Hoe gaat het met: oud-speler en trainer Hans Meeuwsen

Deel dit bericht via:


We zijn begonnen met oud-trainer Twan van Tuyl en later met Frank van der Heijden. Deze keer is het de beurt aan oud-betaald voetballer en trainer Hans Meeuwsen, die in 2013 na een avontuur bij Eli uit Lieshout stopte als voetbaltrainer in het amateurvoetbal.

We stellen Hans een aantal vragen hoe het hem vergaat in een leven zonder amateurvoetbal.

Even opfrissen, wie is Hans Meeuwsen:
Hans Meeuwsen 56 jaar en woonachtig in Helmond. Ik heb van 1982 t/m 1990 en van 1992 t/m 1997 gespeeld bij Helmond Sport. In mijn eerste twee seizoenen (1982 -1983 en 1983-1984) speelde Helmond Sport in de eredivisie. In deze periode speelde ik zevenenveertig wedstrijden en wist ik driemaal te scoren. Vanaf het seizoen 1984-1985 speelden wij in de eerste divisie. In het seizoen 1990-1991 werd ik gecontracteerd door eredivisionist Willem II. Het eerste jaar werden wij elfde en in het tweede seizoen twaalfde. In het seizoen 1992-1993 startte ik het seizoen aanvankelijk nog bij Willem II, maar vertrok na enkele wedstrijden, om terug te keren naar Helmond Sport… waar ik speelde tot en met het seizoen 1996-1997

Je trainersloopbaan, bij welke clubs heb je getraind:
Ik ben na mijn actieve loopbaan als betaald voetballer begonnen bij de A-jeugd van HVV Helmond. Na twee seizoenen de A-jeugd te hebben getraind ben ik hoofdtrainer geworden van de club. Dit heb ik totaal drie seizoenen gedaan, waarin ik in mijn laatste jaar promoveerde van de 4e naar de 3e klasse. Na HVV Helmond ben ik vier seizoenen hoofdtrainer geweest van SSE. Daar heb ik een hele leuke tijd gehad. Met SSE wist ik in het tweede seizoen te promoveren naar de vierde klasse. Het was twintig jaar geleden dat SSE op vierdeklasseniveau speelde.

Mijn laatste club was Eli uit Lieshout, waar ik in totaal twee seizoenen heb getraind. Mijn eerste seizoen was direct een tegenvaller, want we degradeerde van de 4e naar de 5e klasse. Toch werd mijn contract verlengd, omdat ze tevreden waren over mijn aanpak en werkwijze. Maar in mijn tweede seizoen waren er steeds meer dingen die me begonnen tegen te staan binnen de organisatie van de club. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat we op een dood spoor zaten, waardoor ik het plezier in het trainerschap aan het verliezen was. In overleg met de spelers - waar ik toen een goede verstandhouding mee had - heb ik besloten om het seizoen op een goede manier af te maken, maar ik wist voor mezelf al dat dit mijn laatste seizoen als trainer zou zijn.
Je hoogtepunten als voetballer:
De jaren in de eredivisie met Helmond Sport zal ik nooit meer vergeten, het blijft apart als je ploegen als Ajax, PSV en Feyenoord mag ontvangen op De Braak. Verder was het bereiken van de KNVB-bekerfinale ook heel erg mooi. Wij namen het toen in de finale op tegen FC Utrecht in het stadion Galgenwaard. Met vele bussen reisden de supporters af naar Utrecht, het was een hele happening. Als eerstedivisionist begonnen wij de wedstrijd natuurlijk als underdog, maar een verrassing zat er wel lange tijd in. Wij verloren het duel echter in de laatste minuut door een doelpunt van John van Loen.

Je hoogtepunten als trainer:
Het kampioenschap in 2007/2008 met HVV Helmond was prachtig. Wij werden in dat seizoen met zes punten verschil kampioen. Daarnaast de promotie met SSE uit Someren-Eind. Het eerste seizoen was de eindklassering nog niet best, maar in het tweede seizoen behaalden wij een periode en werden we vierde in de competitie. Via de nacompetitie (6-2 winst op Eindse Boys en 1-0 winst op VCH) dwongen wij toen promotie af naar de 4e Klasse. Ook dit was voor mij een hoogtepunt. Daar staat als dieptepunt tegenover de degradatie in het eerste seizoen bij ELI.
Vanwaar de keuze om te stoppen als trainer:
Ik heb altijd gezegd 'als ik het niet meer leuk zou vinden, dat ik er mee zou stoppen'. Ik had op het laatst een hekel aan al die verplichtingen. In mijn laatste seizoen als trainer bij Eli ging ik steeds meer met tegenzin naar de trainingen en ik had het gevoel dat ik meer met bezigheidstherapie bezig was dan met spelers beter maken. Ik vond het na een werkdag ook steeds moeilijker om naar de club te gaan en daar mijn voldoening uit te halen. Ik heb best een zwaar beroep als verhuizer en dan ben je blij als je thuis bent. Daarnaast ben ik de laatste tijd wel wat aan het sukkelen met mijn gezondheid, maar verder ben ik een heel tevreden persoon.

Hoe heb je het zogeheten ‘zwarte gat’ ervaren of is dit niet aan de orde geweest, gezien je keuze om te stoppen:
Nee, het plezier in trainen was weg. Je kunt dan wel nog kiezen om ergens te gaan trainen voor het geld, maar dit vind en vond ik een verkeerde instelling. Het trainen van een club doe je met passie en plezier en niet voor het geld.
Hoe vul je nu de zondagen in:
Sinds ik gestopt ben als trainer, vul ik mijn zondagen verschillend in. Soms ga ik kijken naar een wedstrijd in het amateurvoetbal. Zo niet, dan vermaak ik me wel met me kleinkinderen.

Volg je amateurvoetbal nog op de voet:
IK kijk wel naar de uitslagen en ga ook nog wel eens kijken, dat vind ik toch nog wel leuk. Vooral de promotiewedstrijden aan het einde van het seizoen.

Gaan we Hans Meeuwsen nog eens terug zien op de voetbalvelden als trainer:
Nee!

Wie zou je graag zien in deze rubriek:
Rob Landsbergen.

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?