Artikel Peter Bussers: het voetbalverhaal achter Mart van de Gevel

Deelacties:

Mart van de Gevel:”Mijn debuutwedstrijd tegen ADO Den Haag zal ik nooit vergeten”

De hoofdpersoon in het volgende voetbalverhaal is een bekende in het amateurvoetbalwereldje, namelijk de 33-jarige Mart van de Gevel uit Nuenen.
Mart kreeg eens de vraag op AVE voorgelegd hoe de voetbalwereld hem als speler zou zien?
Zijn antwoord daarop was: als iemand die niet kan voetballen en geen positiespel kan spelen maar toch altijd kan scoren op elk moment. En dat laatste heeft hij ook wel bewezen!

Dat is nu juist zijn grote kracht, in het verleden maar ook in het hedendaagse bij zijn cluppie FC Wezel Sport waar hij ook dit seizoen het net weer veelvuldig weet te vinden.

(door Peter Bussers) Doelpunten maken kan hij dus maar toch doe je hem tekort als je zegt dat hij niet kan voetballen. Zeker als je kijkt bij welke clubs en op welk niveau hij heeft gespeeld.
Mart begon op 4-jarige leeftijd met voetballen bij het Eindhovense RPC. Daar speelde hij overigens heel erg kort. Door omstandigheden vertrok de familie namelijk uit Eindhoven en vestigde zich in Nuenen waar het succesverhaal begon.

Debuut eerste elftal en overgang naar Helmond Sport
Mart, die als andere hobby tennis had, speelde in de beginjaren aanvankelijk niet elke altijd in het hoogste team van elke leeftijdscategorie, maar ontwikkelde zich na verloop van jaren uitstekend. Zo goed zelfs dat hij ook zijn wedstrijdjes kon meepikken voor de vertegenwoordigende elftallen. Ook de toenmalige coach van Nuenen Jan Pootvliet, die in 2005-2006 de titel pakte met Nuenen in de tweede klasse, was onder de indruk geraakt. Zo onder de indruk dat hij Mart in het daaopvolgende seizoen liet debuteren in het eerste elftal. Mart: ”Ja, dat was natuurlijk geweldig en daar doe je het uiteindelijk toch ook voor als je bij een club als Nuenen gaat spelen. Ik denk dat iedereen zal bevestigen dat er niets mooier is dan bij een selectie-elftal gevraagd te worden. Wat betreft mijn debuutwedstrijd moet ik wel eerlijk in zijn dat ik niet precies meer weet tegen wie dat was. Wat ik wel weet is, dat ik direct scoorde, al was het maar een intikkertje.” Nuenen presteerde uitstekend dat eerste jaar in de eerste klasse en eindigde op een mooie vierde plaats. 

Succescoach Jan Pootvliet vertrok dat jaar daarna naar eerstedivisionist Helmond Sport en nam de toen 18-jarige Mart mee. De hoogtepunten stapelden zich ineens op. ”Dat kun je wel zeggen! Ik was zo enorm enthousiast over de overgang. Een droom die uitkwam en daarom ook geen moeilijke beslissing om te nemen. Maar ook omdat er nog een aantal andere jongens vanuit Nuenen naar Helmond Sport vertrok en natuurlijk omdat Jan Poortvliet daar dus trainer werd. Natuurlijk vroeg ik mij op dat moment wel af hoe het allemaal zou gaan uitpakken, maar ik vond gewoon dat ik die stap moest zetten.”

Helmond Sport-ADO Den Haag
Mart kwam aanvankelijk in de A1 te spelen, maar stootte na ruim een half jaar door naar de hoofdmacht van de eerstedivisionist, waar hij zijn debuut mocht maken op 11 januari 2008 in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. Helmond Sport stond op dat moment tiende, terwijl de Hagenezen op een zevende plaats waren terug te vinden. In de slotfase van dat duel was daar dan het moment voor de aanvaller. Bij een 2-0 voorsprong mocht hij voor ruim 3.000 toeschouwers zijn eerste speelminuten maken en stond hij tegenover spelers zoals Richard Knopper, Darryl Janmaat, Pascal Bosschaart, Yuri Cornelisse en Rick Hoogendorp. Een prachtig en onvergetelijk moment. "Het was een geweldige ervaring, die ik natuurlijk nooit meer zal gaan vergeten. Was het succesvol? Nee... haha. Ik stond stijf van de spanning en alles wat fout kon gaan ging ook fout!”

