Amateurclubs in gesprek met KNVB over wel of niet stilleggen van de competitie

Deelacties:

De KNVB gaat met de grote amateurclubs in gesprek over het wel of niet stilleggen van de competities, als gevolg van de afgekondigde lockdown van drie weken. Clubs kunnen dan geen publiek ontvangen en dat heeft grote financiële schade tot gevolg. Het overleg vindt maandagavond plaats.

Het spelen zonder publiek is een sportieve aderlating, maar geld is voor veel clubs het belangrijkste argument om de competitie tijdelijk stil te leggen. Clubs missen niet alleen inkomsten uit onder meer ticketverkoop, maar vooral de kantineomzet, waar veel clubs afhankelijk van zijn. Een veelgehoorde vrees is ook dat sponsoren uiteindelijk af zullen haken.

Een belangrijk sportief argument is dat er zonder publiek geen beleving is, maar uiteindelijk gaat het voor velen om het wegvallen van de inkomsten. Dat is voor clubs die veel toeschouwers trekken een reden om te stoppen. De salarissen moeten gewoon worden doorbetaald, alleen de premies hoeven niet uitgekeerd te worden. Veel clubs vrezen dat spelers de belasting niet aan kunnen wanneer wedstrijden in rap tempo ingehaald moeten worden en dat zou weer invloed hebben op de start van het nieuwe seizoen. Het Outbreak Management Team (OMT) was overigens tegen het verbod op publiek bij sportwedstrijden, maar het kabinet was verdeeld en uiteindelijk is het advies in de wind geslagen.

'de meeste clubs wil competitie tijdelijk laten stilleggen'

Een onderbreking van drie weken is voor een aantal clubs nog te overzien, maar het is nog hoogst onzeker of het inderdaad bij drie weken blijft. De ervaring leert dat het kabinet de eerder afgekondigde lockdowns steeds verlengde en dus zien veel clubs de bui al hangen. En wanneer kunnen de uitgestelde wedstrijden worden ingehaald? Bij het overleg worden meerdere opties doorgenomen. Eén daarvan is het uitstellen van de wedstrijden waar geen publiek bij aanwezig mag zijn en het competitieprogramma in december hervatten. Een andere optie is een vervroegde winterstop en een hervatting in januari, mocht de coronasituatie een herstart in december niet toelaten.

Steeds meer wedstrijden uit de Tweede en Derde Divisie worden uit de programmering gehaald vanwege coronabesmettingen. Zaterdag waren het er zeven. Clubs zullen het niet hardop roepen, maar naast alle hiervoor genoemde argumenten ligt ook competitievervalsing op de loer. Het is namelijk niet controleerbaar of er daadwerkelijk coronabesmettingen zijn of dat dit als excuus wordt gebruikt om niet te hoeven spelen, zoals sommige voorzitters zeggen.

Niet alle clubs staan er hetzelfde in. Sommige willen stoppen, andere zien toch redenen om door te spelen. Maar dat er iets moet gebeuren, is duidelijk. De KNVB wil snel na het overleg beslissen. 
(Bron Voetbalprimeur)

© 2021 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Sjef
16 november 20:33
Gewoon stoppen, heeft geen zin zo en clubs gooien er steeds wedstrijden uit onder het mom van corona
Dhr.J de Groot
16 november 19:54
Competitie stoppen tot winterstop
HF
15 november 20:36
Het kabinet had gewoon naar het OMT moeten luisteren en de toegang tot sportwedstrijden niet moeten blokkeren. Maar ja wat wil je, ze zijn al een paar keer op hun bek gegaan door niet naar het OMT te luisteren en dus krijg je nu zo een regelgeving die nergens op slaat. Buitenlucht was toch goed !!!
Toon
15 november 18:18
Proberen om zoveel mogelijk wedstrijden te spelen, ook al is het zonder publiek. Niet spelen geeft demotivatie, trainen zonder doel, minder fanatiek. En bij hervatting van competitie (over 3 weken of meer) krijg je alleen maar blessures. Zo lang mogelijk spelen is het beste, geen winterstop.
@ Freek
15 november 18:02
Helemaal mee eens. Ik hoorde ook verhalen dat bij sommige clubs de kantine gewoon open was en derden gewoon aanwezig waren.
Freek
15 november 18:00
Geen publiek, maar wel volle kantines bij bepaalde clubs. Het krom kunnen we redeneren!
Supporter
15 november 17:40
Buitenlucht is goed Rivm geeft alsmaar aan om binnenruimtes te ventileren daarom is buitenlucht goed Wat is er dan mis met een potje voetbal kijken bij de amateurs mensen kunnen genoeg afstand houden rond het voetbalveld
@supporter
15 november 16:17
Als ze nu gaan stil leggen komen we in de problemen Deze maatregelen gaan namelijk langer dan 3 weken duren
Supporter
15 november 15:44
Tot januari stil leggen en daar na maar weer kijken
Servo
15 november 14:56
Waarom zou je het stilleggen? Het gaat het toch om dat we lekker kunnen blijven sporten. Vorig seizoen wilde we voetballen en mocht het niet. Voor de meeste voetballers is het niet van toepassing betreft de inkomsten maar is het een leuke hobby.
Clubke
15 november 11:58
Ik denk dat het sowieso slim is om geen echte winterstop in te voeren, maar gewoon te voetballen als de velden het toestaan. In februari en maart kan het vaak al slecht genoeg zijn om te voetballen. Maar voetballen zondag publiek: daar is weinig of niks aan. Het lijkt me zelfs gezond voor de mensen om lekker buiten te zijn en naar een wedstrijdje te kijken. Competitievervalsing: Corona zorgt niet voor meer competitievervalsing dan dat kunstgras dat doet! Tijdens het voetballen moet je gras ruiken! ( en dus niet doorvoetballen op kunstgras (bij weer dat het niet toestaat om op gewoon gras te voetballen en waardoor er dus ook geen toeschouwers komen) om zodoende op andere zondagen meer spelers ter beschikking te hebben in de lagere elftallen)