces. Bekijk wat jouw zorgverzekeraar vergoed op onze website:

 

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Ben Aarts
27 mei 9:19
Ik mis in dit verhaal de stabiliteit oefeningen, plyometrie, coƶrdinatie etc etc. Kantelplank, bosubal, propriocepsis training, 1 benige oefeningen en ga zo maar door. Kracht, snelheid en flexibiliteit verbeteren je lichaamsbeweging en een goede propriocepsis maakt een efficiƫntere loper en verkleint de kans op blessures.