Later dat seizoen op 4 mei kreeg Mart zijn eerste basisplaats in het nacompetitieduel uit tegen De Graafschap. Helmond Sport had zijn eerste wedstrijd tegen De Graafschap al verloren met 2-3 en ging vervolgens op de Vijverberg voor 10.000 bezoekers met 3-1 onderuit. De 18-jarige kon geen potten breken en werd in de rust gewisseld. 

Terugkeer naar Nuenen en direct succesvol
Het begin was gemaakt en nu was het wachten op een mooi vervolg. Deze kwam er eigenlijk nooit. Mart speelde zeker nog wel zijn wedstrijden, maar kon niet echt overtuigen. In zijn tweede seizoen kwam hij tot acht basisplaatsen en zeventien invalbeurten en in zijn, wat later bleek, zijn laatste seizoen, kwam hij tot drie wedstrijden waarbij er één basisplaats was weggelegd voor hem. Het mooie, maar ook onvergetelijke, avontuur kwam jammer genoeg ten einde. ”Laat ik eerst zeggen dat ik bij Helmond Sport een heel leerzame en mooie tijd heb gehad. Maar de vooruitzichten waren niet geweldig en daarbij verloor ik het plezier in voetbal. Ik heb daarop mijn contract ingeleverd, maakte mijn school af en keerde terug bij Nuenen.”

Mart had de juiste beslissing genomen, want direct na terugkeer pakte Nuenen in de eerste klasse het kampioenschap en mocht het door naar de hoofdklasse. ”Dat was een heerlijk en een fantastisch jaar. Kampioen worden is natuurlijk geweldig, maar eerlijkheidshalve moet ik ook wel toegeven dat we een hele goede groep hadden, die ook wel kampioen moest worden.” In de hoofdklasse draaide Nuenen een uitstekend eerste seizoen, maar daarna nam de onrust toe in Nuenen. Het rommelde er en de resultaten werden er ook niet beter op. Zo degradeerde het uit de hoofdklasse en waren de resultaten in de eerste klasse ook niet bijster goed. Een speler die zich ontrok aan de malaise was Mart van de Gevel. Zo wist hij in het degradatiejaar nog elf keer het net te vinden en was hij bij terugkeer in de eerste klasse 27 keer trefzeker.Video: Doelpunt met RKSV Nuenen tegen SV Meersen.

 

Wel/niet overstap naar UNA en de wereldreis
Mart was een speler die veel interesse genoot van clubs en aan het einde van het seizoen 2014-2015 klopte de toenmalige topklasser UNA aan de deur. Voor hem was de keuze toen niet zo moeilijk. ”Na een aantal prachtige jaren bij Nuenen, met onder meer een kampioenschap, kwam inderdaad de kans voor mij om bij UNA te gaan voetballen. Ik had een goed seizoen gedraaid bij Nuenen en als dan de beste club uit de regio aanklopt of je daar wilt komen voetballen is de keuze al snel gemaakt. Ik kende al een paar jongens van UNA en wist ook hoe de club in elkaar zat, dus dat speelde natuurlijk ook mee. Het was voor mij niet zo moeilijk, ik wilde het avontuur zeker aangaan.”

Mart had er veel zin in om te gaan schitteren bij zijn nieuw werkgever, maar toen gebeurde er iets waar niemand rekening mee had gehouden. Iets dat menig wenkbrauw deed fronsen. Mart wilde graag een wereldreis maken en de verbazing was dan ook groot, ook in het UNA-kamp waar men niet echt blij was. Toch zette Mart zijn plan door. ”De keuze om op wereldreis te gaan kwam pas later aan bod. Ik had de keus al gemaakt om bij UNA te voetballen, maar ik vond dat ik voor mezelf op wereldreis moest gaan. Die keuze was niet makkelijk, maar heb het wel gedaan en ik ben er blij mee dat ik die keuze heb gemaakt. UNA was hierover natuurlijk verbaast en dan begreep ik ook goed. De afspraak was dan ook om mezelf gewoon over te schrijven naar UNA, voor het geval ik eerder terug zou komen van mijn wereldreis.”

