Column Noud van Buul: 'Bezoekje Mifano'

Deel dit bericht via:


Teleurstellend resultaat Mifano
In een vroeg stadium had ik  voorzitter Peter Verberne al verteld dat ik mijn eenjarig contract niet zou verlengen. Om de rust te bewaren leek het de preses beter om dit pas vlak voor de winterstop mede te delen. Dus dat was onze afspraak. Na de thuiswedstrijd- net voor de winterstop -  werd het hele eerste elftal van de  selectie bij elkaar geroepen en ingelicht. Ik weet nog alsof het gisteren heeft plaatsgevonden. De voorzitter: “Jongens, na dit seizoen stopt onze hoofdtrainer. Ik ben er niet blij mee maar kan het wel begrijpen. Zoals een aantal van jullie de voorbereiding op een wedstrijd doen; dat kan niet….….” En ik was nog wel zo ambitieus bij de club begonnen. Mierlo een plaats met meer dan tienduizend inwoners; een schitterende accommodatie; een grote vereniging; slechts één voetbalclub in het dorp; een jeugdcommissie die zijn zaken op orde heeft en toch slechts spelend in de 5e klas ….. Voordat ik kwam heeft Mifano uiteindelijk in de nacompetitie spelend tegen America (het dorp America wel te verstaan) de allerlaatste stroomhalm gepakt (er gingen dat jaar veel clubs promoveren) met promotie naar de 4e klas (olv Frank van de Vijfeijken.)

De voorzitter en ik waren er bij onze eerste afspraak in Eersel dan ook snel uit: de Caddy ging naar Mierlo. De trainingsopkomst was zeer hoog en er werd goed gewerkt. Met FC ODA was ik een aantal jaren eerder op de derde plaats geëindigd in de competitie achter ….Mifano dat toen promoveerde naar de derde klas. Voor mijzelf had ik uitgestippeld dat het in het eerste seizoen mogelijk moest zijn om in de top vijf van de 4e klas te eindigen en mee te doen in de nacompetitie voor promotie. Afijn, vooraf dacht ik na twee / drie jaar een stabiele middenmoter in de 3e klas te kunnen zijn ….. Er gingen  na een jaar ook nog talentvolle A junioren doorstromen. Drie zonen van de voorzitter speelden in de selectie waarvan zoon Jan – helaas – lang geblesseerd was. De voorzitter  heeft zich altijd correct naar mij opgesteld mbt degenen die speelden in het  vaandelteam en nooit enige druk uitgeoefend wie in zijn ogen wel of juist niet moesten spelen. Ik had met Koen v.d. Boogaard en/ Johan van Sinten zeer betrokken kundige assistent  trainers bij het 1e team;  Carel-Jan Leenen was belast met Mifano 2; verzorger Alex Martens stond steeds voor de selectie paraat. Maar ik had dus een donkerbruin vermoeden dat er door een aantal spelers op de zaterdagavond uitgebreid “de bloemetjes werden buitengezet.” Er waren spelers die kwamen op zondag  een kwartiertje voor de bespreking op de  club; bestelden 2 tosti’s en 2 AA en gingen aan het ontbijt …..( Ik geloof dat Jan Reker de avond / nacht voor de wedstrijd zijn PSV’ers wel eens ging controleren; dat werk heb ik mij bespaard.) Het lijkt mij niet de meest ideale voorbereiding om 100% te presten om 14.30 uur! De oogjes van een aantal bij de bespreking spraken boekdelen! Discipline: je moet er wat voor doen en je moet er wat voor laten!

Voordat ik kwam hadden de Mierlonaren in de persoon van Koen v.d. Boogaard een echte spits: veel scorend en sterk in teamverband; helaas heeft hij door een hardnekkige blessure afscheid moeten nemen van het vaandelteam. Dus Koen was als speler weggevallen toen ik kwam; we hadden geen Erwin Thijs, Maikel Drummen, Frans Verbeek, Ad Snoeijen, Ivo Moerenhout die bij andere  clubs waar ik was  het netje lieten trillen. Dus heb ik veel wedstrijden moeten spelen met een “valse spits” (vergeef me de oneerbiedige naam) Dennis Pennings; speler met prima instelling, die altijd tot de rand en soms erover ging …..; maar geen echte spits was…  Dus het werd slechts 1 jaar Mifano: 6e plaats in 4e klas. Ik was lang bang: we hangen erin ……. Dan maar een reddingsboei gebruiken. Ik zeg tegen de groep voor elk punt wat jullie meer behalen dan degene die derde van onder eindigt (dus niet in gevarenzone terechtkomen) doe ik 50 euro in onze selectie-pot. We haalden 13 punten meer; dus 650 euro naar de pot. (had ik er graag voor over.) De voorzitter bij mijn afscheid: “Ondanks de wisselende prestaties is het Noud toch gelukt Mifano, als nieuwkomer in deze klasse, te laten eindigen als een sterke middenmoter. Maar Noud wilde meer dan zijn spelersgroep kon brengen en liet tijdig weten na dit seizoen een overstap te maken naar een andere club.”

