Wat is de toekomst van BES na degradatie?

Na afloop van de verloren nacompetitiewedstrijd tegen FC Cranendonck (2-3), werd er dan ook nog nauwelijks gesproken over de ongewisse toekomst van BES. Het ging vooral over het duel, de gemiste kansen in de eerste helft, de rol van scheidsrechter Janssen en hoe jammer het was om nu al weer te degraderen uit de derde klasse.

Jeroen Evers verwoordde het misschien wel als beste: "Deze wedstrijd was eigenlijk tekenend voor het hele seizoen. Op bepaalde momenten zat het gewoon niet mee. De scheidsrechter geeft een strafschop, omdat hij meende te hebben gezien dat Matthew (Evers, red.) duwde. De onpartijdige grensrechter had niks gezien, maar meneer legt 'm toch op de stip. Dat was absoluut het breekpunt. Toen Cranendonck de gelijkmaker scoorde, zaten er bij ons enkele jongens doorheen. Echt heel jammer, want we hadden vandaag echt de kans om te winnen. Let wel, we hadden het zelf moeten afmaken, maar deze scheidsrechter heeft ons in de competitie ook al twee keer eerder benadeeld."

Even verderop was ook Robin Smets duidelijk in zijn analyse. "We hebben vandaag gewoon te weinig gebracht. Vóór de rust moeten we het afmaken, maar verzuimen we genoeg afstand te nemen. Mark Gerrits, David da Silva, Maikel van der Honing en Bart Winters krijgen de kans om te scoren, maar maken het niet af. Enerzijds onze eigen schuld, maar anderzijds ook de klasse van hun keeper. Pffff, die pakte een paar ballen! In de tweede helft probeerden we zoveel mogelijk tegen te houden en met snelle tegenstoten uit te breken. Dit lukte niet en toen zij die strafschop kregen en Twan van der Looij moest worden gewisseld, werd het heel moeilijk..."
Afgemeten
En het zag er in eerste instantie nog goed uit voor BES. In de 8ste minuut eindigde een vlotte combinatie bij rechtervleugelverdediger Mark Gerrits die van een meter of twintig de bal snoeihard overschoot. Zeven minuten later was het alsnog raak. Een afgemeten vrije trap van David da Silva werd door Rens van Til hard ingekopt: 1-0. FC Cranendonck herstelde zich enigszins, maar kwam in de 20ste minuut goed weg. Van der Looij bezorgde de bal op maat bij Van der Honing, die vrij kon oprukken naar het doel van Verhoeven. In plaats van de bal te passen op Smets, ging de BES-aanvoerder voor eigen succes en schoot naast.
In de 27ste minuut was er de eerste kans voor de bezoekers. Rob Slenders kopte de bal net over. Twee minuten later was FC Cranendonck nóg dichter bij een doelpunt. Nory Saanen, volgend seizoen bij eersteklasser De Valk, krulde een vrije trap op de lat. Het spel golfde nu op en neer, want in de 30ste minuut was het weer Van der Looij die de bal panklaar legde voor Da Sliva. Het schot van de behendige middenvelder was prima, maar doelman Verhoeven redde uitstekend. Zijn beste save volgde even later, toen Winters van een meter of vijf vrij mocht inkoppen. Met een katachtige reactie voorkwam de Cranendonck-goalie de 2-0.

Attent
Cranendonck putte moed uit de reddingen van haar doelman en kwam in de 42ste minuut knap op gelijke hoogte. Een voorzet van Stan van Cranenbroek werd door Ralph van Meijl prachtig ingekopt. In blessuretijd kreeg Da Silva namens BES nog een kans, maar opnieuw was Verhoeven attent. BES speelde toen overigens al zonder aanvaller Winters, die geblesseerd van het veld moest en werd vervangen door routinier Matthew Evers. Waar iedereen verwachtte dat de ruststand 1-1 was, kreeg BES nog een vrije trap. Van der Looij schoot de bal schitterend voorbij Verhoeven en zorgde voor dolle vreugde.
In de tweede helft schakelde FC Cranendonck een tandje bij en kreeg het in de 56ste minuut een opgelegde kans. Van Cranenbroek bracht Daan Driessen in stelling, maar hij kopte naast. De enige kans die BES nog kreeg, volgde vier minuten later. Smets had een prima actie in huis en gaf Van der Honing een haast niet te missen kans. Het gebeurde echter wel, tot afgrijzen van de behendige middenvelder. Het was het laatste echte wapenfeit van BES en een misser die de thuisclub duur kwam te staan. Scheidrechter Janssen gaf FC Cranendonck een strafschop en Ralph van Meijl schoot onberispelijk raak: 2-2.

Vervolg
BES oogde hierna vermoeid en slechts met de grootste moeite kon de tegenstander nog worden tegengehouden. Niet dat FC Cranendonck nu zo geweldig speelde, maar de ploeg was fitter en had meer individuele kwaliteit. Zo was er in de 82ste minuut een geweldige solo van Saanen, de beste man op het veld. Hij liet drie spelers van BES zijn hielen zien en rondde fraai af: 2-3. In een hectische slotfase ging zelfs doelman Robert van der Palen mee naar voren, maar BES zag geen kans meer om nog een verlenging af te dwingen. Over en sluiten dus voor de roodhemden en het is de vraag of er nog een vervolg komt in de vierde klasse...

BES: 1. Robert van der Palen, 3. Sander van Kessel, 5. Mark Gerrits, 6. Jeroen Evers, 7. Mark Balmer, 8. Robin Smets, 10. Maikel van der Honing, 11. Bart Winters 4, Matthew Evers), 14. Rens van Til, 15. David da Sliva, 17. Twan van der Looij (12. Daan Bartels.

FC Cranendonck: 1. Bart Verhoeven, 2. Marijn Mommers, 3. Dre de Leest, 4. Ruud Roefs (13. Guus Teunissen), 5. Driek van der Vorst, 6. Rob Slenders, 7. Daan Driessem, 8. Jens Abrahams (14. Kars Damen), 9. Nory Saanen (15. Loek Smits), 10. Ralph van Meijl, 11. Stan van Cranenbroek.