Langs de lijn met: Peer Kruizinga (Brabantia)

Deel dit bericht via:

In deze editie geven we het woord aan Peer Kruizinga die al jarenlang actief is bij RKVV Brabantia.


Dagelijks is Kruizinga in touw voor Brabantia, de club waar zijn hart ligt. Begin jaren negentig voelde hij nadrukkelijk de warmte van het Brabantia-nest. Dat gaat zo ver dat Peter zegt 'dat ie meer op het sportpark van Brabantia te vinden is dan in zijn eigen huis.' De warmte die hij geeft aan de club werd in 2008 beloond met een onderscheiding. Kruizinga werd benoemd tot erelid van de club, een onderscheiding waar hij tot op de dag van vandaag trots op is.

FC Eindhoven
Naast zijn passie voor de Strijpse club, heeft Kruizinga nog een club waar hij veel liefde voor heeft, namelijk FC Eindhoven. Daar is Kruizinga al een aantal jaren teammanager van het 1e elftal en daarom is hij ook vaak te vinden aan de Aalsterweg.

We stellen de 60-jarige Kruizinga een aantal vragen over zijn passie voor Brabantia en FC Eindhoven:

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:
Zoals het bij een ieder begint heb ik me als 'jong menneke' aangemeld bij Brabantia. Ik ben geboren in een voetbalnest waar mijn twee oudere broers ook hun kunsten vertoonden op het voetbalveld, samen met mijn vader, die eigenlijk de beste voetballer in het huishouden was (heb ik nooit toegegeven!).

Hoe lang ben je actief binnen RKVV Brabantia:
Naast mijn voetballende inbreng voor Brabantia ben ik vanaf mijn 16e actief voor de club. Eerst als vrijwilliger aan de slag gegaan als leider van een jeugdteam en snel daarna met het trainen van een jeugdteam. In willekeurige volgorde heb ik de club een helpende hand geboden als clubscheidsrechter, lid seniorenbestuur, inkoop materialen, kantinebeheer, sponsorwerving en leider van verschillende teams in de loop der jaren. Daarnaast heb ik zitting genomen in de bouwcommissie wat geresulteerd heeft in misschien wel het mooiste sportpark van Zuid-Nederland! De laatste jaren zit ik in het hoofdbestuur met als hoofdtaak sponsorwerving en facilitaire zaken. Het werven van sponsoren ligt me het meest na aan het hart.

Wat zijn je hoogtepunten tot nu toe sinds je actief bent voor de club:
Ongeveer 3 jaar geleden stond Brabantia er financieel en organisatorisch beroerd voor. De nieuwbouw gaf een onverwacht slechte exploitatie en er waren amper bestuursleden. Gelukkig hebben we verschillende nieuwe, goede, bestuursleden aan Brabantia kunnen binden. Samen hebben we een fantastische inhaalslag gemaakt en zijn we weer een gezonde, sterke club, zoals we altijd zijn geweest.
Qua prestatie was mijn hoogtepunt onder trainer Frank Weijers in 2012. In de winterstop stonden we tien punten achter op de koploper maar werden alsnog kampioen, waardoor we de stap naar de hoofdklasse maakte. Het spijtige was dat er veel spelers vertrokken na het behaalde kampioenschap......
Hoogtepunten bij FC Eindhoven is het bereiken van de nacompetitie met Jean Paul de Jong en daarna met Mitchel van der Gaag. Mooie belevenissen! Ik moet zeggen.... dat smaakt naar meer.

Dieptepunten:
Dieptepunt voor mij persoonlijk is het overlijden van mijn maatje Hans Vermeulen in het afgelopen jaar. Hans heeft ook jaren bij Brabantia gevoetbald en was daarnaast ook verbonden als trouwe sponsor.

Meest bijgebleven trainers (en waarom):
Bij FC Eindhoven heb ik met veel verschillende persoonlijkheden samen gewerkt. Ook heb ik veel van hen kunnen opsteken. Het zou mooi zijn als er iemand zich langer zou kunnen binden aan de club om de ingeslagen weg te kunnen bewaken en verder uit te werken.
Een trainer die me het meest bijgebleven is Jan Poortvliet bij Brabantia. In de periode van Jan, toen we inmiddels in de kelder van het amateurvoetbal waren beland, veerde heel de vereniging op met zijn inbreng en passie. Naast het voetbalveld had hij oog voor elke speler binnen de vereniging, van de mini's tot de spelers van lagere teams. Indien nodig ging hij met iedere speler aan de slag!
Dit heb ik altijd als zeer bijzonder ervaren en daarnaast was Jan ook niet te beroerd om samen met mij op sponsorjacht te gaan.

