Nieuwe uitdaging Jos Beerens bij RKVV Bergeijk

Deel dit bericht via:

Het was 17 maart 2018 toen het bericht naar buiten kwam dat VV Steensel per direct afscheid had genomen van hoofdtrainer Jos Beerens. Het bestuur was het vertrouwen in de trainer kwijt en assistent-trainer Joost Verberne nam de taken over. Op het moment van de scheiding stond Steensel in de gevarenzone, maar Joost Verberne gooide het roer om en bracht Steensel naar een verdienstelijke achtste plaats in de competitie.
Kunnen we nu zeggen dat de club de juiste keuze heeft gemaakt om het dienstverband met Beerens vroegtijdig te beëindigen en dat de wisseling van de wacht heeft gewerkt?


We vragen aan Jos of het bovenstaande de juiste stelling kent.

Jos: 'Tja, uit de vraagstelling blijkt dat, nog altijd niet de gehele buitenwacht op de hoogte is met de feiten, zoals het daadwerkelijk is gelopen. Deze vraag noopt mij tot een zeer uitgebreid antwoord, waarna er geconcludeerd kan worden dat de realiteit er, op z'n zachtst gezegd, aanzienlijk anders uit ziet.
De competitie verloopt op dat moment gewoon op z'n 'Steensels'. In het begin van de competitie moeten wij onze punten bij elkaar sprokkelen, dat was in mijn eerste twee seizoenen niet anders.

In het begin van de competitie zijn alle teams nog fit en gretig en is het -gezien het verschil in voetballende kwaliteiten- moeizaam wedstrijden winnen voor vv Steensel. De kwaliteiten van vv Steensel zijn om vanuit een goede organisatie te spelen en met een ongekende werklust, dat heeft ook in de seizoenen daarvoor doorslaggevende resultaten opgeleverd. Ik weet dat niet iedere trainer hierin mijn gelijk zal erkennen, maar ik wijt dat ook deels aan de door mij toegepaste en uitgekiende 'periodisering' waardoor vv Steensel nauwelijks blessures kende en daardoor in de slotfase van de competitie er ook nog eens topfit bij liep.

Tegen de winterstop ben ik getroffen door een herseninfarct, wat voor mij (gelukkig) heel snel en heel goed is afgelopen. Ik ben weer zo snel als mogelijk teruggekeerd op het trainingsveld, in de veronderstelling dat de groep mij nodig had en om de periodisering door te kunnen trekken. In die periode was ik (achteraf gezien) nog wat timide in m'n beleving, zonder overigens m'n periodisering te kort te doen en zonder tactische onvolkomenheden. Uitgerekend op het moment dat de ploeg weer helemaal klaar stond voor de bekende eindspurt en ik ook weer helemaal de oude was, kwam vanuit het bestuur 'als donderslag bij heldere hemel' dat ik min of meer bedankt was voor mijn bewezen diensten. Joost zou de taken van hoofdtrainer overnemen en ik zou dan in een onderliggende en ondersteunende positie terecht komen. Ik heb dat 'n weekje aangekeken maar dat bleek 'm toch niet te zijn, iemand met TC2 in z'n bagage die mee moet lopen met iemand met TC3.
Vooropgesteld, daarmee wil ik Joost zeer zeker niet tekort doen. Ik waardeerde en waardeer hem nog altijd, zowel als mens en als een zeer kundige trainer. Hij heeft mij netjes gevraagd of hij niet solidair moest zijn met mijn persoontje, maar ik heb hem aangegeven dat dit voor hem een mooie gelegenheid was om nog wat extra praktijkervaring op te doen. Na mijn vertrek hebben we nog wekelijks contact gehad en de gespeelde wedstrijden van vv Steensel geëvalueerd en de aankomende wedstrijden met elkaar doorgesproken. Joost is op dezelfde voet verder gegaan en heeft het roer juist niet omgegooid. Hij heeft 't kunstje gewoon netjes afgemaakt dat ik ook had kunnen en zelfs moeten doen. Per saldo zou dat exact hetzelfde eindresultaat hebben opgeleverd. '

Chemie
Als de resultaten uitblijven is de kans groot dat de relatie tussen de trainer en spelersgroep verstoord raakt. In de winterstop was al bekend dat Beerens -na een dienstverband van drie jaar- de club aan het einde van het afgelopen seizoen zou gaan verlaten. Dat werd dus twee maanden eerder. Beerens had ondertussen al een overstemming bereikt met Bergeijk en Steensel maakte bekend dat Trevor Pattenden in het nieuwe seizoen voor de groep staat.

