Column Noud van Buul: RKSV Heeze als eerstejaars eersteklasser!

Deel dit bericht via:


Vorig seizoen werd RKSV Heeze 1 kampioen in de tweede klas. Het tweede team wist in de nacompetitie te promoveren naar de reserve hoofdklasse. Heeze o-19 werd kampioen en promoveerde naar de vierde divisie. Voorwaar knappe prestaties. Maar regeren is vooruitzien. Ik promoveerde nog niet zo gek lang geleden met een club naar de hoofdklasse en we hadden ook A junioren die in de derde divisie speelden. Maar toen was er een dilemma. Er zat nog ontzettend veel rek in de spelers van het vaandelteam maar de junioren rammelden aan de poort. Voorlopig werd het eerste elftal nagenoeg niet gewijzigd en de junioren gingen spelen bij “zusterverenigingen” in de buurt. Wanneer doe je het goed? De jeugd koos er voor om derde of vierde klas te gaan spelen en al één seizoen later kwam de club in de problemen. Het ziet er naar uit dat RKSV Heeze 1 onder de impulsen van trainer-coach Marius Methorst zich gaat handhaven op het huidige niveau. Ook het deel gaan nemen aan het “grote bekeravontuur” is voorwaar een knappe prestatie.

Vóór de speelronde van Paaszaterdag staat RKSV Heeze 2 onderaan maar de stand geeft niet het juiste beeld. (zeker vijf ploegen doen nog mee voor de degradatieplaatsen.) RKSV Heeze o-19 heeft het moeilijk maar dat was ook de verwachting. Vele junioren met voetbalbagage stroomden door naar het senioren voetbal en de jongere lichting is van iets minder niveau. Waar ik ook werkte was de stelregel: we leiden op voor de eigen seniorenselectie maar als een bepaalde BVO een speler wil hebben gaan we het talent die kans niet ontnemen; het zou mooi zijn als spelers die minder capaciteiten hebben in een lager team actief blijven. De realiteit is echter vaak anders …..  Komend seizoen gaan Ivo en Gijs Moerenhout hun geluk beproeven bij onze zuiderburen: Achel. Vóór aanvang van een training heb ik het er met Ivo wel eens over gehad. Ik had liever gezien dat zij in aanmerking zouden zijn gekomen bij een belofte team in het betaald voetbal. Dan moet je natuurlijk in jezelf investeren en nu krijg je – naar ik aanneem – een leuke onkostenvergoeding. Frans Cörver, trainer van Helmond Sport, stond eens bij mij op de stoep toen ik trainer was van DBS. Het ging over Frans Verbeek. Een speler met veel voetballende kwaliteiten en – ook niet onbelangrijk – scorend vermogen. Frans werd door Helmond Sport weggekaapt en kwam in de eerste divisie te spelen. Maar we hadden meerdere jeugdige, goede spelers bij DBS. Eén ervan was Laudier Curiël, een speler met enorm voetbalvermogen en ongekende drive. Jaren later sprak ik Bertje Ruis die in die tijd assistent trainer was bij FC Den Bosch. “Wat hebben jullie zitten slapen Bert.” Bert vertelde dat hij de kwaliteiten van Laudier wel zag maar dat ze hem niet konden betalen. (…) Laudier Curiël heeft wel lang in het hogere amateurvoetbal gespeeld.
Terug naar de RKSV Heeze. De roodgroenen komen niet ruim in de keepers te zitten. In mijn eerste seizoen daar was het al een probleem; zeker toen keeper Vincent Jansen zwaar geblesseerd raakte in de uitwedstrijd bij RKVVO. Met kunst en vliegwerk hebben we die tegenslag kunnen verwerken. Ook nu is Vincent met stip de eerste keeper; twee doelmannen zijn afgehaakt omdat zij de wapenrok aangetrokken hebben en daar komt nog bij dat schijnbaar aan het einde van het seizoen de Gebroeders Faes hun plaats onder de lat verruilen om als veldvoetballer in een lager team verder te gaan. Het gezegde “je bent zo sterk als je zwakste schakel” is nog steeds van kracht. Raakt je keeper geblesseerd of wordt hij geschorst dan hang je er in. Wat veldspelers voor Heeze betref: Noud Doezé heeft aangehaakt bij het eerste elftal en na het wegvallen van Ivo en Gijs zou het mooi zijn als enkele spelers van het voormalige succesvolle o-19 de kansen gaan pakken.

