7 tips om je voetbalschoenen zo goed mogelijk te onderhouden

Deelacties:

Wil je zo lang mogelijk genieten van je (nieuwe) voetbalschoenen? We geven je 7 tips om jouw voetbalschoenen zo goed mogelijk te onderhouden; want dat is toch wat je wilt?!  

1. Goed luchten
Laat de schoenen na iedere training en wedstrijd goed luchten en haal evt. losse binnenzolen uit de schoen, zodat deze ook kunnen drogen. Droog de schoenen nooit op een verwarming, hierdoor ontstaat mogelijk vervorming en uitdroging.

2. Zorg voor een stevige hielomsluiting
Zorg bij het aanschaffen van je schoenen voor een goed contrefort (stevige hielomsluiting). Des te steviger het contrefort, des te minder kans op zwikken van de enkels, waardoor de schoenen ook minder snel verslijten. Het contrefort mag niet met de duim in te duwen zijn.

3. Check het buigpunt van je voetbalschoen
Een goede voetbalschoen heeft het buigpunt van de schoen ter hoogte van de voorvoet. Als het buigpunt goed is, zullen je schoenen minder snel verslijten.

4. Zorg voor weinig stiksels en naden
Let op dat er geen stiksels en naden op- en in de schoen lopen over pijnlijke plekken op je voet. Stiksels en naden geven niet mee en worden dus ook niet soepeler. Voel ook altijd met de hand ín de schoen, om te voelen of de schoenen daar voldoende glad zijn afgewerkt en geen stiksels op eventuele drukplekken hebben. Wanneer je veel drukplekken hebt in je schoenen, zal dit ook zorgen voor meer slijtage in de voetbalschoen.

5. Schoonmaken met vochtige doek
Schoonmaakmiddelen kunnen de stikselnaden aantasten waardoor deze eerder scheuren. De schoenen kunnen beter schoongemaakt worden met een vochtige doek (verwijder modder en zand). Vet de schoen zo nu en dan in zodat het leer niet uitdroogt maar soepel blijft.

6. Schoenlepel kan handig zijn
Gebruik een schoenlepel zodat ‘intrappen’ van de hiel wordt vermeden.

7. Test je schoenen goed
Belangrijk bij het aanschaffen van voetbalschoenen is dat je ze goed test. Bijvoorbeeld door er op te rennen en springen. Hiermee ervaar je of de druk over je voet goed verdeeld wordt. Een goede drukverdeling verkleint de kans op ongemakken zoals blaren en slijtage in je schoen.

 

© 2023 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?