Langs de lijn met: Wim Evers (VV BES)

Deel dit bericht via:


In deze editie geven we het woord aan oud-voorzitter Wim Evers, die jarenlang actief was bij VV BES.

De club uit Borkel en Schaft kent een onzekere periode, omdat de selectie van het huidige seizoen aardig aan het uitdunnen is. Ondertussen hebben al zes selectiespelers aangegeven de club te gaan verlaten. Het interview met Wim is afgenomen vóór de bekendmaking van het vertrek van deze spelers. De club hield al wel rekening met het vertrek van een aantal spelers en doet een dringende oproep om aanvulling, zodat BES ook het komend weer kan deelnemen met een standaard eerste elftal in de competitie.

Erelid
In 2015 werd Wim als voorzitter van de club benoemd tot erelid van VV BES. Daarnaast kreeg hij uit handen van burgemeester Anton Ederveen ook nog de sportpenning van de gemeente Valkenswaard uitgereikt. Wim is ondertussen 55 jaar lid van VV BES en ruim dertig jaar bestuurslid geweest binnen de club. Eerst als secretaris en de laatste twee jaar als voorzitter. In 2016 heeft Wim zijn taken als voorzitter beëindigt en is hij uit het bestuur gestapt.

We stellen Wim een aantal vragen

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek
"Geboren op 10 mei 1954, op een boerderij in Borkel en Schaft. In een gezin met vier broers en drie zussen, was de keuze niet moeilijk, om op achtjarige leeftijd te kiezen om te gaan voetballen bij BES. Wim Poos, destijds secretaris bij BES, kwam jaarlijks bij ons aan huis, om te vragen of de jongens niet bij het voetballen wilden komen. Als het financieel moeilijk was, hoefde er de eerste jaren geen contributie betaald te worden.
Mijn oudere broers waren uit de eerste voetbalschoenen met stalen neuzen gegroeid, dus kon ik die wel gebruiken om te gaan voetballen. Op zaterdag, als we het werk op de boerderij klaar hadden, mochten we gaan voetballen. Soms stonden we om 14.00 uur nog in de varkensstal en moesten we ons erg haasten, om op 14.30 uur omgekleed op het veld te staan. Het was toch ruim 2 km fietsen naar het sportpark De Brug. Na afloop zag mijn moeder ons al van verre aankomen en kon aan onze gezichten zien of we gewonnen of verloren hadden.
Na de jeugdafdeling, waar ik met geen enkel team ooit kampioen ben geworden, kwam ik in het tweede elftal van BES te spelen. Mijn kwaliteiten waren toen niet zo goed dat ik direct het eerste elftal haalde en ik speelde de eerste jaren in het tweede. In 1977 werd het eerste elftal van BES kampioen in de derde klasse van de Brabantse Bond. Het jaar daarop kwam ik door mijn inzet in het eerste terecht, waar Piet Driessen toen trainer was.
Gedurende mijn actieve voetbalcarrière ben ik met geen enkel team ooit kampioen geworden. Hoewel het in mijn laatste jaar in het eerste elftal bijna gelukt was. In 1985 stonden we voor de laatste wedstrijd gelijk met EMK. De laatste wedstrijd werd in Borkel gespeeld. Met een gelijkspel, waren we beide verzekerd van promotie naar de eerste klasse van de Brabantse Bond en moest er een beslissingswedstrijd worden gespeeld om het kampioenschap. We konden hierover echter geen overeenstemming bereiken. Tien minuten na rust stonden we met 1-0 voor en sloeg voor mij het noodlot toe. Ik verdraaide mijn knie, waardoor mijn voorste kruisband afscheurde. Wij verloren deze wedstrijd uiteindelijk met 1-2. Ook de nacompetitiewedstrijd die wij toen nog tegen Riethoven dienden te spelen, werd niet gewonnen.
Destijds werd er aan gescheurde kruisbanden niets gedaan, waardoor ik mijn voetbalschoenen aan de wilgen dienden te hangen. Op verzoek van wederom Wim Poos, nam ik toen in 1986 zitting in het bestuur. Daar heb ik tot 2017 met veel plezier mijn steentje kunnen bijdragen aan het mooiste clubje in de Kempen. De eerste jaren als seniorenbegeleider en vervolgens als secretaris en de laatste twee jaar als voorzitter.
Tijdens deze periode heb ik veel hoogte en dieptepunten mee gemaakt. Vooral het overlijden van Wil Jakobs, Wim Poos, en mijn broer Paul hebben me erg geraakt. Werkelijk dag en nacht stonden deze personen klaar voor hun clubje BES. Een voorbeeld: Samen met Wim Poos ben ik op 31 mei enkele malen laat in de avond nog naar Breda gereden, om te zorgen dat overschrijvingsformulieren voor nieuwe leden op tijd bij de KNVB in de brievenbus lagen.
Het diepste respect had ik voor Frans van de Ven, die in 2013 kwam te overlijden. Enkele weken, nadat hij vanuit zijn rolstoel het Groot Valkenswaard-toernooi op ons sportpark opende, kwam hij op 63-jarige leeftijd te overlijden. Wat een passie had die man voor zijn clubje vv BES! Vanaf die dag missen we hem langs de lijn met de aanmoediging 'Hup die Bessers!'. Ik zal de bloemen op de middenstip bij de eerste thuiswedstrijd van BES nooit vergeten."

