Amateurvoetbal Eindhoven
logoclaesensvanderijtuitg(01).jpg
bannerbandenservice8(uitghometop1).png
Banneruitgelichthoeveland1.jpg
logobasemanstophome.jpg
van-t-hooftuitg..jpg
De Kruyff touringcars
spittersuitg.1.jpg
hypotheekvisieuitgelichtnieuw3.jpg
bannerborrenbergs(top)1.jpg
Image layer Slide thumbnail

Transferlijst. Overzicht bekend bij AVE (Update)

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Speeldagenkalender 2017-2018 (Zuid I - II)

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Tien vragen aan: Rudy Wetzel (Pusphaira)

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Jos Beerens loopt 4-Daagse voor goed doel

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

AVE avond gezellig en druk op nieuwe locatie (Update)

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Totaaloverzicht nacompetitie prom./degr.

LEES MEER

logoBeterBike-Logo.png(adv).png
bannererbee(aanbieding10).png
bannersanidump(slider)2.jpg
Brabant Sports
van'thooftvanrosmalen
Borrenbergs
bannertehgreatmatch(2).jpg
spitters.jpg
bannerbandenservice8(home).png
itelligence.jpg
bannermaasmakelaars.jpg
MCB Direct
vdl.jpg
bannersanidump.png
basemans.jpg
hypotheekvisie.jpg
bannerdekruyffhome(1).png
claessensvdrijt.jpg
sporthalhoeveland.jpg

4 april 2017 | Nieuws

Scheidsrechter van de maand: Patrick Jansen


In overleg met de scheidsrechtersvereniging COVS kiezen we een scheidsrechter van de maand.

Wij zijn van mening dat scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken. Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan Patrick Jansen uit Reusel, de tweelingbroer van Daniël.

De 42-jarige Jansen begon - eveneens als zijn tweelingbroer- zijn scheidsrechtercarrière op 23-jarige leeftijd en is dus al ruim 19 jaar te bewonderen op de amateurvelden. In tegenstelling tot zijn broer fluit Patrick voornamelijk wedstrijden bij de jeugd. Hij heeft wel een aantal jaren standaard 1e elftallen gefloten bij de senioren, maar zijn hart ligt toch bij het jeugdvoetbal. We stellen Patrick een aantal vragen over het leven als scheidsrechter tot nu toe.

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek
Ik ben Patrick Jansen, komt uit Reusel en ben 42 jaar jong. Fluit ondertussen 19 jaar voor de KNVB en 18 jaar voor het KNKV. Door de week ben ik werkzaam bij de firma Gielissen te Helmond als Allround Meubelmaker.

Vanwaar ooit de keuze om op jonge leeftijd scheidsrechter te worden
Door een oom opgegeven voor de cursus SO3. Hierna begon het balletje te rollen als scheidsrechter. Eerst in de lagere jeugd klassen (d-jeugd nu Jo 11) daarna geleidelijk hogerop. Nadat ik verschillende jaren de jeugd had gefloten heb ik de overstap naar de senioren gemaakt en daar tot en met de 3de klasse standaard gefloten. Maar toch weer op zaterdag bij de jeugd gaan fluiten, zodat ik op zondag bij het KNKV aan de gang kan als scheidsrechter.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter
Als scheidsrechter die probeert de spelers en speelsters te laten voetballen en veelvuldig de voordeelregel in het spel probeert toe te passen. Niet te pietluttig op te treden maar plezier in het spelletje heeft en dat ook probeert uit te stralen.

Hoogtepunten als scheidsrechter tot nu toe
In mijn loopbaan als scheidsrechter heb ik ondertussen 3 jaar in de hoogste groep bij de jeugd gefloten. Wedstrijden als kwartfinale beker tussen Brabant United A1 tegen FC Utrecht A1. Maar ook competitiewedstrijden waaronder de jeugd klassieker in Rotterdam op Varkenoord tussen Feyenoord B1 en Ajax B1 met Justin Kluivert binnen het veld. Maar ook in dat seizoen de kampioenswedstrijd van PSV B1. 

Dieptepunten als scheidsrechter tot nu toe
Dieptepunten zijn er bij de jeugd gelukkig minder dan bij de senioren. In de periode bij de senioren als scheidrechter maakte ik het volgende mee. Tijdens een wedstrijd maakte een speler een overtreding, ik fluit er voor af en roep de speler bij me. Hij reageerde totaal niet en nam zijn positie weer in, ik fluit nogmaals, wederom negeert de speler mij, hierop beslis ik om hem alsnog een gele kaart te geven. Dan maakt die speler een gebaar wat niet te tolereren is binnen de lijnen. Daarop toonde ik hem de rode kaart. Ineens slaan de stoppen bij deze speler door en moet hij door spelers en tegenstanders tot bedaren worden gebracht. Bij dit aanzien heb ik toen besloten om de wedstrijd te staken. In de bestuurskamer kreeg ik destijds bijval van beide besturen en trainers. De trainer van de desbetreffende speler schaamde zich. Hij zei, als mijn speler gewoon naar de scheidsrechter was gekomen dan had dit exces nooit plaatsgevonden.

