Deze week gaan we weer bekeren. Vanavond staan er in Zuid I drie wedstrijden op het programma met o.a. eersteklasser EFC en de bekerfinalist van vorig seizoen RKSV Nuenen. In Zuid II worden er vanavond vier wedstrijden gespeeld met o.a. eersteklasser Deurne en Vierde divisionist Wittenhorst. Tijd voor een beetje bekerhistorie.
(onder het artikel de uitslagen en de samengestelde rangijst n.a.v. de resultaten uit de bekerhistorie)
(Door Peter Bussers)Het bekerprogramma gaf wederom aanleiding voor een beetje research. Heerlijk de ‘boeken’ in te duiken en eens te kijken welke team we nu echt kunnen betitelen als DE cupfighter.
Een beetje geschiedenis
De eerste districtsbeker werd gespeeld in het seizoen 1959-1960, destijds deden alleen de ploegen mee tot aan de 4e Klasse die onder de KNVB vielen. Vergeleken met toen is het bekertoernooi ook aan vele veranderingen onderhevig geweest. Zo mochten bv vanaf het seizoen 1981-1982 (tot 1996-1997) de beloften teams van de profclubs ook deelnemen aan het bekertoernooi. De beloften teams van PSV (Zuid I) en Fortuna Sittard (Zuid II) wisten beiden tweemaal de beker te pakken, Roda JC deed dat eenmaal.
In het seizoen 1996-1997 werd de KNVB beker beloften in het leven geroepen waardoor het aantal districten van negen terug werd gebracht naar de huidige zes. De KNVB slaagde er ondertussen niet in om een goede planning voor het speelschema van de districtsbekers te maken. Steeds vaker moesten wedstrijden op de impopulaire doordeweekse avonden worden gespeeld. Daarom werd in 2003 besloten het aantal speeldagen te beperken door de laatste acht op één dag te laten spelen in poulevorm. De beide poulewinnaars speelden vervolgens de finale. De wedstrijden duurden slechts tweemaal 20 minuten en eventuele verlengingen 2x 5 minuten. In 2006 werd bovenstaande wijziging weer tenietgedaan en teruggekeerd naar het normale bekersysteem.
Groene Ster de absolute cupfighter
Kijken wij naar de laatste zeventien edities van de districtsbeker dan zien we dat het Limburgse Groene Ster uit Heerlerheide de absolute cupfighter is geweest. Groene Ster is sinds het seizoen 2019-2020 derde divisionist en nam daardoor ook niet meer deel aan de districtsbeker. In de overige dertien keer bereikte het één keer de kwartfinale, viermaal de halve finale en speelde het maar liefst zes keer de finale. In slechts twee van de vier finales wist Groene Ster overigens te winnen. Zo won het als eersteklasser in 2008-2009 de finale van Hoofdklasser JVC Cuijk en versloeg het in het seizoen 2018-2019 eersteklasser TOP.
Langste ongeslagen reeks
Groene Ster is ook de ploeg met de langste ongeslagen status. Groene Ster bereikte in de seizoenen 2007-2008, 2008-2009 en 2009-2010 de finale. Vanaf augustus 2007 tot en met juni 2009 speelde het 21 bekerwedstrijden waarvan het er negentien wist te winnen en tweemaal gelijk wist te spelen. Groene Ster scoorde in die wedstrijden maar liefst 91 keer en kreeg er slechts 14 tegen. Op 22 augustus 2009 verloor het vervolgens haar eerste poulewedstrijd bij Dijkse Boys (het eerste jaar met de verdeling in groepsfase: hoofdklasse en 1e klasse en 2e tm 6e klasse) maar wist het nadien acht wedstrijden ongeslagen te blijven. In drie jaar tijd speelde het dus in totaal 29 wedstrijden waarvan het er slechts één verloor en waarin het 111 keer doel trof.
UNA de beste ploeg van de regioUNA uit Zeelst deed het ook zeker niet onaardig. UNA vinden we na Gemert terug op een derde plaats. De ploeg uit Zeelst bereikte tweemaal de achtste finales, driemaal de kwartfinale, tweemaal de halve finale en speelde tweemaal de grote finale. Zo won het in 2006-2007 als de uiteindelijke nummer tien van de Hoofdklasse van derdeklasser Roosendaal met 2-0. Vier jaar later pakte het opnieuw de beker door deze keer als kampioen Topklasser Hoek te verslaan, eveneens met 0-2. Op de weg naar de finale speelde UNA overigens in de achtste finales een duel tegen het tweede elftal van UNA. Dat duel werd destijds met 0-6 gewonnen.
De Dubbel
Sinds het seizoen 2006-2007 wisten elf ploegen de dubbel te pakken. Unitas was in 2007-2008 de eerste ploeg. Unitas die in de halve finales te sterk was voor Hoofdklasser Baronie won de finale, als kampioen van de 1e Klasse C, van tweedeklasser RKVVO. RKVVO was dat seizoen in de kwartfinale verantwoordelijk voor de uitschakeling van Hoofdklasser UNA. Vier jaar later bereikte RKVVO overigens de kwartfinale en opnieuw was UNA toen de tegenstander. De ploeg uit Zeelst nam destijds revanche door met 5-2 te winnen.
