Voorzitter aan het woord: Jack van Gils (ZSC)

Deel dit bericht via:

 

Naast een uitnodiging van FC Eindhoven voor het bezoeken van de wedstrijd op 19 oktober 2018 jl. tegen FC Volendam komt ook voorzitter Jack van Gils van ZSC Westerhoven aan het woord. We stellen de voorzitter een aantal vragen over de gang van zaken binnen de club.

Jack, hoe is het om voorzitter van ZSC Westerhoven te zijn en vertel je verhaal over de gang van zaken binnen de club als voorzitter:
Voorzitter zijn van een vereniging is een eer. Voorzitter zijn van een vereniging die al 90 jaar bestaat is extra mooi. Je vertegenwoordigt de vereniging en je mag je visie op alle onderdelen van de club tot leven brengen. Overigens zal elk bestuurslid erkennen dat het niet altijd voelt als een eer in deze moderne tijd. Leden worden steeds kritischer, vinden van alles en kunnen elkaar ook snel vinden in een oordeel op internet. Kortom het is ook wel koorddansen om goed te besturen. Je moet goed contact houden met iedereen in de club en je moet goed uit blijven leggen waarom je bepaalde zaken wel of niet kunt oppakken. Kortom communicatie is heel belangrijk en  misschien is luisteren nog wel belangrijker dan praten.

Hoe lang ben je al voorzitter en wat zijn de hoogte en dieptepunten die je als voorzitter -tot nu toe- hebt meegemaakt:  
Ik ben officieel bezig in mijn derde jaar als voorzitter. Ik zit echter al bijna 10 jaar in het bestuur. Eerst als voorzitter van de jeugd. Feitelijk heb ik alle rollen in de laatste 15 jaar bij de club wel ingevuld. Ik ben nog geen trainer geweest van het 1e , maar verder heb ik alles wel gedaan. Als voorzitter ben je bij zoveel dingen betrokken dat er een hele lijst van pieken en dalen door je hoofd gaat bij zo’n open vraag. Eigenlijk is het niet moeilijk. Promotie feesten zijn echt leuk. Iedereen is dan blij. En ik was actief betrokken bij Dames 1 toen ze kampioen werden. Dat is echt heel gaaf. Promotie van het Heren 1 via de na competitie dat zijn echt verbroederingsmomenten. Er is natuurlijk maar 1 echt hoogtepunt: Het jubileumfeest toen we 90 jaar bestonden (Zomer 2017). Een tent, muziek, bier en vrienden. Dat was echt het mooiste. Ook de manier waarop de vereniging dan zo iets groots neer kan zetten met vrijwilligers. Daar doe je het voor. Dieptepunten? Die poets je weg en neem je mee om het een volgende keer anders te doen, maar je gaat snel verder. Als voorzitter moet je wel kunnen incasseren, anders blijft het niet leuk.

Hoe staat de club er in het algemeen voor (sportief en financieel):
We zijn heel gezond in financieel opzicht. Daar zijn we ook trots op. We horen wel eens wat anders van collega besturen. We kunnen sparen, we kunnen investeren en we hebben onze zaken goed voor elkaar. Een lage contributie hoort daar ook nog bij. Dat is mogelijk door jaren gezond financieel beleid en natuurlijk door onze sponsoren. Die halen de kop van de dure investeringen af. We zijn ze daar ook erg dankbaar voor, terwijl ze zelf altijd aan geven het heel normaal te vinden. Elke keer proberen we weer iets te bedenken om onze sponsoren te bedanken.

Voor een kleine vereniging als de onze doen we het sportief fantastisch. Vorig jaar hoog in de 4e klasse, dat lijkt wel het maximaal haalbare. Ik droom nog wel eens van de 3e klasse, omdat ik geloof in de huidige en aankomende generatie. We willen vooral lekker voetballen dat blijft het belangrijkste. Overigens hebben dit jaar een beetje een valse start door veel blessures. Dat maakt het direct al weer een spannend jaar. Maar met rust en regelmaat verwacht toch dat we ook dit jaar uiteindelijk in de bovenste helft kunnen eindigen.

Waar komt de clubnaam “Zwaluwen Sparta Combinatie” vandaan:
Zoals je uit de naam al kunt zien is het een combinatie. In het zeer kleine Westerhoven van begin vorige eeuw bestonden 2 voetbal verenigingen. De Zwaluwen en Sparta. Die zijn gefuseerd. Iedereen heeft het overigens altijd over ZSC, maar voluit klinkt het wel als een grote club.

Sportief

Welke trainers zijn je het meest bijgebleven: 
Wij zijn eigenlijk altijd wel tevreden over ons trainers. We maken goede afspraken en we zoeken ze bij de club. Onze technische commissie steekt daar echt tijd en moeite in. Een trainer moet ook bij de club passen. Onze huidige trainer Fred Verspaget doet dat. De vorige trainer Stefan de Graaf had ook een hele goede klik met het team. Verschillende aanpak, verschillende energie maar beide passen goed bij de club.

Waar moet een hoofdtrainer binnen ZSC Westerhoven aan voldoen:
De trainer bij ZSC moet vooral zorgen dat de sfeer in de selectie goed blijft, dan presteren ze het best. Verder vinden we dat een trainer een voorbeeld rol heeft in gedrag naar de tegenstander en naar de officials. Daar letten we dus ook op. Als er dan nog wat ambitie is en ervaring zodat onze jongens nog wat kunnen leren dan doen we het goed. De trainer moet ook de baas zijn, want een selectie heeft leiding nodig. Zonder leiding, discipline zouden ze volgens mij altijd in de kroeg zitten en er niks van bakken. Om dat te kunnen doen moet een trainer dus ook wel wat autoriteit uit stralen. Dan heb je de ideale mix.

