André Nijssen over hervatting seizoen: ‘Vanaf 5 maart een halve competitie’

Deel dit bericht via:

Op zondag 11 oktober rolde de bal voor het laatst op het hoofdveld van sportpark Genneperparken. FC Eindhoven/AV verloor haar tot op heden laatste competitiewedstrijd met 1-2 van Leones en beleefde met vier punten uit evenveel wedstrijden niet de goede start waar op werd gehoopt.

(Door Nick Dierckx) Als het aan de KNVB ligt, gaat in het weekend van 16 en 17 januari 2021 de bal weer rollen bij de amateurclubs. Een onmogelijke opgave volgens André Nijssen, technisch manager bij FC Eindhoven/AV. “We zitten momenteel in een soap. We kunnen tot eind december niet op het sportpark, omdat we er van de gemeente niet op mogen. Dus sinds oktober kan er al niet worden getraind.”
De spelers houden individueel hun conditie op peil, maar in groepen van eerst vier en nu twee spelers kan niet of nauwelijks serieus worden geoefend. Dit maakt het voor Nijssen onmogelijk om op 17 januari de competitie te hervatten. “Normaal heb je zes weken voorbereiding nodig om weer op niveau te komen. In de zomer heb je zes weken, waarin je ook nog oefenwedstrijden kunt plannen, zodat je vorm, conditie en wedstrijdritme opdoet.” Omdat die mogelijkheid er nu niet is, is Nijssen een groot voorstander van een halve competitie, zo legt hij uit. “Ik ben voorstander om op 5 maart te beginnen met een halve competitie: éénmalig tegen elkaar, in totaal dertien wedstrijden. Als je geluk hebt, speel je zes of zeven wedstrijden thuis.”

Veiligheid en gezondheid
In de eerste klasse C, de competitie waarin FC Eindhoven/AV actief is, zijn verschillende clubs die nog maar twee wedstrijden hebben gespeeld. Die clubs zouden tussen januari en juni nog 24 wedstrijden moeten spelen, met alle gevolgen van dien. “Je moet in acht nemen dat de spelers conditioneel op peil zijn en hiervoor is een goede voorbereiding nodig. Ik denk aan de veiligheid en gezondheid van mijn spelers.” Door de grote hoeveelheid inhaalwedstrijden, zouden ook de donderdagavonden gebruikt moeten worden, maar gezien de grote afstanden is dit geen optie.

Nijssen: “Moet je voorstellen dat je op donderdagavond in Nijmegen moet gaan voetballen, dan ben je niet voor twaalf uur thuis.” De halve competitie waar Nijssen op doelt, zou kunnen beginnen op 5 maart. Dertien wedstrijden, waarbij Pasen en Pinksteren dubbel wordt gebruikt, waarin de clubs elkaar één keer treffen. Half mei zouden deze wedstrijden al gespeeld zijn, wat ruimte laat voor eventuele inhaalwedstrijden of nacompetitie. “Het is een voorstel dat veel verenigingen ondersteunen. Ik heb al veel verschillende trainers aan de lijn gehad en met veel clubs gesproken. De KNVB kan van alles willen, maar ze moeten ook aan de gezondheid van de spelers denken. Mochten ze (de KNVB, red.) 17 januari toch willen beginnen, spelen we absoluut niet. Dan krijgen ze heel Nederland over zich heen.”

Promoveren
Bij een halve competitie moeten de scores volgens Nijssen weer op nul worden gezet. Dit zou voor de Eindhovense club niet ongunstig uitkomen, na de teleurstellende seizoenstart. De ambitie van de club is nog altijd om bovenin mee te draaien en te promoveren naar de hoofdklasse. “We doen zeker mee. Vorig jaar stonden we tweede achter TOP, toen mochten we niet omhoog.” Via aanvraag probeerde de club mee te dingen naar promotie, maar het verzoek werd door de KNVB niet ingewilligd. Wellicht krijgt FC Eindhoven/AV in een halve competitie alsnog de kans om promotie naar de hoofdklasse af te dwingen. Wordt zeker vervolgd…

