Valkenswaard geeft zeker lijkende zege nog uit handen.

Bij de rust was het 2-0 en leek eigenlijk niemand meer te twijfelen aan een (ruime) overwinning voor SV Valkenswaard. De koploper van de derde klasse D had eigenlijk aan een paar kansen genoeg om afstand te nemen van tegenstander Sparta’25. Na rust presteerde de nummer 2 op de ranglijst echter hetzelfde, door binnen vijf minuten twee keer te scoren. Om vervolgens in de slotfase zelfs de volle winst te pakken: 2-3.

Valkenswaard-aanvoerder Sander Donkers had er na afloop dan ook goed de pee in. “Echt ongelooflijk! Dat we dit nog uit handen geven! Bij de rust is het 2-0 en hadden we eigenlijk met 3-0 of zelfs 4-0 kunnen voorstaan. In de tweede helft beginnen we veel te slap en door twee fouten in de achterhoede komen ze zomaar op gelijke hoogte. Ook daarna moeten we de wedstrijd nog beslissen, maar verzuimen te scoren. En dan kun je er haast op wachten dat zij de winnende maken. We hadden een mooi gat kunnen slaan, maar nu ligt alles weer open.”
Donkers doelde op het onderlinge verschil tussen Valkenswaard en Sparta’25. De Bosuilen zijn nog wel koploper, maar hebben slechts één punt meer dan de ploeg uit Beek en Donk. Bovendien heeft Sparta’25 nog een duel minder gespeeld. Ook SBC doet weer volledig mee, evenals PSV/AV en Unitas’59. Donkers: “De competitie duurt nog lang, maar dit dreunt wel even na, ben ik bang. We rekenden ons al rijk tijdens de rust en dan spelen we zo’n tweede helft. Sparta’25 heeft een uitstekende ploeg, maar we hebben hen wel aardig in de zetel geholpen.”
Slordig
De vele toeschouwers zagen in de eerste helft twee teams die zeer aan elkaar waren gewaagd. Er waren dan ook lange tijd nauwelijks uitgespeelde kansen. Pas na achttien minuten kon het eerste schot op doel worden genoteerd. Erwin Isbouts zag zijn inzet net over gaan. Valkenswaard was in deze fase de betere ploeg, maar ook de geelblauwen waren slordig in de eindpassing. Er waren kansen voor Martijn Bax (net voorlangs) en Jasper Jansen (kopbal in de handen van doelman Kamiel Pennings), maar gescoord er nog niet. Dit gebeurde pas in de 37ste minuut. Rutger Roza werd op rechts aangespeeld en de knalde de bal schitterend diagonaal in.
Nauwelijks een minuut later was het bijna 2-0, toen Vincent van den Groenendaal Bax beidiende, die echter op Pennings stuitte. Uit de daarop volgende hoekschop legde Erik Schaeken de bal panklaar op het hoofd van Jansen die hard de 2-0 binnenkopte. Op dat moment meer dan verdiend. Wat trainer Patrick Methorst in de rust zijn ploeg heeft verteld, werd niet helemaal duidelijk, maar Sparta’25 kwam als herboren uit de kleedkamer.
Wanorde
In de 52ste minuut was het plotseling 2-1. Een voorzet vanaf rechts werd door alles en iedereen gemist. Behalve door Michiel Koot, die vrij voor doelman Evert Daams opdoek. Valkenswaard schrok, maar had nauwelijks tijd om op adem te komen. De bezoekers roken blijkbaar dat er meer in zat en kwamen twee minuten later op gelijke hoogte. Wanorde in de Valkenswaard-defensie zorgde ervoor dat opnieuw Koot in balbezit kwam. Van dichtbij zette hij de wedstrijd volledig op z’n kop. Trainer Peer van de Kemenade van Valkenswaard bracht twee verse krachten (Sjors Bukkems en Ramon van Hoof, red.) en met name de eerste zorgde voor het nodige elan.
De grootste kans was in de 29ste minuut voor Van den Groenendaal. Van dichtbij had hij de bal voor het inkoppen, maar slaagde er niet in om Pennings te passeren. Aan de andere kant was Sparta’25 twee keer gevaarlijk via de zeer beweeglijke Jeremy Raaijmakers. In de 37ste minuut kogelde Roza van afstand de bal op doel. Zijn inzet werd nog geblokkeerd, maar in de rebound leek Bax te gaan scoren. Hij schoot de bal echter naast. Deze misser kwam Valkenswaard duur te staan, want vier minuten later was het aan de andere kant wel raak. Invaller Rick van Heijnsbergen kwam op rechts in balbezit en rondde kordaat af: 2-3. Deze tegenslag kwam de thuisclub niet meer te boven…

SV Valkenswaard:
1. Evert Daams, 2, Jasper Jansen, 3. René Bolster, 4. Erik Schaeken, 5. Sander Donkers, 6. Rob Vlassak (12. Ramon van Hooff), 7. Rutger Roza (14. François Stokmans), 8. Erwin Isbouts, 9. Vincent van den Groenendaal, 10. Martijn Bax, 11. Ron Bakermans (15. Sjors Bukkems).

Sparta’25: 1. Kamiel Pennings, 2. Dirk Biemans, 3. Bryan Bussers, 4. Philippe Cleutjens, 5. Ron Brouwers, 6. Robbert van Lankveld, 7. Bob Klaasen, 8. Michiel Koot, 9. Elco van Schijndel (14. Rick van Heijnsbergen), 10. Jaccy van den Enden, 11. Jeremy Raaijmakers.