Column Noud van Buul: Even weer over de provinciegrens. FC ODA

Deel dit bericht via:

Als men bij een uitverkiezing tot trainer van het jaar eerste wordt, heeft men – vrijwel steeds – in het achterliggende seizoen een kampioenschap behaald. Kampioen worden is inderdaad een prachtige prestatie. Voor mij persoonlijk zijn de resultaten behaald met FC ODA Boshoven, Weert van gelijk kaliber: geen kampioenschap maar een herrijzenis, wederopstanding van een vaandelteam dat in malheur was. December 2009 had Jos Kirkels bij de Valk Tiny Wijnen gepolst -  bestuurslid technische zaken van de Valk - of ik mogelijk interesse had om trainer bij FC ODA in Weert te worden. Jos kende ik nog van Wilhelmina ’08 (tegenstander van DBS in de Hoofdklasse) en van Helmond Sport (toen ik daar stage liep.) Ik had een fijn gesprek met Jos, bestuurslid belast met technische zaken, vertelde dat ik hem Derde Kerstdag zou bellen om mijn besluit mede te delen. Ik won nog wat informatie in en besloot om het niet te doen. Voordat ik Jos belde op de afgesproken dag nam hij al contact met mij op: hij was zeer teleurgesteld en deed alsnog verwoede pogingen om mij van gedachte te laten veranderen. Na het zeer lange telefoongesprek besloten we om toch weer rond de tafel te gaan zitten. Jos was helaas terminaal ziek maar hij had er zijn levenswerk van gemaakt om zich tot het uiterste in te spannen voor de club. Er straalde zo ontzettend veel energie en enthousiasme van deze zeer geliefde persoonlijkheid af dat ik alsnog besloot om naar Boshoven te gaan om trainer van de geelzwarten brigade te worden.

Ik was bij een bestuursvergadering en vroeg wat eigenlijk de doelstelling was van FC ODA. De erevoorzitter liet mij blijken dat hij op termijn graag een stabiele derde klasse club wilde worden. Ik zeg: Twan daar gaan we dan aan werken, maar dat wil niet zeggen dat zoiets meteen lukt. Ik ging aan de slag bij een club die voorlaatste geëindigd was in de vierde klas. Twee spelers stopten aan het einde van dat seizoen en ik kreeg er twee voor terug. Een van die spelers was Tom Zanders die het als verdediger geschopt had tot de beloftes van Helmond Sport en later in het vaandelteam van EVV in Echt. Een gesprek met Tom: hij wilde terugkomen maar had vroeger in de F’jes in de voorhoede gespeeld bij FC ODA en wilde dat ook bij het eerste team. Ik deed die belofte maar ben toch een aantal keren met hem in gesprek moeten gaan omdat we wel eens problemen hadden in de laatste linie. Tom schikte zich prima in zijn rol.
Jos vertelde mij dat de groep enthousiast was omtrent mijn komst en een goede instelling had. Meteen het eerste jaar finale nacompetitie voor promotie; het tweede jaar gepromoveerd naar de derde klas; het derde jaar nacompetitie voor promotie naar de tweede klas maar niet gepromoveerd en het vierde jaar een plaats in de middenmoot in de 3e klas. Helaas hebben we vanwege de vreselijke ziekte vroegtijdig afscheid moeten nemen van Jos, een bijzondere man. Bij FC ODA waren de randvoorwaarden goed geregeld; de kantine moest op tijd open zijn want “den trainer” moest eerst koffie kunnen drinken (daar zorgde veelal Tjeu voor); Gerald Verbeek was de interim voorzitter – verstand van voetbalzaken – en ging FC ODA 2 trainen; Jan Salmans was de verzorger / masseur die steeds weer klaar stond; in de persoon van Michel Timmermans had ik een vaardige keeperstrainer en ik mocht mijn eigen assistent trainer meebrengen: dat werd Danny Blankers waarmee ik bij de Valk en Rood Wit V ook prima samengewerkt had. Dan hadden we een heleboel handjes en voetjes die voor allerlei randzaken klaar stonden. Zeker mag ik hierbij Jan Bergmans (assistent scheidsrechter, enz, enz) en Mies Geraerds niet vergeten. Ik weet nog die ene keer dat er een persoon die ik verder nog nooit gezien had (dat maak je dan ook mee ….) bij de jaarvergadering het nodig vond om aanmerkingen te maken omtrent de vergoeding voor de hoofdtrainer en Mies deze meteen van repliek diende: kwaliteit kost geld! Als extra blijk van waardering voor mijn inbreng binnen de club heb ik bij mijn afscheid van de club een onderscheiding gekregen: “‘t Kammeräödje van FC Oda”, ik ben de eerste die dit kleinood mocht ontvangen; daar ben ik best trots op.