De club kent momenteel moeilijke tijden en het voortbestaan van de club is het gesprek van de dag. De club telt slechts 95 actieve leden verdeeld over drie senioren en één vrouwenelftal.
"Slechts twaalf procent van de spelers is woonachtig in Borkel en Schaft, dat ongeveer 1.050 inwoners telt. De gemeente Valkenswaard is niet bereid om de leefbaarheid in het dorp te verhogen. Al meer dan veertig jaar is de jeugd uit het dorp 'verplicht' om z'n heil elders te gaan zoeken, omdat er voor hen geen betaalbare woningen in Borkel en Schaft zijn. Ik ben er een van, die destijds Borkel en Schaft verruilde voor Bergeijk.
Borkel en Schaft bestaat nu nog uit ongeveer 450 echte Borkelnaren en de rest woont er voor zijn rust en de paarden. Deze groep mengt zich ook niet in het gemeenschapsgebeuren. Vorig seizoen is BES daarom noodgedwongen moeten stoppen met de jeugdafdeling, omdat er niet genoeg kinderen in Borkel en Schaft wonen, om een zevental te kunnen samenstellen. Op de basisschool zitten nu nog ongeveer 55 kinderen verdeeld over acht leerjaren. Qua passende leeftijd, kun je daar geen zeventallen uit samenstellen.
Ik neem mijn petje af voor Dirk Pijnenburg, die tot het laatste moment geprobeerd heeft om de jeugdafdeling voor Borkel en Schaft te behouden. Gesprekken met onder meer vv Achel en onze zusterverenigingen mochten niet baten."

Prestaties
"Bij de seniorenafdeling heeft BES altijd een behoorlijke aanloop van leden uit Valkenswaard gehad. BES heeft daar vele jaren erg veel plezier aan beleefd. Een jaar of zes geleden is er nog een grote vriendengroep vanuit Valkenswaard en Dommelen in Borkel en Schaft neergestreken. En deze groep voelt zich echt thuis in Borkel en Schaft. Dit is ook te zien aan de bestuurssamenstelling. Nadat er in Borkel niet genoeg bestuursleden meer te vinden waren, is een viertal leden van deze groep tot het bestuur toegetreden. Door blessures dienden zij veel te jong hun voetbalschoenen aan de wilgen te hangen, maar wilden toch iets voor hun clubje blijven betekenen.
In 2011 werd BES kampioen in de vijfde klasse, wat voor zo'n klein clubje al een hele prestatie was. Toen speelden mijn neven en de trainer George de Ronde een belangrijke rol. De zonen van broer Bert en Harrie, die beide ook noodgedwongen Borkel hadden moeten verlaten, werden overgehaald om samen met neef William in het eerste elftal van BES te komen spelen. En ook de komst van de eerste vrienden uit Valkenswaard speelde daarbij een grote rol.
Zes jaar later resulteerde de inbreng van de vriendengroep in een nog grotere prestatie, door in 2017 het kampioenschap in de vierde klasse te behalen. Onder de bezielende leiding van trainer Peter Jonkman. Dit was wel een klein wonder, omdat de selectie erg klein was. Noodgedwongen werd het tweede elftal teruggetrokken uit de competitie, omdat het aanbod van spelers van buitenaf te klein was om een volwaardig eerste elftal op de been te brengen. Diverse oud-spelers uit het tweede hebben toen mede bijgedragen aan het kampioenschap. Dit was een erg knappe prestatie. In zijn derde jaar bij BES, kreeg Peter deze groep echt aan het voetballen, wat dus vorig jaar resulteerde in het kampioenschap.
Peter had gedurende het seizoen aangegeven om BES na het seizoen te gaan verlaten, om zijn heil bij Hapert te gaan zoeken, wat meer potentie heeft. BES, dat toen nog niet kon vermoeden dat het zou promoveren naar de derde klasse, vond Jurgen Pinckers bereid om de selectie onder zijn hoede te gaan nemen. Omdat Jurgen zijn vereiste papieren nog niet had, werd bij de KNVB dispensatie voor hem aangevraagd. Dat werd gehonoreerd. Door promotie naar de derde klasse kwam het groentje Jurgen wel voor een erg grote uitdaging te staan. Maar hij vond een uitstekende assistent in Twan van der Looij uit Waalre. We waren wel bezorgd, hoe het deze groep in de derde klasse zou vergaan, omdat er wederom weinig jongens van buitenaf naar BES kwamen."