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter
Gezien de reacties die ik voor, maar ook meestal na de wedstrijden krijg, ben ik een graag geziene scheidsrechter. Eentje waar je iets tegen mag zeggen en die het spelletje snapt.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi
Als scheidsrechter ben je ook een sporter. Als voetballer kan je de top bereiken als je talent hebt, bij de scheidsrechter is dat ook zo. Door fit te blijven en goed op de hoogte te blijven van de spelregelkennis kom je een heel eind. Waardoor je kan genieten van elke wedstrijd.

Ben jezelf in het verleden ook actief geweest als voetballer
Zelf heb ik 25 jaar gevoetbald. Van de jongste leeftijdscategorie tot een kampioenschap in mijn laatste jaar (Reusel Sport 10). Het hoogste niveau wat ik heb gespeeld is in Hoofdklasse bij de A-jeugd (Jo-19). Als scheidsrechter kan je je voordeel halen als jezelf actief bent geweest als voetballer. Aan de ingezette actie zie je eerder of een speler voor de bal gaat of dat hij zijn gram gaat halen bij de tegenstander.

Vanwaar de keuze voor het fluiten bij het jeugdvoetbal
De keuze voor het jeugdvoetbal komt omdat ik op zondag bij een andere sport ook als scheidsrechter actief ben. Ik fluit dan bij Dames Top-Klasse KNKV Korfbal.

Persoonlijk

Hobby's
Naast het fluiten begeleid ik in het weekeinde pupillenscheidsrechters bij Reusel Sport. In de zomermaanden van tijd tot tijd en hengeltje uitgooien aan de waterkant, daarnaast ga ik graag met vrienden een hapje eten. 

Een leven zonder fluiten
In de zomermaanden gaan we de accu weer opladen om weer klaar voor te zijn om het hele seizoen te kunnen fluiten. Soms heb je weleens weekenden bij dat je vrij bent vanuit de KNVB, dan ga ik ergens een wedstrijdje kijken.


De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateur jeugdvoetbal
Meestal erger ik me aan het commentaar dat wordt gegeven van buiten de speelvelden. Maar dan denk ik, die suporter, trainer of bestuurslid kijkt toch door een gekleurde bril. Als scheidsrechter probeer je elke wedstrijd tot een goed einde te brengen.

Sterke punten als scheidsrechter

Als scheidsrechter probeer ik zo objectief mogelijk op te treden. De snelheid in het spel te houden door zoveel mogelijk de voordeelregel toe te passen. 

Hoe belangrijk is de vereniging COVS
De COVS is een goede gesprekspartner voor de KNVB. Zij behartigen de scheidsrechters en staan ze bij met kennis en kunde. Want zonder scheidsrechters kan een wedstrijd niet beginnen of goed eindigen.

Overige

Meest opmerkelijk nieuwsfeit
De doellijntechnologie die je de winst oplevert, maar ook het verlies aan de andere kant. 

Je tweelingbroer Daniël

Doordat we allebei zijn gaan fluiten voor de KNVB wisselen we geregeld belevenissen en gebeurtenissen uit. We geven elkaar raad en advies en enkele keren per seizoen gaan we met elkaar op pad. Dan schrijven voor elkaar wat puntjes op en bespreken die op de terugweg in de auto.

Hoe kijk je tegen de excessen aan die nog bij regelmaat voorkomen
Zonder een scheidsrechter kan er niet gespeeld worden. Bij deze sport horen nu eenmaal emotie en spanningen, door er zo goed mogelijk mee om te gaan probeer je de excessen te voorkomen. Helemaal voorkomen kan niet lees, maar door elkaar aan te spreken op niet acceptabel gedrag kan je wel iemand corrigeren.

Assistent-scheidsrechters
In de hoogste groepen bij het jeugdvoetbal werken we tegenwoordig met neutrale assistenten. Het is mij ook gegund om dat te mogen ervaren. Bij verenigings-assistenten moet je vaak op eigen inzicht en waarneming een beslissing nemen. 

Tot slot

Wat vind je van het initiatief van Amateurvoetbaleindhoven en COVS, dat je verkozen bent tot scheidsrechter van de maand
Dit initiatief om de scheidsrechter eens in een spotlight te zetten is goed. Bij het voetbal en vele andere sporten worden meestal de spelers en trainers belicht.

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter
Sporten is gezond, je kan de top op verschillende manieren halen als speler of speelster. Maar zonder scheidsrechter spelen zij geen wedstrijd.


©2017 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Reageren?

 Geef een reactie 

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
Of reageer via Facebook
Eerdere reacties

04 april 2017 om 11:17

j.dekroon1@upcmail.nl zegt:

Mooi stukje geworden Patrick


Overige Nieuwsitems

Nieuwsarchief Nieuws


logoBeterBike-Logo.png1.png
logomcbdirect.jpg
logoborrenbergs)nw)1.png
bannervdl.jpg
The Great Match.com
bannererbeekeukens(170).jpg
bannermaasmakelaars.jpg
bannerspitters.jpg
bannerhypotheekvisie.jpg
banneritelligence.jpg
bannerbandenservice8(home).png
bannersanidump(home).png
De Kruyff touringcars
bannerstadpaviljoen(art).png
bannerde-bengel.png
bannervan-t-hooft(home)nieuw.png
claessensvdrijt.jpg
logoballenkoning(home).png
bannersporthalhoeveland.jpg
bannerbasemans.jpg