Best Vooruit toont karakter en wint verdiend van matig Geldrop

Best Vooruit heeft zondag de regionale derby tegen Geldrop met 2-4 gewonnen. De ploeg van trainer Miquel van den Dungen toonde karakter en vocht zich terug na een 2-0 achterstand Na dertien minuten in de tweede helft leek de thuisclub op rozen te zitten. Zonder goed te spelen waren de groenwitten op een veilig lijkende voorsprong gekomen. Niets was echter minder waar en uiteindelijk won Best Vooruit verdiend.

Door Willem-Jan Schampers

Grote uitblinker aan de zijde van de bezoekers was routinier Roel van de Sande. Normaliter middenvelder, maar door enkele blessures bij Best Vooruit deze wedstrijd op de linksbackpositie gepositioneerd. “Het ging inderdaad wel lekker. Natuurlijk heb ik genoeg ervaring om ook op deze plek mijn waarde voor het team te hebben. Vóór de rust hadden we al met een nulletje of drie moeten voorstaan, maar schoten we de bal iedere keer tegen de doelman van Geldrop aan. In de tweede helft zijn we twee keer even niet scherp en kunnen zij profiteren. Gelukkig konden we snel de aansluitingstreffer maken en hierna waren opnieuw de bovenliggende partij.”

En hiermee overdreef Van de Sande zeker niet. In de eerste helft had Geldrop helemaal niks te vertellen en was Best Vooruit heer en meester. Het enige dat trainer Van den Dungen zijn spelers kon verwijten was dat zij het overwicht niet uitdrukten in doelpunten. Met doelman Len van Gestel had Geldrop echter iemand die niet te passeren leek. Zeker een keer of vijf stond hij treffers voor Best Vooruit in de weg. Met name Tim Fiolet en Jordy Veld moeten haast gek zijn geworden van de uitschuifbare armen en benen van Van Gestel. Geldrop-trainer Marco van den Braken: “In die fase hield Len ons op de been. We werden overlopen.”

Effectief
In de tweede helft leek Geldrop snel orde op zaken te stellen. Niet dat de ploeg van het trainersduo Marco van den Braken/William van Moorsel plotseling heel goed ging spelen, maar de ploeg was bijzonder effectief. Twee kansen leverden evenzoveel doelpunten op. Eerst was het Hugo Beets die het eens van afstand probeerde en met een prachtig schot doelman Bjarne Bakker kansloos liet. Nauwelijks vijf minuten was het zelfs 2-0, toen Jimmey Granviel van dichtbij de bal op de paal schoot en Wessel van Moorsel in de rebound succesvol was. De wedstrijd op z'n kop, maar daar had Geldrop uiteraard maling aan.

Van den Braken en Van Moorsel maanden hun ploeg tot rust, terwijl Best Vooruit vol ten aanval trok. Dit had al snel resultaat. Mick Schoonheijm kwam goed weg toen hij ‘slechts’ met een gele kaart werd bestraft. Stijn Beekx leek toch echt te zijn doorgebroken, maar scheidsrechter Kyliann Walthuis besliste anders en spaarde de centrale verdediger van Geldrop. Tot ongenoegen van alles en iedereen bij de bezoekers. Een paar minuten konden zij alsnog juichen, want de toegekende vrije trap werd door Roel van de Sande schitterend over de muur én Van Gastel gekruld: 2-1.

Cruciale redding
Best Vooruit rook haar kans en drukte Geldrop nog verder achteruit. Bij een van de spaarzame uitvallen dwong Van Moorsel Bakker tot een magnifieke redding. De Best Vooruit-goalie ranselde de bal uit de kruising en dit bleek een cruciale save te zijn. Niet veel later was het immers 2-2. Van de Sande stuurde Thijs Engels die met een uiterste krachtsinspanning Beekx kon bereiken. De kleine aanvaller verraste Van Gestel in de korte hoek. Nog één keer werd Geldrop – opnieuw via Van Moorsel – gevaarlijk, maar Bakker was weer op zijn post. Hierna was het vooral Best Vooruit dat kansen kreeg. En scoorde! In de 83ste minuut verstuurde Tim Fiolet een pass door de lucht naar Robin Buiks, die de bal ineens op de schoen nam en knap de 2-3 liet aantekenen.

Geldrop probeerde hierna nog wat terug te doen, maar de groenwitten oogden tandeloos en brachten Best Vooruit niet meer in gevaar. In de absolute slotfase werd de marge zelfs nog twee, toen Tom Sprokholt in eerste instantie nog werd gestuit, maar Dave de Bresser in de rebound trefzeker was. Roel van de Sande: “We hebben karakter getoond en zijn erin blijven geloven. Na de 2-1 hadden we geluk dat Bjarne een prachtige redding in huis had. Hierna was het grotendeels eenrichtingsverkeer en konden we nog drie keer scoren. Een meer dan verdiende overwinning dus!”

Geldrop: 19. Len van Gestel, 2. Hugo Beets, 3. Mick Schoonheijm, 4. Wouter Verstraten, 5. Donny Dirkx (9. Lars de Haas), 6. Tijn van Vlerken (11. Stijn Lanen), 7. Wessel van Moorsel, 8. Jimmey Granviel (15. Stan Adriaans), 12. Stan van der Pol (10. Nordin de Kort), 20. Shane van Bosstraten (14. Quinn van Groningen), 21. Lynden Renfrum.

Best Vooruit: 1. Bjarne Bakker, 5. Elmo Hertogh, 7. Jordy Veld (15. Dave de Bresser), 8. Roel van de Sande, 10. Stijn Beekx, 11. Teun van Genugten, 14. Gerben Sozeyedio (9. Robin Buiks), 17. Chiel van de Sande, 20. Tim Fiolet, 21. Thijs Engels, 23. Tom Sprokholt.

Peter
26 september 12:43
Was een leuke wedstrijd om te zien, maar Geldrop viel me niet mee. Zie een club als Geldrop het liefst 2e-3e Divisie, maar het zal vechten tegen degradatie naar 2e klasse worden dit jaar. Best verwacht ik 4e-5e plaats met wellicht een periodetitel.