Column Noud van Buul: 'Heeze niet in goede doen'

Deel dit bericht via:

Een van mijn illustere voorgangers bij de Valk was Jos Wap. Jos was een man met een uitstraling. Hij was mijn trainer coach in het team van de Koninklijke Militaire School in 1968 / 1969. Als hij over het square van de van Horne Kazerne in Weert ging was het een militair in trainingspak; dagelijks tenue of smoking waar de “begeisterung” van afspatte. Je had respect voor die man; hij wilde altijd winnen. In de periode dat adjudant Wap trainer was bij de Valk kwam ik hem in de trein tegen. Hij was kampioen geworden met de Valk 1 en de Valk 2. Ik vroeg of hij zijn contract ging verlengen. “Wij zijn in gesprek” was zijn antwoord. Het contract werd niet verlengd; Jos kon overal aan de slag …..; en hij had het dubbele salaris geëist en dat was zelfs de Valk te gortig ……. In die tijd was Jo Lavrijssen, een persoonlijkheid, ook al voorzitter evenals bij aanvang van mijn dienstverband. Jo vond dat ik heel lang bij de Valk mocht blijven. Ik denk niet dat alleen de vergoeding die ik wenste minder was dan die van de trainer uit Den Bosch maar (hopelijk) ook de kwaliteit die hij in mij zag …….. Uiteindelijk bleef ik vier seizoenen. Na het seizoen 2004 / 2005 was de Valk afgedaald naar de 3e klas. Volgens mij had de Valk nog nooit zo laag gespeeld. Alles was in mineur aan het Valkennest. Het jaar daarop bracht mijn collega Erik van Rooij het team terug naar een niveau hoger. Na dat kampioenschap had ik met elk selectielid een individueel gesprek: ieder vond dat hij in het vaandelteam thuis hoorde en dat we met hem aan boord de volgende stap konden maken.

Want de Valk was de Valk en wilde meer! De eerste elftal selectie kreeg van mij de volgende jaargang het vertrouwen. Helaas, we misten toch wat extra kwaliteit en eindigden als vijfde. In mijn tweede jaar op de vierde plaats; wel een periodetitel maar geen promotie. Er kwamen wat doelgerichte versterkingen – o.a. Marc Claassen, Tom Krieckaert, Ad Snoeijen, Erik Schaeken, Ruud van de Dungen, Antwan Rijkers, Hugo Postuma – en het liep. Aanjager Lennart Nederkoorn hadden we al in huis. Ieder had goed in gaten wat er van hem verwacht werd. De kopmannen kunnen niet functioneren zonder de waterdragers. Een “vedette” kan pas dan uitblinken als het team draait. Mijn derde seizoen werden we ongeslagen kampioen in de tweede klas en het vierde jaar speelden we een beslissingswedstrijd tegen Dongen om het kampioenschap die we verloren maar we promoveerden wel naar de hoofdklasse. In de persoon van Jan van den Boom hadden we een prima elftalleider, Erik van Erp een kundige verzorger en in de diverse jaargangen met Harrie v d Sluis, Danny Blankers en zeker George de Ronde prima collega trainers voor de selectie. Bovendien hadden we toen ook al Marco Verhoeven die een grote bijdrage leverde in ondersteuning van de selectie. Jammer dat tussentijds Jo Lavrijssen zijn voorzitterschap overdroeg.

Het kan raar lopen in het voetbalwereldje ….. Trainer Jurgen de Haan vorig seizoen na de eerste competitiewedstrijd van zijn Someren tegen Heeze: ,,In de eerste wedstrijd tegen Wilhelmina ‘08 was het nog even aftasten. Waar staan we als team na de degradatie? In de twee wedstrijden die daarop volgden waren we gewoon de betere ploeg. Tegen NWC boekten we een verdiende overwinning en Heeze speelden we helemaal van de mat." Maar dan, de tweede wedstrijd in Someren. De media kopt: “Someren krijgt voetballes van Heeze.” Someren – Heeze 1-5! Bij een thuiswedstrijd van de Valk zag ik trainer de Haan, nu trainer coach bij Wittenhorst: “Noud, ik had jullie niet ingeschaald als kampioenskandidaat maar eerder dat Heeze het moeilijk zou krijgen in de competitie.” Maar ondanks “onmogelijke vakanties” in het seizoen heeft de selectie van RKSV Heeze het perfect opgepakt en kon de vlag in top. Eind december heeft RKSV Heeze de eerste editie van het Z-O Brabant kersttoernooi 2018 gewonnen. ’s Avonds gaat mijn telefoon. Marcel Kox aan de lijn: “Wij gaan nu naar cafetaria de Weefkamer in Knegsel een hapje eten.” Ik zeg oké Marcel, we komen even langs. We hebben “onder het genot van ….” de tijd doorgebracht en de rood groenen hadden al zin in de competitie hervatting: de Valk – RKSV Heeze.

