Amateurvoetbal onder druk. Wat staat ons nog te wachten.

Deelacties:

Het amateurvoetbal staat onder druk na het besluit om de competities voor vier weken of langer stil te leggen. Alle partijen die het amateurvoetbal een warm hart toedragen gaan de consequenties voelen.

De KNVB moet het wedstrijdschema aanpassen met nieuwe speeldatums. Hopelijk gaan we medio november weer van start, maar de meeste onder ons denken dat het langer gaat duren, misschien wel tot het einde van dit jaar.

Mochten we toch medio november weer de velden op mogen, wat dan? In principe beginnen we dan weer aan de voorbereiding voor de herstart van de competitie. Dus zal er eerst een aantal trainingen moeten plaatsvinden gezien de gesteldheid van de spelers. Het meest gunstige scenario is dat het kabinet ‘twee weken vooraf’ weer trainingen toestaat met aangepaste regels, zodat de spelersgroep klaar gestoomd kan worden voor de eerste wedstrijd na de stop. Al met al een lastig pakket.

Wedstrijddagen
Als we weer van start gaan, na de geplande stillegging, dan gaan we weer beginnen in het weekend van 14 en 15 november. Dan staat er een inhaalprogramma op de agenda. Gezien er nu minimaal vier wedstrijden bijkomen zijn het aantal inhaalwedstrijden al enorm hoog. Noem Reusel Sport, dat tot nu toe slechts een competitiewedstrijd heeft gespeeld. Na het inhaalweekend van 14 en 15 november staat speelronde 9 op het programma, dus staan er voor Reusel Sport nog 7 inhaalwedstrijden open. Met andere woorden: Reusel Sport moet in een tijdsbestek van zes maanden nog 24 competitiewedstrijden spelen.  

Scenario’s
De KNVB werkt aan diverse scenario’s voor het geval dat de competities in het amateurvoetbal weer hervat mogen worden. De voetbalbond laat op de eigen website weten dat deze scenario’s binnen drie weken verder worden gecommuniceerd.
We zijn benieuwd wat de KNVB uit de hoge hoed tovert om een volwaardige competitie uit te spelen.

Amateurvoetbal geen brandhaard, wel grote zorgen  
Elk weekend worden er normaal 30.000 wedstrijden gespeeld op de amateurvelden. Ondanks een aantal coronagevallen en nog meer spelers die uit voorzorg in quarantaine moesten, zijn de afgelopen weekends zo’n 80% van de geplande wedstrijden gewoon gespeeld.

Met 1,2 miljoen KNVB-leden is een aantal besmettingen helaas onvermijdelijk, we staan tenslotte midden in de samenleving. Maar het amateurvoetbal is duidelijk geen brandhaard gebleken daar de meeste besmettingen thuis, op het werk en bij vrienden en familie plaatsvinden. Op het zaalvoetbal na, worden alle wedstrijden in de buitenlucht gespeeld.

Uit onderzoek is gebleken dat men op het veld nooit lang binnen 1,5 meter afstand van elkaar verkeert en dat sporten aantoonbaar een goede invloed op de weerstand en gezondheid van mensen heeft. Daarnaast biedt het een gezonde uitlaatklep voor met name de jeugd die in deze tijd weinig kanten op kan.

Coronacijfers
Nu in de samenleving de coronacijfers oplopen, kunnen we niet anders dan zo goed mogelijk doen wat we mogen doen, binnen de mogelijkheden de mensen veilig laten trainen. Daarmee hopen we dat versoepelingen van de maatregelen zich via de routekaart van het kabinet zo snel mogelijk aandienen. Een pauze van twee weken is voor de competities te overbruggen maar gaat dit veel langer duren, dan kunnen de negatieve gevolgen voor het sportieve en sociale netwerk dat amateurvoetbal heet wel eens structureel worden:

· Met de competities wordt ook opnieuw het spelplezier bij de voetballers stilgelegd. Hoe vaak kunnen zij zich blijven opladen om sport een belangrijk deel van hun vrije tijd te laten uitmaken? Kost dit de clubs straks leden?

· De verenigingen worden draaiende gehouden door 400.000 vrijwilligers. Op hen wordt opnieuw een enorm beroep gedaan om alles op hun club om te gooien. Hoelang blijven zij dit nog leuk vinden om te doen?

· Amateurverenigingen zijn geen vetpot. Nu moeten zij het nog langer stellen zonder een groot deel van hun inkomsten, want drie weken geleden moesten de kantines al dicht. Hoe lang kunnen zij deze financiële klappen nog incasseren?

Dit baart ons grote zorgen. Ook wij zien de sterk gestegen coronacijfers en snappen de noodzaak voor maatregelen. Maar we moeten niet de voordelen die het sporten en het amateurvoetbal bieden uit het oog moeten verliezen. Niet tijdens de coronatijd en ook niet voor daarna.

Nadere informatie
In overleg met NOC*NSF en het ministerie van VWS wordt er hard gewerkt aan het verduidelijken van alle maatregelen voor het amateurvoetbal. De komende dagen ontvangen alle verenigingen hierover nadere informatie en verschijnen er update op www.knvb.nl/coronavirus.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?