Luuc Bonnema wil VV Gestel weer op de kaart zetten.

Deel dit bericht via:


Luuc Bonnema heeft zijn actieve voetbalcarrière als eerste elftalspeler beëindigt en gaat komend seizoen voor het eerst aan de slag als hoofdtrainer. De 27-jarige Bonnema staat dit seizoen als eindverantwoordelijke voor de groep bij VV Gestel. 
De meeste onder ons zullen denken waarom Bonnema al op 27-jarige leeftijd zijn voetbalcarrière inruilt voor het hoofdtrainerschap. Met zijn kwaliteiten als centrale verdediger was Luuc de afgelopen seizoenen een van de sterkhouders bij Tivoli, RPC en De Valk. Bij Tivoli kende Bonnema een ongekend succes. Samen met vader Hans en broers Gijs en Bart wisten ‘de Bonnema’s’ na twee kampioenschappen op rij Tivoli van de 5e naar de 3e klasse te brengen.

VV Gestel
VV Gestel kende na het bereiken van de hoofdklasse in 2015 een verval. De club degradeerde drie jaar op rij en daalde af naar de 3e klasse. Voor Bonnema de taak om VV Gestel weer op de kaart te zetten. De club heeft bewust gekozen voor de jonge trainer, die een nieuw tijdperk moet inluiden voor het geplaagde Gestel in de afgelopen jaren.  Met 17 nieuwe spelers en 10 doorgestroomde jeugdspelers heeft Bonnema een volwaardige selectie tot zijn beschikking. De komst van de nieuwe spelers is voornamelijk zijn verdienste.
We stellen de ambitieuze Bonnema een aantal vragen. 

Stel je nader voor aan de bezoekers van AVE:
Hallo ik ben Luuc Bonnema, 27 jaar oud en kom uit Eindhoven. Vanaf volgend seizoen ben ik hoofdtrainer van de selectie van vv Gestel en hoofdtrainer van FC Eindhoven O12-1. Daarnaast ben ik samen met Mike van Dijk, die ook actief is bij FC Eindhoven, druk bezig om een voetbalschool op te starten.

Wat doe je in het dagelijks leven?
In het dagelijks leven ben ik podotherapeut van beroep. Mijn praktijk zit aan de Geldropseweg en hierbij help ik mensen met problemen aan de voeten, knieën of rug. Vaak aan het einde van de dag zie je mij bij FC Eindhoven rondlopen, waarbij ik dus training geef aan de talenten uit de regio Eindhoven.

Vanwaar je keuze om op deze jonge leeftijd Je actieve loopbaan als voetballer in te ruilen voor het trainerschap?
Voor mij was de keuze niet zo lastig. Heb als voetballer alles meegemaakt van hoog spelen tot heel laag. Met veel hoogtepunten (14 kampioenschappen) en een paar dieptepunten uiteraard. Het geven van voetbaltraining aan een mix van senioren spelers is natuurlijk een uitdaging en een behoorlijke stap. Gelukkig mocht ik regelmatig een training geven bij sv Tivoli. De toenmalige trainer en mijn vader gaf mij gedurende het seizoen de mogelijkheid om hieraan te wennen.

Hoe kijk je terug op de actieve voetballoopbaan?
RPC, De Valk en Tivoli zijn mijn clubs geweest, ik heb het overal naar mijn zin gehad. Gedurende de periode bij De Valk kreeg ik erg last van mijn enkels, waarna twee operaties volgden. Ik heb daarna een stapje terug moeten doen en ben met mijn vader en broers bij Tivoli begonnen. Ik ben niet het type (nog niet) om voor de lol in een elftal te gaan spelen, ik wil altijd winnen en wil ook dat mijn medespelers dat doen. Dus het was nu de keuze of weer een stap hoger, met fysiek gezien alle risico’s die daarbij horen, of de keuze maken om verder te gaan met mijn trainerscarrière

Waarom heeft VV Gestel gekozen voor Luuc Bonnema?
Heel simpel, de kans deed zich voor en ik heb deze gegrepen, daarbij moet ik zeggen dat ik de club Gestel goed ken en ook voorzitter Herman Brugmans. Gestel wil vooruit, opnieuw beginnen en zich weer op de kaart zetten, als een mooie club met ambities. Jonge jongens de kans geven om zich te ontwikkelen en daarnaast ook weer presteren. De club geeft mij hierin een kans. Niets is zo leuk om voetballers beter te laten voetballen, zonder dat ze het plezier verliezen.

Je eerst klus als hoofdtrainer, een spannend moment:
Nee, zeker niet spannend. Ben al tien jaar voetbaltrainer van verschillende leeftijdscategorieën. Natuurlijk heeft elke leeftijdscategorie zijn eigen kenmerken, maar ik neem de ervaringen van de afgelopen jaren mee in het teamproces, om het komend seizoen tot een succes te maken. Ook vond ik het belangrijk dat er een staf neergezet werd die beschikte over bepaalde kwaliteiten. Die zullen mij uiteraard ondersteunen en helpen.

