Voorzitters aan het woord: Kees Waalen en Bart van Esch

Deel dit bericht via:


VV Netersel en RKVV Casteren zijn samen verkozen tot club van de maand april bij Amateurvoetbaleindhoven in samenspraak met FC Eindhoven. Naast de uitnodiging van FC Eindhoven voor het bezoeken van de wedstrijd op 15 april tegen Achillis'29 komen ook de voorzitters Kees Waalen en Bart van Esch aan het woord. We stellen de voorzitters een aantal vragen over de gang van zaken binnen de club.

Hoe is het om voorzitter te zijn en vertel je verhaal over de gang van zaken binnen de club als voorzitter:
Kees: Het is erg leuk om Voorzitter te mogen zijn van VV Netersel het is voor mij daadwerkelijk een "nieuwe hobby" geworden, momenteel gaan de zaken erg goed binnen VV Netersel, zowel sportief als organisatorisch hebben we het goed voor elkaar.

Bart: RKVV Casteren is een kleine sfeervolle voetbalverenging waar het elk weekend bij de thuiswedstrijden gezellig is. Het is een vereniging met veel vrijwilligers die samen maken dat de jeugd en de senioren elk weekend een lekker potje kunnen voetballen. Om van zo'n vereniging voorzitter te mogen zijn is een voorrecht. Het gaat niet altijd even makkelijk maar samen komen we er altijd uit.


Waarom en hoe bent u voorzitter geworden van deze club

Kees: Eind 2013 zijn de toenmalige voorzitter en secretaris (Frans Waalen en Lex vd Heijden) gestopt als bestuurslid. Daarnaast was de wens om van een 5-koppig naar een 7-koppig bestuur te gaan, Vier nieuwe bestuursleden werden gezocht om dit in te vullen, ik was er daar 1 van. Met het nieuwe bestuur hebben we besloten dat ik de nieuwe voorzitter van onze vereniging zou worden, later is dit goedgekeurd door de leden tijdens de ledenvergadering.

Bart: Waarom ik voorzitter ben geworden is goede vraag. Een jaar of drie gelden kwamen er twee bestuursleden bij mij thuis met de vraag of ik het bestuur van RKVV Casteren wilden komen versterlen. Ik heb zelf twee jongens bij de jeugd voetballen en dacht ach waarom niet. Waarbij meteen de volgende vraag gesteld werd of ik dan ook de rol van voorzitter op me wilde nemen. En ik ben de uitdaging aan gegaan.


Wat zijn in uw ogen de belangrijkste taken van een voorzitter

Kees: De betrokkenheid en het plezier van alle leden zo hoog mogelijk houden. Dit zorgt ervoor dat iedereen met plezier naar VV Netersel komt en dat iedereen op zijn of haar wijze het nodige steentje bijdraagt om de vereniging draaiende te houden.

Bart: Belangrijkste taken zijn volgens mij de smeer olie zijn tussen de diverse gelederen binnen de vereniging. Vooral zorgen dat iedereen plezier heeft in het spelletje. Voorzitter is een van de pionnen in het geheel zonder de rest van alle vrijwilligers, bestuursleden etc., kun je niet. Zij zijn het belangrijkste.


Hoe lang bent u al voorzitter, en wat zijn de hoogte- en dieptepunten die u als voorzitter heeft meegemaakt tot nu toe

Kees: Ruim 2 jaar, in deze 2 jaar zijn er geen uitgesproken hoogte punten geweest. Wellicht binnenkort door het behalen van de nacompetitie (en wellicht promotie) door ons vaandelelftal, maar dat is nog spannend. De diepte punten zijn het overlijden van enkele graag geziene mensen binnen onze vereniging.

Bart: Ik ben ondertussen een kleine 3 jaar voorzitter. En het hoogte punt voor mij was de uitwedstrijd tegen Berdijk voor promotie naar de 4e klasse welke we op zinderende wijze wonnen en daarna 1 groot feest uitbarstte.
Dieptepunt, gelukkig zijn er die weinig, het uitvallen van een speler met een dubbele beenbreuk die nog steeds bezig is mijn zijn comeback had wel een behoorlijke impact op mij.


Hoe staat de club er sportief en financieel voor

Kees: Sportief gaat het VV Netersel voor de wind, we doen goed mee in de 4de klasse en zijn nog volop in de race voor promotie voetbal. Voor een klein dorp als Netersel is het een hele prestatie dat we nu op dit niveau spelen. Financieel staat de club er goed voor, mede door onze gewaardeerde sponsoren weten we onze begroting jaarlijks goed rond te krijgen.

Bart: Financieel is de club gezond en hebben we de mogelijkheid om ook af en toe zaken aan te pakken. Sportief gezien is het wat moeilijker met een kleine vereniging, we kunnen net 3 seniotren teams op de been houden mag dan mogen er niet te veel blessures optreden. Dit seizoen is er ook veelvuldig gebruik gemaakt van de A jeugd om te zorgen dat we met 14, 15 spelers naar de wedstijd konden gaan.


