UNA op karakter naar 2-0 thuiswinst op OSS ’20

Deel dit bericht via:

(Door Thieu Vlemmix)Terwijl de geblesseerden Niek van Boekel, Sander van Weert en Mart van de Gevel voorzichtig uitzien naar een mogelijke rentree straks na de winterpauze, vult het rijtje van niet fitte spelers zich na de weekend met drie extra  ‘gevallen’. UNA heeft een sterke en brede selectie. Maar hoe sterk en hoe breed, dat zal de komende weken uitwijzen.


Nu eerst even terug naar vorig weekend. Het Oktoberfest was bijzonder geslaagd.
De UNA kantine tot de nok toe gevuld. Fleurige dirndl types wringen zich door de massa. Bladen vol machtige pullen bier, mensen onder Tiroler hoedjes. Massaal geblèr dat op zingen lijkt. Ik doe er – niet in lederhose maar wel in leren gilet - vrolijk aan mee. Ergens wordt de DJ betrapt op een geniale inval. Hij draait van Jürgen Marcus de onvergankelijke hit ‘Ein Festival der Liebe’. Daarin klinkt de tekst ‘mal haben wir sorgen’, wat natuurlijk slaat op de eerste helft tegen Jong Volendam, als UNA zich wanhopig afvraagt hoe het de palinggladde tegenstander in vredesnaam kan afstoppen. Gevolgd door ‘mal haben wir streit’. En dat sluit dan weer perfect aan op de tweede helft, waarin UNA vecht voor wat het waard is en de Volendamse ‘heen en weer’ veelvuldig alle zeilen moet bij zetten. Briljant gevonden dus van de plaatjesdraaier. Later op de avond blijkt zelfs bij de spelers van het eerste het grootste verdriet vanwege de nederlaag al weer geleden. Zij roeren letterlijk de grote trom, die normaal door de supporters onder de Luifel wordt gebruikt ter aanmoediging. Kortom, feesten dat kunnen ze bij UNA echt wel. Natuurlijk is zo’n Oktoberfest een mooie gelegenheid om een feestje te bouwen. Maar nóg liever zien we dat gebeuren bij een bijzondere voetbalprestatie; dat is deze avond na de tik tegen Volendam dus niet zo. Maar waarschijnlijk komt ie nog, die bijzondere prestatie. Een uitdagende gedachte zo vlak voor het duel UNA-OSS ’20.   

Terug op aarde
Iedereen is intussen weer een beetje terug op aarde. Men vraagt zich nuchter af: toont UNA ruggengraat, na zijn derde mislukte poging om bij de toppers in de Derde Divisie te behoren? Kan de Zeelster formatie zich, na de 0-2 tegen koploper Jong Volendam, tegen OSS ’20 (dat slechts 2 punten minder heeft) toch weer oprichten? Is men in staat om zich opnieuw in de positie te manoeuvreren van belangrijke achtervolger met stip, of belanden we met onze toch sterk geachte selectie onvermoed en onverwacht in het drijfzand van het grijze middenveld? Vóór de aftrap tegen de debutant uit Oss houden veel UNA volgers zich vooral met dit soort vragen bezig.

Het antwoord laat niet lang op zich wachten. Welgeteld acht minuten. Dan snijdt een handige actie van Nick Tielemans door de vijandelijke defensie en schiet Rob van Boekel strak raak in de verste hoek. Een half uur lang is UNA meester, het speelt uitstekend en de 2-0 hangt in de lucht. Maar dan is er, zo tegen de rust, een botsing waarbij Rob van Boekel (knie) en Tom Scheepers (hersenschudding en per ambulance afgevoerd) de slachtoffers zijn. Rob heeft de voorbije weken juist dat vleugje extra toegevoegd, terwijl Tom – in de rol van rechtsback met een knappe voorzet – sterker en sterker wordt. Een aderlating dus. Geen nood echter, want ze worden uitstekend vervangen door Teun Sebregts en Lex van Dijk.

Ritchie Sam Anpong verhuist naar de backpositie en doet het daar - evenals in het centrum - prima. Als na rust ook eens motortje Louisben Jagt (hamstring) van het veld gaat, neemt echter de onrust bij UNA toe. De bezoekers grijpen de overhand en krijgen ook kansen. Maar opnieuw blijkt dat UNA in Yanick Derix een hele goeie keeper in huis heeft. Met voor de zoveelste keer Bassou Boulghlagh als uitblinker vecht UNA intussen voor elke meter en wordt er tenslotte royaal voor beloond. Brian Boogers duikt in de 90e minuut achter een dieptepass aan. De beweeglijke aanvaller stuurt vervolgens twee verdedigers het welbekende bos in en fopt de uitgekomen doelman Ralph Vos met een fraaie stift: 2-0 en een daverend applaus van het thuispubliek; een uiting ook van de opgekropte spanning. UNA stijgt naar plek drie! 
De veiling
Even nog een uitsmijter: de UNA veiling heeft een record opbrengst van een dikke zeventigduizend (!!) euro opgeleverd. Een substantieel bedrag gaat naar de Stichting Spieren voor Spieren; ik ben daar al jarenlang lid van, kom er ook bij!      

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?