In die 4e klasse behaalde Mifano  de laatste drie jaar een  6e, 9e en 5e plaats. Op dit moment bezet Mifano een 10e plaats met 6 punten; de tegenstander voor vandaag – Bavos - staat nu op de 3e plaats met 11 punten. Bavos heeft een achterstand van drie punten op koploper Milheezer Boys. Mifano nu in 6 competitiewedstrijden een doelsaldo van 7-9. Een doorstroom van talentvolle jeugdspelers maar het lek met scorend vermogen in de ploeg lijkt nog steeds niet boven. Na twee seizoenen Danny Blankers als hoofdtrainer staat nu Harold van Doorn aan het roer.
De wedstrijd
Ik denk, zie ik dat goed …….. De thuisploeg begint met drie spelers in de laatste lijn tegen 3 Bavos aanvallers; achterin speelt Bavos met vier verdedigers tegen drie spitsen. De achterhoede van Mifano komt zeker in de aanvangsfase niet in de problemen maar weet bij balbezit de vrije man op het middenveld vaak niet te vinden. De eerste mogelijkheid is kort na het begin voor de bezoekers: een corner wordt door Wes Kraus bij de tweede paal slecht ingeschat. In de 4e minuut komt het antwoord van Stefan Schippers die een goede bal op Bas van Sinten geeft maar deze gaat hier slordig mee om. Een minuut later komt Joél Tillemans slechts tot een “gekraakt” schot vanaf zestienmeter. Ik ga er toch maar eens goed voor zitten op de prachtige tribune. De Mierlonaren zijn in deze fase de bovenliggende partij en een schot van Stefan Schippers wordt door de Bavos keeper naar de zijkant verwerkt; vijf minuten later gaat een schot van een Mierlo speler vanuit een moeilijke hoek over. Even later verkiest Rowan Verberne om een diepe bal in eerste instantie voorbij te laten gaan terwijl hij toch het vermogen heeft om deze in één beweging aan en mee te nemen en insnijdend vrij op Bavos doelman Frank Bouwmans af te stormen.

Dan krijgen we een fase dat de thuisploeg onvoldoende druk zet op de achterhoede van de tegenstander en bij balbezit verzuimen  de roodwitten het veld breed te houden: de “oudere” garde weten dit nog wel: Ajax met Piet Keizer en Sjaak Swart. En komen “we” dan eens door aan de achterlijn is er een “matige” bezetting voor doel. De bezoekers stelden daar zeer weinig tegenover, tenminste tot de 21e minuut: uit het niets komt er een voorzet vanaf rechts, de verdediging krijgt de bal niet weggewerkt en Pim van Lijssel laat keeper Stefan van der Westen kansloos: 0-1. Bij corners voor de thuisploeg mis ik de sportieve agressie: we zijn er wel maar doen onvoldoende (ps. dat was vroeger met Pennings wel anders …. of er werd gefrot met regelmatig een positief resultaat of we kregen een vrije trap tegen.) Vlak voor rust had Bavos zelfs verder afstand kunnen nemen: na balverlies centraal achterin kon middels een overtreding  verder onheil voorkomen worden; de vrije trap werd door Stefan van der Westen tot corner verwerkt. Ook in de tweede helft zien we een Bavos dat in grote lijnen belast is met “tegen houden.” Onder leiding van de ervaren Stefan Fabrie – 38 jaar - van de uitploeg is dit wel geregeld. Mifano herbergt in de personen van Michiel Janssen, Gijs van der Wurff, Joél Tillemans, Bas van Sinten en Stefan Schippers een aantal zeer jeugdige spelers die wat slimmer, sluwer, geraffineerder moeten worden en ook bij standaard situaties zal er een protocol moeten zijn waar zich ieder aan houdt. In de 66e minuut krijgt Rowan Verberne de ideale mogelijkheid om zijn ploeg op gelijke hoogte te brengen: na goed voorbereidend werk van Joél Tillemans en dito vervolg van Stefan Schippers weet Rowan deze puike mogelijkheid niet te verzilveren. De achttien jarige Loek van den Waardenburg van Bavos blijkt enkele keren een plaaggeest: snel weg via de counter en ook in de voorlaatste minuut komt Pim van Lijssel nog oog in oog met keeper van de Westen maar die is de situatie meester.

Zonder groots te spelen was Mifano de betere ploeg; Bavos had in grote lijnen zijn handen vol aan tegenhouden; maar in voetbal wint niet altijd de beste ……. (of moet ik zeggen de minst slechtste.)

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?