Meest bijgebleven voetballers (en waarom):
Spelers die me het meest zijn bijgebleven bij Brabantia stonden in het beste team wat ik ooit heb mogen meemaken met o.a. Hafid Azaoum, Jean-Paul van den Berk, gebroeders Frijters en nog enkele andere sterkhouders. Een combinatie van stofzuigers en technisch vernuft. Dit was genieten langs de lijn.
Bij FC Eindhoven zal me vooralsnog het meest bijblijven het ijzersterke karakter van Ruud Swinkels. Ondanks zijn ellendige thuissituatie i.v.m. ziekte blijft hij zo top presteren, petje af!

MENING

Vv Brabantia:
Doordat het hoofdbestuur op dit moment bestaat uit zeer kundige mensen is er eindelijk -op allerlei fronten- flink doorgepakt en hebben we een goede basis gelegd voor een gezonde, sportieve en financiële exploitatie met een zonnige toekomst.

Prestaties 1e elftal:
Wat mooi is dat steeds meer jeugdspelers de aansluiting vinden binnen de hoofdselectie en dat dit gerealiseerd wordt op 1e klasse niveau. Een trapje hoger in de toekomst zou mooi zijn maar dit is geen must..! Gezelligheid en herkenning is naar mijn mening een gemeengoed wat we moeten koesteren in Strijp.

Hennie van de Gouw:
Een nauwkeurige man die veel werk verricht op de achtergrond , hopelijk blijft hij nog lang actief binnen de club met alles wat hij doet.

Piet van Kraaij:
Clubman Pur Sang (een echte BRABANTIAAN).

Liefde voor Brabantia en FC Eindhoven:
Zowel bij Brabantia als bij FC Eindhoven ervaar ik een warm nest waar het goed vertoeven is. Mocht ik om enige reden moeten gaan minderen met mijn werkzaamheden voor een van beide verenigingen, dan wordt het heel lastig om daar een keuze uit te maken.

FC Eindhoven:
Ik ben bij FC Eindhoven terechtgekomen toen mijn zoon Bart daar ging voetballen. Op een gegeven moment zochten ze een leider bij de beloften op de maandagavond, na enkele maanden kwam de vraag of het iets was om het 1e elftal erbij te doen als teammanager.
De start als teammanager bij FC Eindhoven was in het jaar dat er drie trainers voorbij kwamen in één seizoen, Louis Coolen, Gerald Vanenburg en Ernest Faber. Dat was een hectische periode aan de Aalsterweg. Toen Ernest Faber vertrok naar de jeugdafdeling van PSV ben ik daar voor enkele seizoenen ook actief geweest als leider/grensrechter.
Na een telefoontje van Hans Smulders ben ik inmiddels alweer vijf seizoenen actief aan de Aalsterweg voor FC Eindhoven. Ik heb inmiddels met verschillende hoofdtrainers mogen werken. Jean Paul de Jong, Mitchel van der Gaag, Ricardo Moniz en nu met Wilfred van Leeuwen.
Wat ik nog wel extra wil vermelden is, dat het me verbaast dat er bij FC Eindhoven dagelijks zoveel werk verricht wordt met zo weinig mensen, dat blijf ik heel bijzonder vinden als BVO zijnde.

Amateurvoetbaleindhoven:
Bijna dagelijks, met name op zondagavond en maandagochtend zal je mij daar als vaste bezoeker vinden!

TOT SLOT

Wat is nog je grootste wens als we praten over RKVV Brabantia:
Wat ik het mooi zal vinden voor Brabantia is, als alle ondernemers in stadsdeel Strijp en met name industrieterrein De Hurk, zich gezamenlijk zouden verenigen om de club te ondersteunen. Hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen? Ja...... daar lig ik nog wel eens over te mijmeren.

Vrijwilligerswerk:
Zou het niet mooi zijn als op alle sportparken mensen beschikbaar zijn die moeilijk integreren op de arbeidsmarkt. Die door de gemeentelijke instanties beschikbaar worden gesteld om met behoud van uitkering een vereniging te ondersteunen. Dan kan elke vereniging zelf zorgen voor een mooi en schoon sportpark. Onderlinge samenwerking van allerlei instanties zou hierbij wellicht een oplossing kunnen zijn.

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Frank Brands
26 februari 14:40
Mooi artikel van een fantastische en bevlogen kerel. Keep up the good work!
Florian Ross
20 februari 15:40
Mooi stukje Peer! Wij als selectie waarderen jouw jarenlange inzet enorm!
Kees Lepelaars
20 februari 10:43
Oprecht en emotioneel betrokken, staat altijd klaar, neemt verantwoordelijkheid en kan zichzelf zonder probleem wegcijferen voor het grotere belang. Peer is een uniek mens en van een bijna uitstervend ras voor het (voetbal)verenigingsleven of dat nu bij de amateurs of bij de profs is. Mooi dat hij in deze rubriek ook even de aandacht krijgt die hij meer dan verdiend (al staat hij liever niet in de spotlights). Koesteren zo'n man!