De afspraken lagen er dus, Mart zou na zijn reis aansluiten bij de groep. Daar kwam echter al snel verandering in. Voordat de voorbereiding op het nieuwe seizoen was begonnen, kreeg hij het verzoek toch al aan te sluiten bij de ploeg uit Zeelst. Dit hoefde ze geen twee keer te vragen. Mart was wild enthousiast en kon niet wachten. Hij stond te popelen om te beginnen en hij maakte ook direct indruk. Mede ook door een blessure van de spits, mocht Mart zich reeds bewijzen in enkele oefenwedstrijden en dat deed hij ook. Met verve. Coach Mark Schenning begon zijn eerste competitiewedstrijden dan ook met Mart van de Gevel in de basis. Een zeer succesvol. Want in de eerste vijf wedstrijden, waarvan er vier werden gewonnen, kwam hij vier keer tot scoren.

Toen brak het punt van vertrek aan. Wat moet dit moeilijk zijn geweest. Van de ene kant staat je een geweldig avontuur te wachten, van de andere kant moet je iets heel moois in de steek laten. Ik zou zelf niet in zijn schoenen willen staan en Mart zelf had het er ook wel moeilijk mee. ”Dat kun je wel zeggen ja. Een dubbel gevoel. Wij waren zo goed begonnen in de competitie en stonden na drie wedstrijden bovenaan. Zelf draaide ik lekker en dan ga je ineens het team in de steek laten. Toch zou ik het weer zo doen!”

Wedstrijdjes spelen op Hawaii
Een jaar geen voetbal spelen zou lastig zijn voor Mart dus zocht hij naar oplossingen. Zo begon hij zijn wereldreis in Hawaii waar hij 2,5 maand zou verblijven en jawel hoor... hij kon al snel weer zijn voetbalschoenen aantrekken.”Ik had wat contacten in Hawaii die meededen met een competitie op zondagochtend. Daar heb ik toen een aantal wedstrijden meegedaan. Dat was natuurlijk een fantastische ervaring. Er zijn er denk ik maar weinig die kunnen zeggen dat ze ook op Hawaii hebben gevoetbald.” Na Hawaii deed Mart nog Australië, Vietnam, Bali en Thailand aan. Het was puur genieten maar tegelijkertijd wist hij wel dat hij ook sportief bezig zou moeten blijven om ook fit terug te keren naar Nederland en voor UNA. Daar zorgde hij dan ook voor. Zo werkte Mart in Australië in een voetbalschool en was hij zeer regelmatig in de fitness te vinden.

Doeltreffend voor UNA
In het seizoen 2016-2017, het jaar waarin UNA uitkwam in de nieuw gevormde tweede divisie, keerde Mart terug bij de ploeg uit Zeelst. Een nieuwe uitdaging voor zowel UNA als Mart. Het team deed het zeker niet onaardig en wist op eigen veld bv de latere kampioen Jong AZ (2-0) en de nummer twee Kozakken Boys (5-2) te verslaan. Ook Mart deed het alleraardigst, begon ijzersterk met vier doelpunten in de eerste drie wedstrijden en eindigde uiteindelijk op een totaal van vijftien doelpunten. De verschillen in de competitie waren klein, maar uiteindelijk zou UNA het niet gaan redden. Met nog één duel te gaan had UNA genoeg aan een gelijkspel tegen directe concurrent HHC Hardenberg om zich te handhaven. 

UNA kwam op eigen veld met 0-1 achter, maar kwam twee minuten voor tijd op gelijke hoogte. Handhaving leek veilig gesteld maar in de 90e minuut ging het dan toch nog verkeerd. HHC won en UNA, dat Spakenburg, Jong Vitesse en Jong FC Twente onder zich wist te houden, was veroordeeld tot het spelen van nacompetitiewedstrijden. UNA won haar eerste wedstrijd met 0-1 van Harkemase Boys, maar ging vervolgens op eigen veld met 1-3 onderuit. Degradatie was een feit. ”Dat was ongelofelijk zuur dat je met 41 punten degradeert. Het klinkt misschien ook gek wat ik nu zeg en tegenstrijdig, maar toch was het een mooi seizoen. Niemand had verwacht dat wij het zo goed zouden doen in de tweede divisie.”Video: Aantal doelpunten periode UNA.

