Column Noud van Buul: 'Revanche FC Eindhoven op Gestel'

Deel dit bericht via:

In het najaar van 1998 werd ik gebeld door Jan Aarts, de sponsor van Veloc. Ik had besloten bij de RKSV Nuenen na twee seizoenen te stoppen en ik ging in op het aanbod van hoofdsponsor Jan Aarts om naar Sportpark Dommeldal Zuid aan de Locatellistraat te verhuizen. Frans Verhoeven - een aimabel man was de voorzitter bij de geel blauwen.  Wim Dielissen – gevoetbald bij Tivoli, FC Eindhoven en DBS – mijn assistent bij DBS en Nuenen ging mee. Wim, een fijne trainer, hij kende zijn plaats en zijn taak. Jan Aarts wilde naar het hogere amateurvoetbal, helaas, het ging niet echt lukken. We speelden met Veloc in de tweede klasse en het eerste jaar eindigden we als vierde; het jaar daarop wisten we ons maar net te handhaven: een negende plaats. Het eerste jaar bereikten we wel de nacompetitie voor promotie maar echt promoveren zat er niet in.

Jan Aarts heeft zich bij mij nooit met de opstelling bemoeid. Hij was wel één en al Veloc. Op zaterdagmorgen was ik meestal te vinden op het kantoor bij Jan;  Frans Verhoeven en bestuurslid Wim van de Heijden waren er ook vaak en soms kwam Wim Dielissen en Chris Fraikin van de begeleiding van Veloc 2. Na een wedstrijd gingen we - Jan, voorzitter Frans, ondergetekende en de dames-  regelmatig met Jan eten; bij de chinees was Jan kind aan huis. Restaurant Mei Wah in Veldhoven was de favoriet van Jan ”We hebben geen kaart nodig, je weet wel wat wij lekker vinden …” Zijn speeltje kostte Jan nogal wat geld; maar hij was super trots als bijvoorbeeld Jurgen Pinckers – speler – een bosje bloemen bracht omdat de vrouw van Jan jarig was.

Ik heb Jan Aarts bij diverse clubs  in wedstrijdbesprekingen wel geroemd om zijn inzet, mentaliteit, doorzettingsvermogen als die kenmerken bij ons team eens “wat” minder waren. Ik refereerde dan aan “Jan zijn jeugd hield op elfjarige leeftijd op toen zijn vader bij het laatste bombardement op Eindhoven het leven liet. Hij moest zijn moeder helpen bij het voortzetten van het verhuis- en transportbedrijf dat in het gezinsinkomen moest voorzien.” Niets was Jan teveel; in 1999 bij het vijfenzeventig jaar bestaan van Veloc liet hij een grote tent komen, geen gewone tent, maar echt een pluche tent met alles erop en eraan en werd een groot feest gegeven voor de gehele club. En toch ging het mis: ik was mijn duiven aan het verzorgen; de telefoon ging op 30 april 2001: of ik met Wim Dielissen naar zijn kantoor kon komen en het was zeer belangrijk. Wij er naar toe; Jan was gedesillusioneerd: de “vijfde colonne” ging in de aanval; niet direct naar hem toe maar via zijn kleinzoon en die kwam dan weer thuis en zei: “mamma is het waar wat ze over opa vertellen ………” Jan wilde aan het eind van het seizoen stoppen, zijn besluit was definitief. Maar hij zat er mee dat ik nog een contract voor het komend seizoen had hetgeen niet op kosten van Veloc maar op conto van sponsor Jan Aarts kwam. Ik verklaarde mij solidair met Jan: ik stopte eind seizoen 2001 en Jan hoefde mij niets te betalen. Later, toen ik bij FC ODA een doorlopend contract had, belde Jan me weer op. Een functionaris van de fusieclub Gestel  (Veloc en Gestelse Boys die samengingen  per 8 juli 2005) had hem gebeld of hij toch nog wat voor de club kon en wilde betekenen. Jan polste mij maar ik vertelde dat ik een doorlopend contract had in Weert; dat het mij daar uitstekend beviel en dat contractontbinding heel veel zou kosten. Dus hebben we daarin geen verder actie ondernomen.
Jan Aarts, prima gast, zijn hartinfarct bleek fataal en hij stierf 30 oktober 2010.

Na het seizoen 2017 / 2018 treffen Gestel en FC Eindhoven AV elkaar in de nacompetitie: inzet: zou FC Eindhoven AV kunnen promoveren ?; of; zou Gestel zich kunnen handhaven? FC Eindhoven AV verloor terecht van Gestel maar ook Gestel wist later in deze nacompetitie handhaving niet te bewerkstelligen.   Ik ben zeer benieuwd hoe nu op 28 oktober 2018 de verhoudingen zijn ???