Wat voor conclusie trek je uit je vroegtijdig vertrek bij VV Steensel?
'Als je het bovenstaande goed hebt begrepen, dan zal je ook wel beseffen dat dit als zéér onrechtvaardig aanvoelt. Het bestuur had tenminste bij mij aan kunnen geven dat men mij wat timide vond in m'n beleving. Waarschijnlijk hadden we 't alsnog netjes op kunnen lossen met Joost als tijdelijke ad-interim, waarna ik weer op m'n post had kunnen terugkeren. In het verleden heb ik wel eens confronterende uitspraken gedaan over Steensel als gemeenschap en over vv Steensel in het bijzonder. Met name de beleving had in het begin meer weg van 'n cafévoetbal-sfeer. Niet om nu mezelf op de borst te willen kloppen, maar ik denk toch wel te mogen zeggen dat daarin een goede balans is ontstaan tussen sfeer van willen presteren met gezelligheid.'

Met wat voor een gevoel heb je de club na bijna drie jaar dienstverband verlaten?
'Ondanks mijn iets te vroege vertrek mag ik toch wel zeggen dat als ik er objectief naar kijk ik bijna drie jaren met veel plezier heb gewerkt bij vv Steensel en ik hoop oprecht dat dit gevoel uiteindelijk boven blijft drijven.'

RKVV Bergeijk

Waarom heeft RKVV Bergeijk uit de vele sollicitanten gekozen voor Jos Beerens?
'Dat is moeilijk aan te geven van jezelf. Wat ik er over kan zeggen is dat ik volkomen onbevangen de sollicitatieprocedure ben ingegaan. Ik had me 'n beetje verdiept in de vereniging zelf, maar meer ook niet, en ben daar vervolgens naar toe gestapt zonder me voor te bereiden op de vragen die eventueel allemaal gesteld zouden kunnen gaan worden. Ik ben gewoon mezelf gebleven en heb dus alle vragen spontaan beantwoord gewoon vanuit m'n hart en dus oprecht en eerlijk. Zelf heb ik 't idee dat die spontaniteit heel goed is overgekomen tijdens de drie gespreksrondes: eerst met bestuur, daarna met technische staf en tot slot met de spelers. En eerlijk is eerlijk: ik was trots en blij dat ik uiteindelijk uitverkozen ben als de nieuwe trainer van RKVV Bergeijk.'

RKVV Bergeijk heeft de ambitie om snel terug te keren naar de 3e klasse, hoe zie jij de kansen in voor het nieuwe seizoen?
'Ik heb een wel heel erg jonge groep aangetroffen, die super enthousiast is en die ook behoorlijk wat voetbal in zich heeft. Echter de naïviteit zal er uit moeten en 'n bepaalde wedstrijdhardheid zal, zeker voor de 4e klasse, toegevoegd dienen te worden.
Daarom zie ik RKVV Bergeijk nog zeker niet als kampioenskandidaat nummer één. Voor mij is dat absoluut vv Vessem dat vorig seizoen al veel indruk op mij heeft gemaakt en zich nu zeer gericht versterkt heeft. Nieuw Woensel ken ik (nog) totaal niet en hetzelfde geldt voor EMK, terwijl Waalre wel eens 'n 'dark horse' zou kunnen zijn. Tezamen met Acht, De Raven en Hoogeloon hoop ik mee te kunnen doen voor een van de kleinere prijsjes. Dit seizoen als opbouw/leerjaar en volgend seizoen echt gaan voor een van de prijzen. Of het zou zo moeten zijn dat deze groep mij verrast.'

Tot slot

Het kan gebeuren dat de chemie tussen de spelersgroep en trainer verstoord raakt. Het is dan ook het verstandigste om de samenwerking vroegtijdig te beëindigen?
'Als je doelt op vv Steensel, dan was daar totaal geen sprake van. Als je doelt op 't principe in z'n algemeenheid, dan ben ik het daar roerend mee eens. Ik kan me als trainer ook totaal niet voorstellen dat, als de groep genoeg van je heeft, dat je dan toch nog stug op je post zou blijven zitten.'

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Steef de graef
01 september 9:13
Mooi stukje Jos , heel veel succes