De overige ploegen die de dubbel wisten te pakken waren eersteklasser LRC Leerdam, Groene Ster (2x), Dongen, Deurne, UNA, Gemert, Chevremont, Blauw Geel’38 en SV Meerssen.
VerrassingenNatuurlijk vielen er ook verrassingen te noteren. Neem nu Hoek in het seizoen 2014-2015. Hoek kwam uit in de Topklasse en werd dertiende waardoor het promotie-/degradatiewedstrijden moest spelen. Hoek versloeg DOVO maar verloor in de finale van RVVH waardoor degradatie een feit was. Hoek mocht nog wel aantreden voor de finale van de beker met als tegenstander de kampioen van de Topklasse Kozakken Boys. Eerder dat seizoen werd er thuis met 1-1 gelijkgespeeld en verloor het uit met 2-0. Het derde duel tussen beide, de finale dus, leverde wel een overwinning op waardoor Hoek zich bekerwinnaar mocht noemen.
Het eens zo grote BVV uit ’s-Hertogenbosch, inmiddels vierdeklasser! was de grote verrassing in het seizoen 2016-2017. BVV, toen nog tweedeklasser, was in de kwartfinales te sterk voor Hoofdklasser Gestel en in de halve finale te sterk voor eveneens Hoofdklasser Nuenen (beide keren na strafschoppen). In de finale kwam het vervolgens de nummer acht van de Hoofdklasse Hoek tegen en opnieuw was er winst. BVV won met 3-1.
BVV ging dus als tweedeklasser er met de beker vandoor, het Bredase Groen Wit deed dat vorig seizoen als derdeklasser. Groen Wit eindigde vorig seizoen in die 3e Klasse op een tweede plaats waardoor het de nacompetitie in mocht. Daarin was het niet succesvol maar in de beker dus wel. Het team uit Breda had het wel telkens getroffen met de loting want tot aan de finale waren twee tweedeklasser de hoogs spelende verenigingen. Beide tweedeklassers werden overigens wel met overtuigende cijfers verslagen (2-5 en 1-5). In de finale mocht de derdeklasser het vervolgens opnemen tegen Hoofdklasser Nuenen. Groen Wit verbaasde vriend en vijand en wist Nuenen op gelijkspel te houden en vervolgens te winnen na strafschoppen.
De enige vierdeklasser die ooit de finale wist te behalen was Volkel. Volkel draaide aanvankelijk een moeizaam seizoen in die 4e Klasse maar wist zich niet alleen veilig te spelen maar ook nog een periode te pakken. Daarnaast was het de absolute verrassing in de beker. Volkel, dat in de 3e ronde werd vrijgeloot, wist tot en met de 4e ronde alles te winnen. Vervolgens versloeg het twee tweedeklassers en een hoofdklasser na strafschoppen. In de finale wist het in de reguliere speeltijd ook een andere hoofdklasser, namelijk Deurne, op gelijkspel te houden maar verloor het na verlenging. (Meer over dat memorabele seizoen van Volkel binnenkort hier op de site)
Tweede elftallenOp een gegeven moment mochten ook bepaalde tweede elftallen deelnemen aan de districtsbeker. Gemert 2 maakte daarbij regelmatig indruk. De Gemertenaren behaalde zelfs driemaal de achtste finales waarin het werd uitgeschakeld door eersteklasser Sparta’25 (3-2), toenmalige tweedeklassers HVCH (1-2) en Volharding (2-2, ns), De overige tweede elftallen die minimaal de achtste finales bereikten waren: Deurne (kwartfinale), UDI’19 (kwartfinale), ASWH, DESK, Dongen, Hoek, Kozakken Boys, UNA en Venray.
Ploegen Hoofdklasse vaakst in finale
Kijkt men terug in de jaren dat ziet men dat de meeste finaleplaatsen en de overwinningen gingen naar een ploeg uit de Hoofdklasse. In Zuid I stond er in de laatste veertien edities twaalf keer een ploeg uit de Hoofdklasse in de finale. Zeven keer was er winst voor die ploeg uit de Hoofdklasse. Ook eersteklassers doen het prima in die beker. Zeven keer stond er een eersteklasser in de finale waarbij er vier keer werd gewonnen.
Verder stonden er vier Topklassers in de finale, driemaal een tweedeklasser en tweemaal een derdeklasser (Groen Wit en Roosendaal). Opvallend is dat in het seizoen 2017-2018 maar liefst drie van de vier halve finalisten een tweedeklasser was en dat tweedeklassers zowel in Zuid I als Zuid II het meest vertegenwoordigt zijn in de achtste finales.
In Zuid II hetzelfde verhaal; ook daar deden het de Hoofdklassers en eersteklassers het uitstekend. In de laatste veertien edities stond er namelijk maar liefst dertien keer een ploeg uit de Hoofdklasse in de finale en zeven keer werd er door die ploeg uit de Hoofdklasse gewonnen. Negen van de veertien keer stond er een eersteklasser in de finale.
In Zuid II is het verder opvallend dat er ook vijf vijfdeklassers de achtste finale wisten te behalen en dat het Limburgse Montagnards (tegenwoordig na fusie met Stormvogels’28 en HRC’27, MSH Maasduinen) in 2006-2007 de kwartfinale wist te bereiken maar daarin werd verslagen door Hoofdklasser Gemert (3-0).
Hieronder de cijfers en statistieken van de bekerhistorie
Jouw reactie?
Vv Dongen