Sportief

Welke trainers zijn u het meest bijgebleven tot nu toe
Kees: Als voorzitter heb ik slechts 1 trainer meegemaakt, Toon Daniels. Ik heb gezien hoe een echte "Bladella man" ook voor een stukje "VV Netersel man" kan worden.

 

Bart: De huidige trainer Albert de Laat door er voor te zorgen dat RKVV Casteren promoveerde maar ook zeker Eric Hooijen zijn voorganger die de start heeft gemaakt voor met het opbouwen van het huidige team.


Komend seizoen staat er beide een nieuwe trainer voor de groep. Was het moeilijk om een trainer te vinden die bij de club past

Kees: Ik was positief verrast door het aantal solliciterende trainers, we hebben diverse gesprekken gevoerd. Onder de kandidaten waren er meerdere die bij onze vereniging zouden passen. Terug kijkend waren wij in de luxe dat we uit meerdere goede kandidaten konden kiezen. Daarnaast hebben we Toon Daniels aangesteld als assistent trainer volgend seizoen, VV Netersel is erg blij dat Toon behouden blijft voor de club.

Bart: Dit verliep voor Casteren eigenlijk heel voorspoedig en we zijn erg content met de nieuwe trainer, Toon Smulders voor het komend seizoen


Wat verwacht je nog als voorzitter van het eerste elftal dit seizoen

Kees: We hopen natuurlijk nacompetitie te behalen of dit lukt zal de toekomst uitwijzen. Mijn verwachting (overtuiging) is wel dat de jongens er alles aan zullen doen om dit te bewerkstelligen.

 

Bart: Als voorzitter hoop je altijd dat het team zich kan handhaven binnen de 4e klasse omdat dit natuurlijk een hele mooie klasse is om in te voetballen. Maar helaas we moeten realistisch zijn en weten dat we volgend jaar in de 5e klasse uitgaan komen. Maar we zullen onder leiding van de nieuwe trainer ons uiterste best gaan doen om weer terug te komen in de 4e klasse


Hebben jullie op sportief gebied onderling een goede verstandhouding 

Kees: Jazeker, de onderlinge wedstrijden gingen gepaard met spandoeken en vuurwerk en op het veld werden de nodige duels uitgevochten. De derde helften waren zoals ze horen te zijn, met veel gezelligheid en de nodige liters bier.

Bart: We hebben op sportief gebied een goed verstandhouding, de jeugd is al 15 jaar samen en dat loopt hartstikke goed en zolang beide verenigingen nog 3 teams hebben is de noodzaak nog niet zo groot. We zullen in de toekomst wel met elkaar rond de tafel gaan om te kijken of we elkaar kunnen versterken en slimme dingen van elkaar kunnen leren. Dan zien we wel wat de toekomst brengt.


Toekomst

Hoe zien je de toekomst van de club en zijn er specifieke zaken waar u zich zorgen over maakt
Kees: Ik zie de toekomst van VV Netersel positief tegemoet, het niveau waarop we nu acteren (zowel sportief als in de breedte) kunnen we nog jaren behouden.
De samenwerking met de jeugd heeft hier zeker een positieve invloed op, hierdoor blijven meer jeugdspelers behouden waar wij als senioren de vruchten weer van plukken.

Bart: De toekomst voor Casteren zal de komende 2 jaar vooral staan in het teken van weer opbouwen. Er komt voldoende jeugd aan maar dat duurt nog 1 tot 2 jaar voordat deze daadwerkelijk volledig mee kunnen met de senioren.


Is het technisch beleid van de club afgestemd op meerdere jaren

Kees: Sinds korte tijd heeft de jeugdafdeling een coördinator, dit moet uitmonden in een verbeterde "jeugdopleiding" , daarnaast proberen wij als seniorenbestuur trainers voor langere termijn aan de club te binden.

Bart:
Bij Casteren kijken we niet al te ver vooruit we gaan met de nieuwe trainer kijken wat we de komende jaren op kunnen gaan zetten en vooral kijken naar de ontwikkeling van de jeugd, daar ligt de toekomst.


Heeft de club specifieke eisen bij het aanstellen van een nieuwe trainer en of technische staf

Kees: De nieuwe trainer moet buiten zijn trainerskwaliteiten ook passen binnen de club, hij moet verenigings breed kunnen denken en zich als onderdeel van de vereniging zien. De trainer moet zich thuis voelen bij VV Netersel op en naast het veld.

Bart:
Ik denk dat elke vereniging eisen heeft m.b.t. een nieuwe trainer. Voor Casteren was het van belang dat er een trainer kwam die mee op wil bouwen maar ook ziet dat het een kleine vereniging is wat betekend dat het niet altijd even makkelijk is als trainer.


