Langs de lijn met: Hans vd Leur (Oirschot Vooruit)

Deel dit bericht via:


In de vorige editie was het Peter van Gerven van Beerse Boys die zijn verhaal over het voetballeven van zijn club etaleerde. Deze keer is het de beurt aan Hans van de Leur, oud voorzitter van Oirschot Vooruit.

Hans nam, na vijf jaar voorzitterschap, in 2010 afscheid als voorzitter en droeg de voorzittershamer over aan Cees Swaanen. De 69-jarige oud-voorzitter is nog steeds direct betroken bij de club. Zo regelt Hans al het kluswerk op het sportpark en houdt hij toezicht op de normen en waarde binnen de club. Ook is Hans wekelijks een trouwe supporter van het Vaandelteam, dat sportief gezien een indrukwekkende periode meemaakt. Na het kampioenschap in het afgelopen seizoen maakt Oirschot Vooruit, met louter spelers uit eigen gelederen, ook op 2e klasse niveau indruk. De ploeg van succestrainer Piet Drijvers is terug te vinden in de top van de 2e klasse F. Wordt Oirschot Vooruit het tweede Beerse Boys, we vragen het aan Hans.

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek
Hans van de Leur 69 jaar geboren in 's-Gravenhage uit Brabantse ouders en opgegroeid in Eindhoven. Sinds 1981 inwoner van Oirschot. Vader van 2 zonen Willy en Jan-Willem en een dochter Mariëlle. Trotse opa van 4 kleindochters en 2 kleinzonen. Allen zijn woonachtig in het mooie Oirschot waar ik (alleen staand) super gelukkig mee ben.

Hoe lang ben je actief binnen Oirschot Vooruit
Nadat wij in '81 naar Oirschot waren verhuisd gingen de oudste kinderen voetballen bij de plaatselijke voetbalclub Oirschot Vooruit en als voetballiefhebber ging ik mee naar alle wedstrijden. Mijn regelmatige aanwezigheid werd door de toenmalige jeugdvoorzitter Cor Bax opgemerkt. En zoals dat zo vaak gaat benaderde hij me met de vraag of ik niet wat meer voor deze club wilde betekenen. En zo geschiedde. Na een half jaar volgde ik Cor op als jeugdvoorzitter. Sinds die tijd heb ik me tot op de dag van vandaag binnen Oirschot Vooruit op allerlei niveaus bezig gehouden ondanks het feit dat ik zelf nooit gevoetbald heb. Thans ben ik actief voor De Kluscommissie die 2x per maand op ons sportpark alle voorkomende klussen klaren. Een heel gezellige groep die naast het "klussen" ook de laatste nieuwtjes uit de dorpsgemeenschap uitgebreid van meningen en commentaar voorziet.

Een andere bezigheid is mijn deelname aan de Commissie Waarden en Normen binnen Oirschot Vooruit. Samen met een 4 tal leden uit de club houden wij ons bezig met de excessen die zich voordoen op onze velden. Vaak begeven wij ons hier op het preventieve vlak. Het "straffen" bij gele en rode kaarten is een zaak van de KNVB maar herhaling(recidive) en excessieve zaken hebben onze aandacht waarin wij proberen om in persoonlijk contact erger te voorkomen. Verder ben ik vaak aanwezig bij activiteiten van Jeugd en Senioren en bereid en dus ook vaak betrokken bij allerlei uiteenlopende "hand en span" diensten ten behoeve van onze club. Als "buitendurpse" is een actieve bijdrage aan het verenigingsleven de beste "inburgerings cursus" die je je kunt bedenken en daarmee heb je totaal geen last van het niet geaccepteerd worden in een hechte dorpsgemeenschap.

Er zijn veel hoogtepunten geweest binnen de club. Maar wat is het grootste hoogtepunt dat je hebt meegemaakt tot nu toe
Natuurlijk bepalen bij een sportvereniging de kampioenschappen en jubilea de hoogtepunten maar voor mij was de oefenwedstrijd van Feijenoord op sportpark Moorland op diverse fronten een hoogtepunt. In de eerste plaats op het sportieve vlak maar ook qua organisatie een hoogtepunt waar je het kookpunt bereikt zeker als je je realiseert wat daarbij aan beveiligingseisen wordt gesteld door gemeente en KNVB. Het 1-9 verlies viel daarbij in het niet als je zag hoe trots we konden zijn op het vlekkeloze verloop.

Wat zijn daarentegen je dieptepunten
Het dreigende financiële debacle tijdens mijn voorzitterschap heeft diepe sporen achtergelaten. Gelukkig is alles ten goede gekeerd maar een dieptepunt blijft het. Een ander dieptepunt was toen we als bestuur vroegtijdig afscheid moesten nemen van onze trainer, een goede trainer maar de non-acceptatie druk vanuit de spelersgroep werd zo groot dat er geen andere uitweg aanwezig bleek te zijn.

Meest bijgebleven trainers (en waarom)
Mij spraken de sfeertrainers het meeste aan. Ron de Kort, Andre Klaasen en Henk Nihot zijn daar voor mij voorbeelden van.

Meest bijgebleven voetballers (en waarom)
Eigenlijk kan ik hier geen individuen noemen maar wel een achterhoede die stond als een huis bestaande uit o.a. John van Kollenburg, Johan van der Looy en Hans Berben.

MENING

Oirschot Vooruit: Een "cluppie" om trots op te zijn. Een club ook die kan bouwen op vele vrijwilligers alhoewel het toekomstige gemeentelijk subsidiesysteem waarschijnlijk vraagt om een toename van de vrijwilligers inzet met als gevaar dat een de vrijwilligersgroep dan te klein gaat worden. Een club die zich goed weert op het sportieve vlak. Ze biedt optimaal ruimte voor prestatief en recreatief voetbal. Een club die voor en van haar leden is. Een dorp in een dorp.

Prestaties 1e elftal: Genieten van de in het verleden opgestarte jeugdbeleid waarvan we heden ten dage de zoete vruchten kunnen plukken en dus genieten van attractief voetbal.

Piet Drijvers: Een trainer die de juiste snaar weet te raken en houdt van "echt" voetbal.

Angelo Timisela: Een humaan persoon die een hoog Waarden en Normen gevoel heeft.

Amateurvoetbal: Mooi en gezond tijdverdrijf wat zonder betalingen ook kan leiden tot optimaal genot. Bij betalingen vervagen vaak de echte sportieve belangen ten gunste van het financiële belang.

Amateurvoetbaleindhoven: Mooi en informatief fenomeen.

TOT SLOT

Wat is je levensmotto: Behandel je naaste zoals je zelf behandeld wil worden.

Wat is nog je grootste wens als we praten over Oirschot Vooruit: Aangezien de financiële druk steeds hoger wordt door afbouw subsidies en verhogen huursom en het spotpark toe is aan een grondige up-date. Wens ik dat de voorgenomen samenwerking met onze buren HCO snel tot bloei komt. Iets wat het gemeentelijk apparaat moet wakker schudden in haar traagheid bij haar beslissing over het tot stand komen van een nieuw sportpark met een multi functioneel sportgebouw op een modern sportpark op loopafstand van het centrum van ons schone Oirschot.

Wie zou je graag willen zien in deze rubriek 'langs de lijn': In deze rubriek zijn al een aantal voorzitters geweest terwijl voorzitters alleen kunnen functioneren bij de gratie van de leden. Ik laat de keuze over aan de redactie. 

*Wil jij iemand opgeven voor deze rubriek. Stuur dan een mail naar info@amateurvoetbaleindhoven.nl

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?