 

UNA degradeerde dus naar de derde divisie, waarin het tot op de dag vandaag uitkomt. UNA is daar elk jaar weer een ploeg om rekening mee te houden. En Mart.... ja die bleef doen waar hij goed in was! Doelpunten maken. Zo scoorde hij in zijn eerste jaar in de derde divisie maar liefst 27 keer en wist hij in de vijf jaar dat hij voor UNA speelde in totaal maar liefst 75 keer doel te treffen. 

Nieuw avontuur in België
Zoals eerder aangegeven, kwam er na vijf jaar een einde aan het tijdperk UNA en ging Mart een avontuur aan in België bij FC Wezel Sport. ”Een kleine vijf jaar geleden was er al vanuit Wezel geïnformeerd om daar te komen voetballen. Toen wilde ik nog niet, maar twee jaar geleden vond ik het wel een keer mooi om de stap naar België te maken. Ik ben uiteindelijk ook heel blij dat ik die keuze toen heb gemaakt, sterker nog... misschien had ik hem wel eerder moeten nemen... haha.”

Mart heeft vooralsnog de tijd van zijn leven en wordt daar min of meer op handen gedragen. Zeker na zijn eerste zeer succesvolle seizoen. FC Wezel Sport, toen uitkomend in de Eerste Provinciale Klasse, werd kampioen en Mart had een grote bijdrage in dat kampioenschap, door maar liefst 31 keer te scoren. En het houdt ook maar niet op! FC Wezel Sport, met onder meer ook de Eindhovenaren Rochdi Achenteh en Jelle van Kruijssen, Geldroppenaar Nick Kuylaars, Tijn Daverveld, Bart Biemans en Guy Dufour, presteert ook dit seizoen in de derde klasse nationaal (vergelijkbaar met 3e/4e divisie in Nederland) uitstekend. Momenteel staat het team, na overigens verrassend verlies (2-1, doelpunt Mart van de Gevel) vorige week bij laagvlieger Kampenhout, op een tweede plaats, op één punt van koploper Houtvenne.

En daar komt die weer.... en Mart blijft doen waar die zo goed in is! Scoren!! Mart, die nog een contract heeft van anderhalf jaar, is momenteel topscorer van de derde klasse B, met 24 doelpunten in 20 wedstrijden!! You go Mart!!

 

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Peter Bussers
06 maart 17:10
@Eric Boesten Dank je wel, waardeer ik enorm
Eric Boesten
04 maart 11:20
Genoten van Mart tijdens zijn periode bij UNA. Doelpuntenmachine, harde werker en altijd tijd voor een praatje met supporters. @Peter Bussers: compliment voor wederom een prachtig verhaal dat boeit om te lezen.
Paul
03 maart 20:38
Mooi mens! Fantastische teamspeler, misschien heeft HS te vroeg afscheid genomen van hem. Scoort altijd en overal….Neusje voor de goal…
Jan van Weert
03 maart 18:40
Mooi stukske Mart. Gaan als de brandweer!
Victor ten Wolde
03 maart 17:38
Thuis bij Nuenen op het hoofdveld de bal zonder moeite vanaf de middenlijn in het net knallen👊🏻 legende op het veld maar ook daarbuiten 🙏🏻
Jordy Fuhler
03 maart 17:37
Thuis tegen UNA, panna op de achterlijn en bal vervolgens in de winkelhaak staat nog helder op het netvlies 😎🦸‍♂️
Han Huijbers
03 maart 17:37
Mooi stukje Mart. Ik mis een klein beetje het Hennie Wennekes en het sponsortoernooi, maar dat zal de journalist wel vergeten zijn 😉
Nick Kuylaars
03 maart 17:37
Toppertjeuh die MVDG Mart van de Gevel
Peter Goenee
03 maart 17:36
Leuk artikel over een fantastische carrière Mart van de Gevel
Rutger Maters
03 maart 12:29
Mart Topper! Mooi stuk. Niets veranderd sinds de B1. 😉
Jack
03 maart 9:34
Geweldige speler, vaak hem mogen fluiten zeker bij Nuenen