Voor aanvang van deze wedstrijd: Maarheeze 8-8 (2e van onder);  FC ODA 8-9 (5e van onder) in 4e klas. Bij Maarheeze is trainer Richard vd Kerkhof snel geïntrigeerd en bezig aan zijn eerste seizoen; ook Gerard Hölzken is voor het eerste seizoen trainer bij FC ODA. Maarheeze slechts één seizoen in de 3e klas gespeeld en daaruit vorig seizoen gedegradeerd. FC ODA een jaar eerder uit de 3e klas gedegradeerd en zich vorig seizoen gehandhaafd in de 4e klas. (11e plaats) Voorzitter Huub van der Linden van Maarheeze zet dit seizoen in voor een plaats in het linker rijtje. Tja, iconen als Nissandro Estanista en Mikel Durrer – die ik beiden ook nog onder mijn hoede gehad heb bij Rood Wit V en DBS / Nuenen -  hebben afscheid genomen.  

Om 14.00 uur ben ik met - mijn vriend van weleer en nog steeds – Gerald Verbeek op sportpark Boshoven en wacht ons een allerhartelijks ontvangst; uiteraard heeft huidig voorzitter Math Smeets en zijn trawanten voor koffie met Limburgse vlaai gezorgd.

De wedstrijd: FC ODA – Maarheeze 1-2.
De soeverein leidende scheidsrechter Jacques Dings heeft nog maar net het beginsignaal gegeven of Bram Linders van Maarheeze plaats de bal op de lat uit een keurig aangesneden vrije trap van Davy Peeters. Een minuut later manoeuvreert Daan de Bie van FC ODA zich in een prima positie maar Jarno Nijssen redt. In de 6e minuut is het wel raak voor de thuisclub: spits Daan de Bie schiet vanaf zestien meter diagonaal raak, 1-0.
Toch komen de bezoekers in de aanvangsfase enkele keren gevaarlijk door over de rechterzijde en zijn er “panklare” voorzetten die echter geen verandering in de score brengen. Rick van der Linden op de linkerzijde is voor rechtervleugelverdediger Tom van der Putten een voortdurende plaaggeest. Zo ook in de 13e minuut: Rick van der Linden legt zijn directe tegenstander in de luren; geeft de bal aan Koen Wilbers en die is trefzeker: 1-1. Een minuut later meldt Sep Smeets zich met bal in het strafschopgebied van Maarheeze: hij nam echter niet de juiste beslissing, kon namelijk meteen afdrukken of via rechts passeren want daar lag de ruimte maar nu strandde hij in een mêlee van tegenstanders. Net voor het half uur is van der Linden de back van de thuisploeg weer eens te snel af maar gaat voor eigen succes terwijl hij een medespeler aan de tweede paal een niet te missen kans had kunnen verschaffen. De thuisploeg had na enkele minuten al weer een passend antwoord: Roberto Leyba haalde vernietigend uit maar had de pech dat de bal vanaf onderkant lat weer het veld in stuiterde, dus geen voorsprong voor de geelzwarte thuisploeg. In de laatste twaalf minuten van de eerste helft zijn er toch nog enkele enerverende momenten: Daan de Bie (FC ODA) schiet een vrije trap op doel die onderweg nog enigszins van richting wordt veranderd maar goalie Jarno Nijssen is de situatie meester; een kopbal van Remy Verhoeven (Maarheeze) gaat net langs; Daan de Bie geeft een prima pass op Sep Smeets die net langs de kruising mikt; Robert van de Broek Maarheeze schiet uit de 2e lijn (over) en na een overtreding van Roy Pisters een snelle spelhervatting van Maarheeze via de rechterflank en de kopbal die net over gaat.

Bij aanvang van de 2e helft heeft trainer Hölzken van der Putten gewisseld voor Coen van Hout. Het zijn echter de bezoekers die scherper uit het kleedlokaal komen: in de achterste lijn van FC ODA staat men elkaar apathisch aan te kijken in plaats van kordaat in te grijpen en Robert van den Broek weet met dit buitenkansje wel raad: 1-2. Over het algemeen is het spel van de bezoekers wat gestroomlijnder; de spelpatronen komen er wat beter uit. Bij de thuisploeg laat regelmatig de aansluiting op de twee spitsen te wensen over. Daardoor is men vaak afhankelijk van – vooral – de inventiviteit van Daan de Bie en Sven Verdonschot en zijn Leyba, Smeets of Vleeshouwers, Gielen te ver weg. Even na het uur kunnen we weer een opvlieging van Daan de Bie (FC ODA) noteren maar zijn schot gaat tegen de paal. Twee minuten later is het woord weer aan FC ODA middenvelder Roberto Leyba maar zijn binnenkant voet geplaatst schot is op ideale hoogte voor de keeper van de oranje brigade die dan ook reddend op kan treden. Even daarop kruipen de bezoekers weer uit hun schulp: een voorzet vanaf rechts voorbij de 2e paal wordt door de aanvoerder diagonaal net voorlangs geschoten. De laatste 20 minuten laat Maarheeze veteraan Davy Peeters (40 lentes) zich steeds meer zien in positieve zin maar de inspanningen door de Belg brengen geen verandering in de score alhoewel de Brabanders in blessuretijd het aluminium nog weten te raken. Als Ali Abidar en Bryan Janga (blessures) en Glenn Koolen (schorsing) weer inzetbaar zijn heeft  trainer coach Gerard Hölzken weer meer mogelijkheden en kan er misschien met meer diepte uit de tweede lijn en een “slimme” nr 10 gespeeld worden maar ook “de kunst van het verdedigen” zal er beter uit moeten komen ……….

 


 

 

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?