Hoe ziet u de toekomst binnen de club wat betreft de jeugdafdeling en bestaat er de mogelijkheid dat het ledentaal gaat stijgen

Kees: Zowel in Netersel als in Casteren gaat er in de nabije toekomst weer relatief veel nieuwbouw plaats vinden, als het goed is heeft dat als gevolg dat er weer meer voetballertjes geboren worden. Wat betreft de senioren van VV Netersel, wij zullen voorlopig deze omvang behouden een extreme groei hierin verwacht ik niet.

Bart:
Gelukkig zijn er in de afgelopen jaren veel kinderen geboren dus we hebben de hoop dat dat wel goed komt.

 


Persoonlijk

Er zijn mensen die achter en voor de schermen veel betekenen voor de club, welke personen zou u hierin graag willen benoemen en waarom
Kees: Bijna alle leden van VV Netersel spannen zich op een of andere wijze extra in voor onze club, samen houden we zo de vereniging draaiende, dat is iets waar ik als voorzitter erg trots op ben. Maar in het bijzonder wil ik toch Janus en Sien Bleijs noemen, deze 2 mensen zijn al jaren actief binnen onze vereniging en ik hoop ze nog jaren te zien op sportpark De Groesbocht.

Bart:
Ik ga hier niet heel specifiek namen bij noemen want als je er 1 vergeet dan ? Er zijn veel vrijwilligers en deze mensen die zich inzetten wil ik allemaal benoemen want zonder hen houd het op.Een club is afhankelijk van veel vrijwilligers . Is het moeilijk om aan vrijwilligers te komen

Kees: Natuurlijk is er ook binnen VV Netersel een club mensen die boven gemiddeld actief is in het uitvoeren van neventaken en op deze mensen moeten we erg zuinig zijn die heb je niet zomaar vervangen, maar zoals ik bij de vorige vraag al zei; bijna alle leden dragen op zijn of haar manier hun steentje bij, op deze manier proberen we de lasten zoveel mogelijk te verdelen en de betrokkenheid te vergroten.

Bart:
Dit is denk ik bij elke vereniging een probleem maar als je het aangeeft en de noodzaak met elkaar bespreekt zijn mensen wel genegen om te helpen, de een wat meer als de ander en ieder naar vermogen.


U staat als voorzitter bekend om

Kees: Ik ben nog maar 2 jaar voorzitter en denk niet dat de mensen (binnen en buiten VV Netersel) al een echte beeldvorming hebben gemaakt omtrent mijn persoon als voorzitter. Indien dit wel zo is hoop ik dat de termen betrokken en fanatiek daarin verweven zitten.

Bart:
Dat is een goede vraag, vooral niet voorop staan en veel op de achter grond.

 


Hoe is de samenwerking met de gemeente gelet op de situatie dat er steeds meer bezuinigd gaat worden waardoor clubs financieel in problemen kunnen komen

Kees: De samenwerking met de gemeente is prima, de verlagingen van de subsidies zullen, net als bij VV Netersel, bij geen enkele vereniging welkom zijn, maar ook hier gaat VV Netersel weer een passende oplossing voor vinden.
Momenteel zijn we samen met de gemeente (en NECA) een plan aan het maken voor de realisatie van nieuwe kleedlokalen, ook hier verloopt de samenwerking goed.
Bart:
Ik hoop dat de gemeentes inzien dat voetbalverenigingen een belangrijke rol spelen in de samenleving en zeker op de kleine dorpen. Voor veel verenigingen is subsidie belangrijk om het voor iedereen toegankelijk te houden om te kunnen sporten. Dit geldt ook voor de korfbal en andere verenigingen binnen de dorpen.


Wat is het beleid van de club in geval van excessen naar de scheidsrechters door spelers trainers grensrechters en zelfs ouders

Kees: Dit wordt niet getolereerd, maar gelukkig ben ik nog nooit met een dergelijk voorval geconfronteerd.Bart:
Bart: We hebben een document gemaakt met de normen en waarden binnen de vereniging en een top 10 met gedragsregels.

 

Wat vind u van het initiatief amateurvoetbaleindhoven.nl en dat uw club is gekozen tot club van de maand april
Kees: Ik vind het een erg mooi initiatief, op deze manier wordt onze club op een leuke manier in de spotlights gezet. Ook het uitstapje naar de wedstrijd van FC Eindhoven is goed ontvangen binnen onze vereniging. Ik wil amateurvoetbaleindhoven.nl hiervoor dan ook hartelijk danken.

Bart:
Het is een leuk initiatief om club van de maand te mogen zijn

 


Wat willen jullie nog extra kwijt in het algemeen als voorzitter van VV Netersel en RKVV Casteren

Kees:Ik hoop dat het amateurvoetbal in onze regio nog jaren mag voorbestaan zoals deze nu is, dan gaan daar nog heel veel mensen veel plezier aan beleven.


Bart: Ik wil Netersel veel succes wensen met de laatste wedstrijden in de competitie en ik hoop dat we vlug weer terug zijn in de 4e klasse.

 

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?