Wat verwacht je als voorzitter van het eerste elftal dit seizoen:
Een moeizaam begin door blessures en een mooie finale. Ik hoop eigenlijk op een periode titel, maar misschien droom ik nu. We hebben er de spelers voor, maar de competitie is zwaar dit jaar volgens mij.

Hoe hebben jullie ingespeeld i.v.m. de droogte en toestanden van de velden:
Sproeien! Bij ons is het onderhoud bij de gemeente belegd en daar hebben we dan dus geen zorgen over. De mat lag er groen glimmend bij bij aanvang van het seizoen.

Toekomst

Hoe zie je de toekomst binnen de club en zijn er specifieke zaken waar je zorgen over maakt:
ZSC is voor het dorp een grote belangrijke vereniging. Ik maak me niet veel zorgen, maar als voorzitter moet je wel vooruit kijken. Ik hoop wel dat er gebouwd blijft worden. Jonge gezinnen, kinderen dat maakt dat de vereniging kan blijven bestaan. Verder zitten we zoals alle verenigingen eigenlijk veel na te denken over de ontwikkeling rond vrijwilligers. Mensen zijn druk, ook met andere dingen dan voetbal en dat maakt dat we steeds harder moeten werken om alle functies en vrijwilligers ingevuld te krijgen. Ik ben zelf ook op veel plaatsen tegelijk bezig. Soms droom ik er van dat ik alleen maar voorzitter hoef te zijn. Dat is wel iets dat moet veranderen.

Hoe ziet de toekomst binnen de club er uit wat betreft de jeugdopleiding:
Wij zijn vooral gericht op het sportief houden van de jeugd door te voetballen. Wij hebben geen hoge ambities, het gaat om sporten in teamverband en dan liefst zo goed mogelijk. Onze beleidsplan zegt dat we binnen de mogelijkheden van de spelers moeten streven naar het maximaal haalbare. Daar zijn we tevreden  mee, als iedereen zijn best kan doen in een prettige omgeving.

Hoe is de samenwerking met de gemeente gelet op de situatie dat er steeds meer bezuinigd gaat worden waardoor clubs financieel in problemen kunnen komen:
De gemeente Bergeijk is heel sportminded en denkt altijd mee. We zijn daar heel tevreden mee. We hebben regelmatig overleg, korte lijnen en verstaan elkaar goed. Een voorbeeld is de ontwikkelingen rond LED-verlichting. Dat is duurzaam, duur en door medewerking van de gemeente toch heel haalbaar. Dat is mooi als je samen de accommodatie zo goed kunt onderhouden en ontwikkelen. En natuurlijk krijgen we niet alles cadeau, we moeten onderhandelen en duidelijk maken wat we willen en wat we zelf doen.


Persoonlijk

Hoe zou je de club ZSC Westerhoven in het kort kunnen omschrijven:
ZSC is een kempische dorpsclub. We zijn er door en voor de inwoners van het dorp. De sfeer is heel goed. Iedereen kent elkaar en daarom kunnen we elkaar goed aanspreken, helpen en samen vooral plezier maken.

Welke vereniging geeft volgens jou het beste voorbeeld w.b.t. sportief beleid en welke vereniging juist niet:
Ik vond onszelf heel goed op dit gebied. In de laatste jaren zien we resultaat van het beleid. Voor Westerhovense normen zijn we misschien zelfs een tikkeltje aan de beschaafde kant. Mooi toch! En wie doet het niet goed? In de Kempen is iedereen goed bezig. Dus ik zou hier niemand af willen vallen. Op het veld is het soms fel, maar vooral sportief en na afloop hebben we nooit gedonder. Daar gaat het om.

Tot slot

Hoe is de onderlinge samenwerking met de clubs uit de gemeente Bergeijk:
Prima. We komen een paar keer per jaar bij elkaar. Delen beleid en plannen. En we trekken samen op naar de gemeente. Er is ook veel respect tussen de besturen en naar elkaar. Bovendien hebben we ook elk jaar een Groot Bergeijk Toernooi. Dat is super gezellig en daar kunnen we elkaar ook nog even de maat nemen bij aanvang van het seizoen.

FC Eindhoven/Amateurvoetbaleindhoven
ZSC heeft als club van de week op vrijdag 19 oktober een bezoek gebracht aan FC Eindhoven. In de wedstrijd tegen FC Volendam was ZSC te gast. Hieronder een reactie van de club op dit bezoek.

Beste Rolf (FCE), Beste Bas (AVE),
Namens het bestuur en de jeugdcommissie van ZSC Westerhoven wil ik jullie hartelijk bedanken voor de leuke voetbalavond van gisteren, die jullie ZSC Westerhoven (volendam van de amateurs uit de jaren ‘50) en de ZSC jeugd hebben aangeboden.

We waren cq zijn vereerd om club van de week te mogen zijn bij FC Eindhoven. De ontvangst van het bestuur, ereleden en ZSC jeugd (line up spelers) was prima verzorgd. De jeugdleden kunnen terugkijken op een mooie avond met een line up, die ze lang zal bijblijven en de shoot outs in de rust. Namens alle line up spelers wil ik jullie tot slot ook bedanken voor de doggy bag met voetbal. Super leuk!!

Nogmaals bedankt!! Tot binnenkort aan de Aalsterweg,

Sportieve groet,

Namens bestuur ZSC

 

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?