Met een smalle selectie kende BES een zwaar seizoen. De ploeg van scheidend coach Jurgen Pinckers heeft alle zeilen bijgezet om nacompetitie voor klassenbehoud te ontlopen. Dit is ondanks het verdienstelijke spel niet gelukt. Een te smalle selectie is daar debet aan. De laatste weken is Pinckers zelfs genoodzaakt om zijn assistent in de spits te zetten. En gezien zijn inbreng, is deze Van der Looij het spel nog niet verleerd. Hoewel directe degradatie is ontlopen, moet BES in de nacompetitie drie tegenstanders verslaan, om zich in de derde klasse te handhaven.

Voortbestaan vv BES
"Het bestuur van BES maakt zich terecht zorgen, omdat het vertrek van enkele selectiespelers aanstaande is (inmiddels zijn de namen van vier spelers zeker, onder wie aanvoerder Maikel van de Honing, red.). Bovendien gaan enkele oudgedienden, die al enkele jaren aangaven te willen stoppen, nu écht stoppen. Ook enkele anderen willen samen met hun vrienden elders in een lager elftal gaan voetballen.
Omdat het bestuur een leegloop bij het eerste elftal wel had verwacht, heeft men enkele weken geleden een extra ledenvergadering belegd, om de leden de huidige situatie voor te leggen. Na uitstekend voorbereidend werk door het bestuur (er zijn gesprekken geweest met de gemeente, de KNVB en de zusterverenigingen) zijn er op deze druk bezochte avond diverse scenario's aan de leden voorgelegd, waaruit de leden hun voorkeur konden aangeven.
Hieruit is naar voren gekomen, dat er op 11 juni (enkele dagen voor de overschrijvingsdatum bij de KNVB) een nieuwe bijeenkomst wordt belegd en er dan concrete beslissingen vallen. BES wacht tot die datum met het nemen van beslissingen, of er van buitenaf nog spelers bereid zijn om de selectie van BES te komen versterken. Wanneer dit niet het geval is, is het een optie om zonder standaardteam verder te gaan. Of dit financieel haalbaar is, is nog afwachten. Maar dit wordt mijns inziens moeilijk."

Vanwaar de keuze om te stoppen als voorzitter:
"Nadat Frans van de Ven overleed, voelde ik me als oudste bestuurslid genoodzaakt om zijn levenswerk voort te zetten. Hoewel ik nooit zo'n prater ben geweest, besloot ik toch om voorzitter te worden. Inmiddels hadden diverse jonge gasten plaats genomen in het bestuur om ons clubje mee overeind te houden. Ik was gewend om al mijn vrije tijd, evenals mijn voorgangers, in BES te steken, zelfs tot ongenoegen van mijn naaste familie. Mijn medebestuurders gaven op hun manier invulling aan hun taak als bestuurslid. Ik kon het niet verwerken, dat zij niet dag en nacht klaar stonden en heb daarom besloten om te stoppen als bestuurslid."

Wat zijn je hoogtepunten en dieptepunten tot nu toe sinds je actief bent voor de club:
"Hoogtepunten zijn: de kampioenschappen van BES 1 in 2011 en 2017. Vooral 2011 met al mijn neven in het eerste. En de dag dat mijn twee kleinzonen vanuit Achel bij BES kwamen voetballen. Dieptepunten zijn: het overlijden van Frans van Ven en het einde van mijn actieve voetbalcarrière."