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Ronald
14 november 10:52
Wouter zijn idee is zo gek nog niet. Wel vind ik dat als je in het eerste gedeelte van de competitie thuis hebt gespeeld tegen tegenstander A, speel je in het tweede gedeelte van de competitie uit tegen deze tegenstander A. Zo heb je op het einde een "eerlijke" eindstand. Je kunt in mei en juni gewoon doorvoetballen. Lekker weer en goed voor de kantines
Pol
13 november 19:55
André is ne geweldige mens, met veel verstand!!!
Toegaat.
@FRED
13 november 19:17
Dat klopt ook niet?
Sommige hebben de zwakste 6 of 4 tegen gehad en sommige de top 4 teams
Of allemaal 2x tegen elkaar of anders 1x tegen elkaar
Fred
13 november 18:01
1/2 competitie per 5 maart is prima, maar dan de resultaten van de eerste 4 competitie rondes wel meetellen.( voor hoofdklasse eerste 6).
Clubs die nu nog geen 4 resp. 6 wedstrijden gespeeld hebben, moeten deze voor 5 maart inhalen.
Inhaaldata in onderling overleg bepalen.
Geen nacompetitie.
Je hebt dan 17 weekenden voor 13 of 15 (hoofdklasse) wedstrijden.
Uiteraard alles wel met publiek en kantine en kleedkamers op veilige wijze open.
EindhoveNAARtjes
13 november 17:41
André maakt toch veel los bij de andere clubs zo te zien haha
Herman
13 november 14:30
Ik vind het spelen van een halve competitie ook geen goed idee.
Als je in het geval van FC eindhoven AV zeer slecht aan het seizoen begint en er weinig perspectief is op promotie. Moet je de score niet op 0 zetten en zo alsnog in aanmerking kunnen komen voor promotie. In dit geval is het een kwestie van je verlies nemen en volgend jaar opnieuw beginnen.
Alfons
13 november 14:04
André (sigaar) Nijssen met willen promoveren is niks mis, echter moet je natuurlijk ook realistisch kijken naar je ploeg. Gaat dus niet gebeuren.
Wiljan
13 november 12:07
Iedereen heeft een mening dus ik ook. Ik denk halve competitie met en supporters en derdehelftlokatie!
Om niet in tijdsnood te komen de wedstrijden die reeds gespeeld zijn, laten staan. Zijn niet voor niets gespeeld.
Eugene
13 november 11:09
Helemaal eens met Pierre. Alles weer bij het normale voordat we weer gaan beginnen. Maar... dat kan zomaar snel gaan gebeuren., hopelijk.
Piettie
13 november 10:39
Wanneer en hoe we gaan voetballen, moeten ze af laten hangen van het feit of de supporters weer welkom zijn en de kantines weer open kunnen, anders is de lol er toch gewoon af, wedstrijden zonder ambiance waarbij je direct na de wedstrijd weer naar huis moet, daar zit toch niemand op te wachten.
henk
13 november 9:47
als je het eerlijk wil doen en dat kan nu niet moet je niet voetballen volgend jaar maar op nieuw beginnen
Servo
13 november 8:53
Ik denk echt zolang het corona virus nog niet onder controle is geen competitie start. Wedstrijden die nog gespeeld moeten worden mits mogelijk vriendschappelijk maken. In augustus 2021 mits mogelijk starten. Ten eerste als we in januari weer starten kans op heel veel blessures. Ten tweede om alles weer op dan te moeten stoppen in februari of maart weer te stoppen werkt echt niet motiverend. We zien zelf ook dat Corona nog over heel de wereld heerst. Er is nog geen controle. Waarom dan start competitie
@wouter
13 november 8:53
Leuk idee maar we praten over maar 4 wedstrijden (sommige teams hebben wellicht sterke teams tegen gehad en sommige teams hebben gespeeld tegen de mindere teams)
Voorstel van Dre is prima, vorig seizoen zijn de teams die meer dan 15 wedstrijden hebben gespeeld benadeeld en nu gaat het maar over 4 wedstrijden.
Wouter
12 november 23:51
Op 0 beginnen snap ik in jouw geval, André 😉. Maar is ook weer niet eerlijk voor de ploegen die wél goed hebben gedraaid. Ook zijn met jouw plan veel ploegen, die geen nacompetitie spelen, al vroeg klaar met het seizoen. Wat ook kan: halve competitie uitspelen tot 13 wedstrijden, en dan doorspelen: top-7 éénmaal tegen elkaar (dus 6 wedstrijden) voor promotieplek(ken), en hetzelfde onderin om degradant(en) vast te stellen. Behaalde punten blijven staan na de halve competitie, dus eindstand is over 19 wedstrijden.