Afmakers gezocht bij UNA tegen Westlandia

Deel dit bericht via:

Clublied ‘UNA ons plekske’ geen openingstune meer
(Door Thieu Vlemmix) Dood maar niet begraven. Zo zou je het kunnen samenvatten. Het clublied ‘UNA ons plekske’ is bijna geruisloos van het hoogste podium verdreven en een trapje lager beland. Sinds de beginjaren 2000 schalt de meezinger bij de thuiswedstrijden van UNA 1 over Sportpark Zeelst, zodra spelers en arbitraal trio het hoofdveld betreden. Het wordt als een soort van strijdlied ervaren. Bij de aanvang, minuten van sfeer en binding tussen aanhang en spelers.

Dat is nu, zonder slag of stoot, voorbij. Jammer, jammer, voor dit zo UNA eigen nummer met een sprekende tekst van de UNA getrouwe gebroeders Jan en Cor van Delft. Het lied zou te oudbollig, niet dynamisch genoeg zijn. Wel eens de oer-traditionele en simpele tune bij ‘Match Of The Day gehoord, de vaste opener op BBC One? En bij veel verenigingen zijn ze er stik jaloers op.
In de kantine zal ons lied heus nog wel met regelmaat klinken. De jeugd groeit er mee op bij kampioenschappen en zo. Niet begraven dus, maar Is het daarom ook niet zo erg dan? Bij die overweging, betrap ik me op een flinke portie sarcasme met de gedachte: in de huidige positie van modale middenmoter, hoeven we ons tenminste niet meer ongemakkelijk te voelen over de tekst ‘al vele jaren niet te evenaren’. Een beetje kinderlijk van mij, dat geef ik toe. Maar alles bijeen voelt het toch als iets dierbaars dat verloren ging…

Op 8 september van vorig jaar speelde UNA zijn derde competitiewedstrijd van dit seizoen in Naaldwijk tegen de Westlandia. Dat leverde het eerste competitiepunt op. In de slotminuut scoorde Sten Senders tegen de Zuid Hollanders nog tamelijk onverwacht de gelijkmaker: 1-1. De invaller staat dan amper acht minuten op het veld. Ook bij de twee daaropvolgende duels blijft UNA op een gelijkspel steken. Op 6 oktober -thuis tegen Jong ADO- is het zover: zesde poging, de eerste zege ziet eindelijk het levenslicht.  

Momenteel zitten we over de helft van het seizoen en UNA heeft zijn ranglijstpositie aardig verbeterd. In totaal zeven overwinningen uit de twintig partijen. .. Dat houdt nog niet over, maar toch.

Een prijs wordt in Zeelst deze competitie ook niet meer verwacht. Maar zo nu en dan een aardige partij voetbal en regelmatig de volle buit, dat zit er intussen toch wel in. Dat gezegd zijnde: het meest interessant om te volgen is verder, hoe de jongeren zich ontwikkelen. En met een schuin oog wordt daarbij uiteraard ook gekeken naar de ‘onder de 23’ competitie, die eveneens gaande is. Volgend jaar komt er een volwaardige en complete KNVB competitie, mede door de inspanningen de eigen UNA mannen Jos Blatter en Willem Bakermans. Hulde daarvoor.  

Verrassing
Met de nieuwe trainer Harrie Gommans is er langzaam wat rust in de tent gekomen. Toch is er een verrassing in de opstelling. Centraal in de verdediging is naast Joey Verhoeven, niet gekozen voor Sjors Paridaans, noch voor Ritchie Sam Anpong, noch voor Maikel Vercoelen, maar voor Niek van Boekel. Na de rust zal de aanvoerder weer opschuiven naar het middenveld en komt Sjors Paridaans de gelederen versterken.

Dat de altijd lastige uitwedstrijd van vorige week werd afgelast, komt misschien niet zo heel slecht uit. De komende duels tegen Westlandia en DEM bieden perspectief genoeg voor verdere progressie, zo is althans de gedachte vooraf. Maar die van Westlandia zijn vandaag toch een heel pittige tegenstander. Voor de pauze zijn de bezoekers – behoudens het eerste kwartier – zelfs de betere, met vanaf links de handige Eduard Duplan en centraal architect Melvin Vissers als beste spelers. Pas na 53 minuten krijgt UNA zijn echte goeie mogelijkheid, maar die gaat aan Rob van Boekel voorbij.

Daarna is het de beurt aan Serbony bij de bezoekers, maar de targetman  treuzelt bij de kans van jewelste. De spanning stijgt en er komen meer kansen naarmate de klok langzaam steeds verder richting de 90 minuten tikt. Mart van de Gevel kegelt de bal tegen de paal. De opnieuw uitblinkende Yannick Derix redt nog maar eens en bijna in de zoemer krijgt Sjors Paridaans de mooiste kans van allemaal, midden voor de goal. De bal belandt echter voor zijn rechter en dat is niet het beste been, weg kans. Met de 0-0 kunnen beide partijen echter wel leven. Behalve de het hele seizoen al uitblinkende keeper Yannick Derix, zijn het opnieuw de jongsten bij UNA die zich nadrukkelijk manifesteren. Man of the match is nog maar eens Sten Senders -beste veldspeler bij de Zeelsenaren- en na rust zijn het vooral de impulsen van de ingevallen Teun Willems die UNA doen opleven.          

Om te besluiten met UNA’s clublied, opdat we het niet vergeten. De slotregels van het refrein: “Voor jong en oud een club van goud, waar heel Zeelst van houdt”. En zo is het. 

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


O23
18 februari 19:48
Wat zeur je nou dat je uitkijkt naar de competitie O 23. Je had gewoon je 2e elftal niet uit de hoofdklasse moeten terugtrekken, dan hadden ze meteen op een mooi niveau gespeeld. Triest, spelers overal vandaan halen en dan op dit niveau geen 2e elftal!
Sjoerd
18 februari 0:06
Het lied moet blijven, hoort bij UNA en niet anders.
Siraar de Wit
17 februari 20:34
Een bijzonder moment tijdens de wedstrijd was ook dat een wisselspeler van Westlandia zijn regenjas bij een ballenjongen om de schouders hing. Zo was hij beter beschut tegen de harde wind.Compliment daarvoor.
Jan van Delft.
17 februari 19:24
Het lied Una ons plekske zou niet dynamisch genoeg zijn.Beste Una 1 spelers.Als jullie wat meer dynamiek vertonen op onze schitterende kunstgrasmat,zal ik de aller eerste zijn die instemd om Una ons plekske 10 minuten voor aanvang wedstrijd af te spelen i.p.v 2 minuten voor de wedstrijd als jullie opkomen met jullie eigen "oppepper" tune.Jongens,ik ben en blijf Una supporter wat voor dynamische muziek ook wordt afgespeeld voor de wedstrijd.Spelers en technische staf heel veel succes.Jan van Delft.
Jhan Mokke
17 februari 19:21
Het verhaal klopt helelemaal .
Maar de beste stuurlui zitten aan de kant.
Luister maar niet naar de betweters langs de lijn.
Vooral zo doorgaan Theui.