Scheidsrechter van de maand: Mario van Dinter

Deel dit bericht via:


Wij zijn van mening dat scheidsrechters en assistent-scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen de scheidsrechters/ assistent-scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken.

Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan de 55-jarige Mario van Dinter uit Knegsel. Van Dinter is al jaren lang actief als scheidsrechter zowel op het veld als in de zaal. Van Dinter begon in 1988 zijn loopbaan als scheidsrechter in het veldvoetbal. Acht jaar later is Van Dinter ook begonnen met het fluiten van wedstrijden in het zaalvoetbal. Anno 2016 en ruim 28 jaar later is Van Dinter nog steeds wekelijks actief als scheidsrechter.

Voor de meeste voetballers onder ons is Van Dinter geen onbekende. Hij fluit zijn wedstrijden op het veld en in de zaal op eigen wijze en is altijd bereid om uitleg te geven aan zijn beslissingen, tijdens de wedstrijd maar ook na de wedstrijd. Op 22 november is Van Dinter door de KNVB onderscheiden met de GOUDEN speld voor ruim 28 jaar scheidsrechter in het amateurvoetbal.

Mario van Dinter, een kleurrijk figuur in het scheidsrechterswereldtje heeft altijd zijn woordje klaar en weet wedstrijden met een 'lach en een traan' te fluiten. We stellen Van Dinter een aantal vragen over zijn imponerende carrière als scheidsrechter.

Open vragen

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek
Zoals hierboven al genoemd, 55 jaar oud, weduwnaar sinds december 2012, 4 kinderen en inmiddels 5 kleinkinderen. Ik werk bij XPO te Eindhoven. Ben een liefhebber van het voetbal. Leer zelfs nu nog steeds bij, van elke wedstrijd. In fluit in groep 2 zowel op het veld als in de zaal.

Vanwaar ooit de keuze om scheidsrechter te worden: Als vervelend voetballer geblesseerd geraakt, 2 kruisbanden en 2 kniebanden van elkaar af gescheurd. 12 mnd in de lappenmand gezeten. Daarna mocht ik niet meer voetballen en door een weddenschap met 3 andere voetballers zijn we een scheidsrechterscursus begonnen, toen nog bij DBS aan de bootenlaan in Eindhoven. Na de cursus ben ik na een seizoen bij DBS te hebben gefloten, overgestapt naar de KNVB. Hier heb ik nooit spijt van gehad.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter
Ik ben een persoon die houd van het voetballen, Van mij mag je stevig in het duel zijn, als het maar een duel om de bal gaat. Ik ben iemand waar je best eens een keer iets tegen mag zeggen, als het maar een reactie is van de speler in het duel. Inmiddels al aardig ervaren en ik probeer altijd rust in het spel te krijgen.

Hoogtepunten als scheidsrechter tot nu toe
Mijn invalmoment in de hoofdklasse (veld senioren), mijn 4 jaar eredivisie (zaal) en op dit moment groep 2 (veld jeugd) Mijn verkozen scheidsrechter van de maand door de landelijke COVS met een huldiging en fotoreportage op de toekomst (bij Ajax).

Dieptepunten als scheidsrechter tot nu toe
Twee keer een molestatie in een zaalvoetbalwedstrijd meegemaakt, bij beiden wedstrijden aangifte gedaan zowel bij de KNVB, COVS en de lokale politie.

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter
Moeilijk te zeggen, maar ik denk: Eerlijk en onpartijdig. Iemand die kennis van het spelletje heeft.

Wat heeft je voorkeur, fluiten op het veld of in de zaal
Dat is altijd Veld geweest. Ik vind dat de knvb het zaal voetbal nog steeds niet op de rit krijgt. Met uitzondering van de eredivisie misschien.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi
Is een hele mooi hobby en ik zal dan ook iedereen, maar vooral de jeugd hiervoor aanmoedigen.

Ben jezelf in het verleden ook actief geweest als voetballer
Ja, Jeugd doorlopen bij Veloc en daarna overgestapt met enkele vrienden naar DBS.

Persoonlijk

Hobby's: Fluiten, Fluiten, Fluiten, fietsen en wandelen.

Een leven zonder fluiten: Natuurlijk zijn er meer dingen als alleen maar fluiten. Je moet alleen een goede balans hebben in het fluiten en de dingen erom heen.

De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal: Het randgebeuren, dan bedoel ik het verbaal vermogen langs de lijn. Door zowel publiek en bank.

Meest opgevallen voetballer(s) die je hebt meegemaakt tot nu toe in het amateurvoetbal: Dat zijn er nogal wat. In mijn loopbaan heb ik heel veel spelers in positieve als negatieve zin meegemaakt. Ik ga natuurlijk geen namen noemen.


Sterke punten als scheidsrechter:
Ik probeer altijd indien mogelijk altijd het spel te laten lopen, veel voordeel .

Hoe belangrijk is de vereniging COVS: Heel belangrijk, ondanks dat ik er veel te weinig gebruik van maak. Maar ze proberen de groep van oud en jong samen te brengen door sport en spel.

Overige

Meest opmerkelijk nieuwsfeit: Ontslag van Frank de Boer een aantal begin november. Vind het toch jammer. Hij heeft bij Inter geen eerlijke kans gekregen.

Hoe kijk tegen de excessen aan die nog bij regelmaat voorkomen: Heel snel vergeten en er zo weinig woorden aan vuil maken.

Assistent-scheidsrechters: Ze doen haar best. Natuurlijk heb je er bij die er een potje van maken, maar het is geen gemakkelijke baan. Je moet het maar willen doen.

Tot slot

Wat vind je van het initiatief van Amateurvoetbaleindhoven en COVS, dat je verkozen bent tot scheidsrechter van de maand: Ik vind het een hele leuke rubriek. Zeer vereerd dat ik hiervoor benaderd ben.

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter: We zullen het toch samen moeten doen.

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Suporter vvvbladella
03 januari 17:01
Mario probeer nog vele jaren doortegaan
Edward Wagemans
29 november 21:04
Mooi stuk Mario....hopelijk kan en mag ik nog vaak met je fluiten...niet alleen een fijne collega maar ook een fijn maatje !!!!
Jeroen Vermaas
29 november 14:59
Mario, oprecht en eerlijk mens. Je weet als spelers en trainers wat je aan hem hebt. Emotie mag je tonen, maar wel op een gepaste manier. Ga zo door zou ik zeggen en hopelijk dat vele jeugdige scheidsrechter jou voorbeeld volgen.
Jack de Kroon
29 november 12:57
Mooie woorden Mario
Noud
29 november 12:00
Mario gefeliciteerd met de gouden KNVB speld.
Die heb je dik verdiend !
De buren, Anny en Noud.
Chris van rijswijk
29 november 8:10
Klasse, Mario. Meer dan terecht dat je een keer in de spotlight gezet worden. Je bent een van de fijnste collega's die ik ken