Meest bijgebleven trainers (en waarom):
"Dat zijn er erg veel, omdat ik veel met hen diende samen te werken.
- Piet Driessen: heeft mij in het eerste laten debuteren – zijn verhaal tijdens de wedstrijdbesprekingen over shit aan de klompen en zijn tinnen soldaatjes.
- Tinus Maas: wist met zijn humor iedereen aan hem te binden, niemand durfde zijn zeepje te laten vallen in de douche.
- Noud van Vleuten: fietste tijdens de duurlopen door de Malpie achter ons aan.
- Bert de Beijer: wilde de Bessers op de wijze van Casteren laten voetballen.
- George de Ronde: wat een passie had die man! Waarschijnlijk overgehouden van Noud van Buul bij De Valk. Heeft een grote ommekeer teweeg gebracht in het spel van BES.
- Peter Jonkman: is na een moeilijke start bij BES, uitgegroeid tot een van de beste trainers in de Kempen. Hij had na zijn tijd bij Riethoven, met die ouwe knarren in de selectie, een klein dipje, maar hiervan heeft hij zich prima hersteld.
- Jurgen Pinckers: als beginnend trainer heeft hij in een moeilijk jaar het werk van Peter prima voortgezet."

Meest bijgebleven voetballers (en waarom):
"Kees Heymans, zijn zwager Jan de Boer en Gerrit Govers, om hun snelheid en spelinzicht. Albert van de Dungen, het slangenmens, die in zijn eentje wedstrijden kon beslissen."

Verwacht je dat de club komend seizoen nog actief is in het amateurvoetbal. Zo ja.... dan ook een volwaardige selectie heeft:
"Ik verwacht niet dat BES volgend jaar nog een standaardteam heeft. Er spelen nu diverse goede ambitieuze spelers, die ook de komende jaren nog op niveau willen voetballen. Zij wachten de deadline waarschijnlijk niet af. Wanneer er met de gemeente afspraken gemaakt kunnen worden over de hoge huurkosten, moet voetbal met twee seniorenteams en één vrouwenteam mogelijk zijn in Borkel. Het is aan de gemeente of zij Borkel en Schaft nog een beetje leefbaar wil houden. Maar de vraag is ook of het huidige bestuur (met de connecties van de vriendengroep) bereid is om de kar te blijven trekken. Als de voetbalclub verdwijnt, volgen diverse andere verenigingen in Borkel en Schaft..."

MENING

VV BES: Een van de mooiste clubjes in de Kempen. Het zou jammer zijn als deze verdwijnt. Misschien moeten we toch plan Z uit de kast halen en mijn neven maar weer bellen. Haha!

Gemeente Valkenswaard: B&W en gemeenteraad mogen zich wel eens achter de oren krabben. Hoever hebben zij en hun voorgangers het laten komen in Borkel en Schaft? Willen ze echt een dorp met alleen recreatie, dat verder nauwelijks nog levensvatbaar is?

Amateurvoetbaleindhoven: Een erg mooi site, die de voetballiefhebber snel voorziet van de nodige informatie om te kunnen genieten van het amateurvoetbal. Ik ben blij dat ik daaraan diverse jaren, door het aanleveren van wedstrijdverslagen, competitie-indelingen et cetera, mijn bijdrage heb kunnen leveren.

Jurgen Pinckers: Ik vind het jammer dat hij stopt. Hij heeft het in zich om een grote trainer te worden.

TOT SLOT

Misschien een overbodige vraag, maar toch: Wat is nog je grootste wens als we praten over VV BES?
"Uiteraard dat er zich nog een aantal spelers uit de omgeving bij ons aanmeldt. Zodat we ook het volgend seizoen met een volwaardig standaardteam in de derde klasse kunnen deelnemen. Want ik ben er van overtuigd dat deze groep er alles aan zal doen om klassenbehoud veilig te stellen."

Wie zou je graag willen zien in deze rubriek 'langs de lijn':
"Winand van Maasakkers van ZSC Westerhoven. Wat die man allemaal doet en gedaan heeft voor ZSC, ongelooflijk!"

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Harry Aarts Dommelen
31 mei 19:20
Wat een clubman en het hart op de goede plaats , ik hoop echt dat dat het met zijn club goed komt want Valkenswaard moet toch een kunnen zijn, kom voetballers ik kan het met mijn leeftijd niet meer en hoop dat jullie ook een warm hart aan Bes toedragen.
Anke van de Ven
30 mei 23:01
Wim is een man van jarenlange inzet voor BES. Ik heb ontzettend veel respect voor hem.
Kees Lepelaars
30 mei 21:24
Prachtig verhaal doorspekt met echte clubliefde en amateurvoetbal ‘zoals het hoort en moet zijn’ (en dus ook MOET blijven in Borkel en Schaft). Alleen jammer dat van die oude knarren...