In een interview met Koen van Steensel las ik dat Valk trainer Ruud van de Rijt het idee had om achterin 1:1 / 3:3 te spelen. Volgens mij heeft hij – terecht – dat laten varen. In het Someren verhaal - na de wedstrijd Someren-Heeze -  van vorig seizoen stond reeds: “Om nog iets aan de achterstand te kunnen doen, besloot de technische staf van Someren om een verdediger te offeren en een extra aanvaller in de brengen. Een risicovolle ingreep tegen het meest scorende team van de 2e klasse F, zo bleek in de slotfase. Drie minuten voor tijd ging Jorg van Galen alleen op doelman Werts af en met een goede breedtepass gaf hij Gijs Moerenhout een niet de missen kans, 1-4. In blessuretijd maakte Van Galen zelf er ook nog 1-5 van.” Ik zou zeggen: de Valk, de deur maar niet open zetten tegen de ploeg van Marius Methorst!!!

De wedstrijd: de Valk – RKSV Heeze 4-1.
RKSV Heeze begon afwachtend aan de wedstrijd. In de 2e minuut een verraderlijke voorzet vanaf de linkerzijde door de Valk; de bal stuit op en verrast sluitpost Vincent Jansen maar de bezoekers komen met de schrik vrij. Heeze maakt in de aanvangsfase een gemakzuchtige indruk en als er dan iets zou kunnen komen zijn de Heezenaren te individueel ingesteld. In de 12e minuut dan toch een strak, laag schot van verdedigende middenvelder Rens van de Kerkhof dat geen doel treft. Een minuut later een slordige opbouw vanuit de achterhoede van Heeze, een zeer riskante breedtepass die bij de Valk speler Luuk Broers terecht komt  maar deze weet medespeler Sherry Kindo Kamara niet te bereiken. Dan in de 16e minuut maakt Brian Vermeer de 1-0 met een indraaiende bal in de verre hoek. Een individuele actie van Steven van Dijk aan de achterlijn levert niet meer op dan een corner en in de tegenstoot komt Sherry Kindo Kamara in een 1:1 situatie tegen Jeroen van Seggelen maar keeper Vincent Jansen grijpt kundig in. Even voor het half uur duikt Mark Claassen binnen het strafschopgebied van de Valk op: hij krijgt een moeilijk aangespeelde bal en weet deze niet de juiste richting te geven. Uitstel van executie want een minuut later zet Ivo Moerenhout twee Valk verdedigers op het verkeerde been en scoort de 1-1. Tien minuten voor rust een steekpass van Ivo Moerenhout op zijn broer Gijs maar keeper Kevin Miguel grijpt kordaat in. Vlak voor rust geeft de overigens sterk spelende Koen van Steensel een slordige breedtepass door het eigen strafschopgebied die bij Jorg van Galen terecht komt maar hier gaat het ook mis. Het is tijd om met familielid Don Leo even in de kantine te vertoeven om weer op temperatuur te komen.
|
In de 51e minuut een schot van Sherry Kindo Kamara dat door Heeze keeper Jansen tegen de lat getikt wordt. Vlak voor het uur enkele sterke aaneengesloten acties van Gijs Moerenhout maar dat levert ook niet meer dan een corner op. Even later is Ivo Moerenhout aan de bal en heeft in een 3:1 situatie twee geweldige afspeelmogelijkheden – Jorg van Galen en Gijs Moerenhout - maar hij maakt de verkeerde keuze. In de 62e minuut brengt Jorg van Galen middenvelder Rens van de Kerhof in stelling maar die schiet van binnen 16M gebied naast. In de 63e minuut meldt Marco Ayebi Duah zich aan het front en hij tikt de 2-1 binnen. Zeker vanaf nu gaan de bezoekers nog dieper door de ondergrens. In de 69e minuut maakt Lars van Dooren een overtreding vlak bij de achterlijn, net buiten het strafschopgebied en de vrije trap van Vermeer gaat via Marco Ayebi Duah over. In de 75e minuut is een vrije trap van Brian Vermeer wel raak: de bal verdwijnt over de man van richting in het doel: 3-1. Toch krijgen de rood-groenen nog een drietal goede  mogelijkheden op een doelpunt: Ivo Moerenhout schiet na een sterke dribbel net over; Ivo brengt Jorg van Galen in stelling aan de rand van het strafschopgebied en nr 17 van de geel zwarten Luuk Broers houdt met een ultieme slyding nr 17 van de bezoekers Jorg van Galen van een treffer af. Voor de statistieken: 84e minuut scoort Tim Bombeeck de 4-1. Verdiende overwinning voor de mannen van het Valkennest. Maar of het lek boven is? Als ik nog trainer van de RKSV Heeze was ging ik een zware nacht tegemoet …… Heeze dat zeker niet minder kwaliteiten heeft dan de Valk laat zich ringeloren …… Bij de bezoekers zie ik te vaak niet de juiste voortzetting; het positiespel in het partijspel; 1+1=3; scherpte; ik heb jou nodig en jij hebt mij nodig en samen maken we een gigantisch goed product. Zo zal vriend Marius er ook wel over denken ……..     

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?