Nu op Paaszaterdag speelt RKSV Heeze tegen koploper EHC/Heuts. De uitwedstrijd, de eerste wedstrijd in de 1e klas, werd nipt met 3-2 verloren. De Heeze correspondent toen in zijn verslag: “Geen denderende start in de Eerste Klasse voor Heeze, maar het vertoonde spel gaf wel hoop voor de toekomst.” Ook de 3e periode is voor RKSV Heeze nog in beeld.   

De wedstrijd: RKSV Heeze - EHC/Heuts (0-1)

RKSV laat koploper ontsnappen!
Na een aftastend begin was de club uit Hoensbroek de iets bovenliggende partij. Vooral aanvallende middenvelder Lars Gulpen en de fysiek sterke spits Tim Maassen zouden aan banden moeten. Pas in de 26e minuut was er eigenlijk de eerste gevaarlijke situatie en prompt viel ook de enige goal in deze wedstrijd. Na dom balverlies van de thuisploeg kwam Robbie Terwint in balbezit en hij wist Tim Maassen te bereiken die van kortbij – randje buitenspel? – wist af te ronden: 0-1. Op het half uur was er enigszins twijfel bij het afwerken tussen Ivo Moerenhout en Noud Doezé en uiteindelijk werd het een korte hoge voorzet die een gemakkelijke prooi werd van EHC keeper Collin van Eijk. In de 38e minuut kwam Tom Hanssen van de bezoekers vrij eenvoudig door tot aan de achterlijn en hij legt de bal terug richting de zestienmeterlijn maar Tim Maassen schiet uit vrije positie over het vangnet. Drie minuten voor rust gaat Lars van Dooren goed door aan de rechterkant en weet via een medespeler de bal bij Jorg van Galen te krijgen; midden voor doel, rand strafschopgebied; maar de laag ingeschoten bal kan de EHC goalie niet verrassen. Het vaak aanwezige automatisme bij de thuisploeg om vanuit de tweede lijn met een steekpass een voorhoedespeler aan het werk te zetten komt er vooralsnog onvoldoende uit.

Meteen na rust geeft EHC weer een visite kaartje af: na onzorgvuldig uitverdedigen schiet Lars Gulpen net naast. In de 48e en 52e minuut voorkomt RKSV Heeze keeper Vincent Jansen nader onheil: eerst met een grandioze reflex en even later tikt hij met een glansparade de bal uit zijn rechterbovenhoek. In de 56e minuut een mooie aanval via Ivo Moerenhout naar Jorg van Galen maar de pass bereikt net niet Rens van de Kerkhof en wat er rest is slechts een corner. Met nog ruim een kwartier te spelen geeft Heeze speler Jorg van Galen een indraaiende bal vanaf de vleugel maar Gijs Moerenhout komt een teenlengte tekort. Een minuut later is Jorg van Galen er met de bal vandoor maar hij krijgt het leder niet lekker mee en de actie levert maar een corner op waaruit Jeroen van Seggelen bij de eerste paal overkopt. Het tijdrekken door de bezoekers is begonnen; eerst een theaterstukje van de Limburgse doelman Collin van Eijk die zich dan na vier minuten “blessureleed” toch maar laat vervangen. Ook in de eindfase nog een toneelstukje van een EHC voorwaarts – waar de goed leidende scheidrechter Theelen bovenop staat en laat doorspelen – die hierbij de gele prent verdient en krijgt. Ook moet Vincent Jansen in de eindfase nog tweemaal handelend optreden na een EHC counter. In de eindfase komt Jorg van Galen namens de thuisploeg nog eens gevaarlijk in het strafschopgebied maar de roodgroenen spelen – mede door irritant tijdrekken van de blauwwitte ploeg – te geforceerd en onsamenhangend en na 98 minuten beëindigt de arbiter de wedstrijd.         

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?