Hoe wil je te werk gaan als hoofdtrainer?
Ben een trainer die alles graag uitwerkt en probeert relaties te scheppen tussen spelers. Zo zal je bijvoorbeeld nooit een rechtsback met een linksbuiten zien spelen op de training, want hoe vaak zullen die naar elke spelen in de wedstrijd? Terwijl ik alles uitwerk, probeer ik de jongens vrijheid te geven. Zo zullen er kaders gevormd worden. Binnen de kaders zijn de spelers vrij om te bewegen en mogen ze hun creativiteit en kwaliteiten gebruiken. Ook kijk ik niet vanuit systemen, spelers kunnen heel goed herkennen waar de ruimtes liggen en hoe ze die kunnen bespelen. Natuurlijk help ik ze hierbij als dat nodig is. Op de training zelf maak ik vooral gebruik van de rondo, positiespel en verschillende partijspellen. Het steeds toevoegen van nieuwe regels moeten de spelers blijven prikkelen, zodat ze uiteindelijk de wedstrijd als een bevrijding gaan zien.

Ook houden wij alles bij, wie er scoorde, wie de assist gaf, kansen/doelpunten verhouding en hoe we de doelpunten tegen krijgen. Als ik naar de staf kijk, dan zie je veel trainers terug. Zo beschikt de selectie over een assistent-trainer, keeperstrainer, kracht/looptrainer en leider. Als leider hebben we Appie. Hij is een sfeermaker en zorgt ervoor dat alles om de selectie geregeld is. Zo zal hij bijvoorbeeld vooruit rijden naar uitwedstrijden, zodat bij aankomst van de spelers alles klaar staat. Als kracht/looptrainer hebben we Rob Blommers, die helaas door een vervelende blessure aan zijn heup, moest stoppen met handballen op eredivisieniveau. Hij zal iets extra toevoegen voor de selectie op het gebied van kracht en snelheid.

Als assistent/keeperstrainer hebben we Bas Santema. Bas en ik hebben al eerder een team samen getraind bij VV Geldrop. Hiermee promoveerden we naar de derde divisie. Bas speelde ook in de jeugd van VV Gestel en zal de keepers onder zijn hoede nemen en bij hem is het niet vaak de paal aantikken en duiken. Want dat doe je in de wedstrijd ook niet. Assistent-trainer Jeroen Mommers zal mij en de andere trainers ondersteunen. Jeroen heeft eerder al het tweede van VV Gestel onder zijn hoede gehad. Hij heeft zelf hoog gespeeld en staat goed aangeschreven bij de jongens die onder hem hebben getraind. Dit clubje trainers gaat proberen ervoor te zorgen dat de jongens graag komen trainen én goed trainen. En als dan blijkt dat een speler een mooie stap kan maken, dan ondersteunen we die speler.

Met wat voor gevoel ga je Tonnie van de Wetering opvolgen als hoofdtrainer?
Tonnie is acht jaar trainer geweest van VV Gestel en heeft de club naar heel wat promoties gemanaged. Iets wat ik als trainer ook ooit hoop te bereiken. Ik heb Tonnie nog een aantal keren gesproken en hij heeft mij wat tips gegeven waar ik op moet letten. Dit zal ik ook meenemen. Hij is natuurlijk altijd welkom om te komen kijken naar een wedstrijd van VV Gestel 1.

Wat is je doelstelling dit seizoen bij Gestel?
Uiteraard wil ik meespelen voor een promotie en denk dat het ook mogelijk is met deze groep. De voorbereiding heeft dit proces ondersteund, waardoor we nu al aardig een team vormen. Teamuitjes zijn ook een belangrijk onderdeel geweest. Zo hadden we al in week 1 van het seizoen een bbq en zijn we vanaf de tweede week uitjes gaan plannen. Aangezien er veel jongens van de onder 19 doorstromen willen we die graag begeleiden. We hebben veel oefenwedstrijden gespeeld. Uiteindelijk bepalen de spelers zelf waar ze spelen.

Gestel past bij mij als trainer omdat?
Dit is een lastige vraag omdat je natuurlijk niet alles van te voren weet. Ik denk dat het past bij mij puur om het feit dat de mensen en de sfeer die daar heerst bij mij passen. Het een vereniging met passie en ik hoop dat samen met mijn trainersstaf ook te kunnen gaan uitstralen. Liefde voor de bal en het spelletje op een nette manier. Ik hoop dat andere verenigingen het fijn gaan vinden als wij bij hen te gast zijn. Lekker voetballen en daarna samen in de kantine de wedstrijd analyseren.

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Peter
16 september 11:56
Wordt 10 x niks heb ze zien voetbalen tegen Waalre verliezen 2-0 van mogen hopen dat ze derin blijven Wat was dat een slechte pot zeg.
Brentalm
12 september 17:10
Succes Luuc. Ik ben er van overtuigd dat je bij Gestel succes gaat vieren.
En op zaterdag na Carnaval om 17 uur trainen