Vandaag hebben we in Spanje “El Clasico” FC Barcelona – Real Madrid; in Nederland Ajax – Feyenoord die we ook graag onder dezelfde noemer plaatsen; en …….; Gestel - FC Eindhoven av is dat ook zo’n “dingetje?” Op El Clasico staat altijd immense druk ! Zal het in Gestel een beladen wedstrijd gaan worden ? De KNVB zet hoog in: een zeer ervaren scheidsrechter – de heer Rob Souwen – en twee aangestelde assistent scheidsrechters: de heren Tom Colen en Adnan Alija.

De wedstrijd
De thuisploeg mag zich wel eens achter de oren krabben omtrent de eerste dertig minuten van de wedstrijd: vooral bij corners en vrije trappen zijn zij niet attent genoeg terwijl zij de bezoekers hierbij pijn hadden kunnen doen. Zowel bij een kort genomen corner in de 11e en 17e minuut waren er mogelijkheden waarbij de sluitpost van de blauw witten geen zekere indruk maakte en Samir Belhadj een ideale kopkans kreeg maar de bal voorlangs zag gaan. Vijf minuten later geeft Tarik Ouzalah een indraaiende voorzet maar Henri Noijen blesseert hierbij Nick van de Berk van de bezoekers en een vrije trap tegen. Net voor het half uur nog een indraaiende vrije trap van Ieljas Achenteh maar ook nu geen rendement. Over FC Eindhoven av is in deze fase niet zoveel te vertellen: Gino de Wijs die een ongecontroleerde voorzet geeft; Bas de Haas die wel enkele goede passes verstuurt voornamelijk richting Jordi van Meurs en Carsley Mathilda; Carsley die in de 21e minuut zeer matig afwerkt. En dan …..; dan in de 32e minuut de 0-1 door de voorhoedespeler die mij bij de bezoekers het best bevalt: een individuele actie van Jordi van Meurs en de bal valt net onder de lat binnen: 0-1. Amper tien minuten later een bal van Gino de Wijs naar zijn ploeggenoot op de andere vleugel Jordi van Meurs en die speelt Abdelauoli Azmani in voor het doel maar Gestel keeper Tommy van de Gevel brengt met de voet redding. In de 2e minuut van de blessuretijd van de eerste helft is het wederom raak voor de gasten: scheidsrechter Souwen beziet of er na een overtreding van de thuisclub voordeel gegeven kan worden maar dat is niet het geval en hij besluit alsnog aan FC Eindhoven av een vrije trap toe te kennen. Bas de Haas weet hier wel raad mee en plaatst de bal over de muur in het doel: 0-2. De Haas nam vandaag wel revanche voor de mindere wedstrijd van hem in de nacompetitiewedstrijd van vorig seizoen want dat was een minder optreden van hem …….  

Gestel besluit in de rust om Ieljas Achenteh te vervangen door Umur Agir; 12 minuten later mag ookAyoub Dadda gaan douchen ten faveure van Bilal Achenteh en even na het uur maakt men gebruik van de derde wisselspeler: spits Samir Belhadj maakt plaats voor Patrick Kraker. Ruim een kwartier voor tijd een diagonale pass van dezelfde Kraker op Tarik Ouzalah maar het schot in de korte hoek wordt gekeerd. Het geloof in een beter resultaat verdwijnt bij de geel blauwen. Na 64 minuten lost doelman van de Gevel een ogenschijnlijk makkelijke bal maar Azmani schiet over. Elf minuten later is de wedstrijd definitief in het slot: Gino de Wijs gooit er enkele van de hem bekende scharen uit; de Gestel sluitpost kan de bal onvoldoende verwerken en Jordi van Meurs drukt de bal over de lijn: 0-3.

Acht minuten later maakt Bas de Haas nog plaats voor Rowan van Rooij en vier minuten daarna wordt de eindstand op het scorebord gezet: op de rand van het zestienmetergebied kopt keeper Tommy van de Gevel de bal weg maar recht in de voeten van Azmani - die ongeveer tien meter van de middenlijn staat – en geen moeite heeft om de bal in het verlaten doel te plaatsen: 0-4. 
Gestel heeft ongetwijfeld een aantal hele goeie spelers maar als team zal het sterker moeten worden: daar kan ik nog wel wat over schrijven maar zal daar nu verder maar niet op in gaan.
FC Eindhoven av is als ploeg gegroeid en met motor Ferd Pasaribu; Bas de Haas die de gouden passes toch nog kan verzenden; een grillige voorhoede speler met scorend vermogen in de persoon van Jordi van Meurs en een sterke bank heeft het team van Peter Coumans en Andre Nijssen wat extra wapens in handen.

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?