Seniorenplusvoetbal vs walking football

Deel dit bericht via:

(Door Willem-Jan Schampers)

Dinsdagmiddag, half drie. Op een vrijwel verlaten sportpark 't Valkennest in Valkenswaard klinken typische voetbalgeluiden. Er wordt gelachen, gedold en gescoord. Op het prachtige kunstgrasveld van De Valk spelen grijze en kale mannen een lekker potje voetbal. In dit geval vier tegen vier, met kleine doeltjes. En opvallend: er wordt gerend! Navraag leert ons dat het hier niet gaat om walking football, maar om een nieuwe variant: seniorenplusvoetbal.

Een van de initiatiefnemers is Ad van Hoof, oud-speler en - trainer bij onder meer De Valk en Dommelen. Hij vertelt enthousiast over het aloude spelletje, maar dan in een 'snellere' versie dan het walking football van Sjaak Swart. "Ik heb het een tijdje gespeeld bij SV Valkenswaard, maar vond het veel te veel regelgevend. Als je niet wandelde, werd je meteen afgefloten. Het leidde, in ieder geval bij mij, tot frustratie en ik speel voetbal omdat ik het leuk vind. Niet om me telkens te ergeren. Walking football is voor mensen die nog redelijk vooruit kunnen te statisch. Bij seniorenplusvoetbal mag je wél rennen. Heerlijk!"

Inspannend

Natuurlijk gaat het vooral om de gezelligheid en lekker ouwehoeren over vroeger, lacht Ad, maar een samen een balletje trappen met maten van vroeger, mag volgens hem nog best wel inspannend zijn. Overigens spelen bij het seniorenplusvoetbal bij De Valk niet alleen oude ploeggenoten mee, maar ook tegenstanders van weleer. "Als je onze leeftijd hebt, praat je niet meer over tegenstanders", grinnikt Ad, die als Valk-man ook gewoon meedeed tussen de 'Uilen'. "Omdat ik walking football dus gewoon niet meer leuk vond, kwam ik in gesprek met een aantal mensen bij De Valk en zo werd het idee voor een nieuwe variant geboren. Wij zijn volgens mij de eerste club in Nederland die dit aanbiedt."

De spelregels voor seniorenplusvoetbal zijn door de initiatiefnemers zelf bedacht. Ad somt ze voor het gemak even op: "Geen lichamelijk contact, bal mag niet boven het middel worden gespeeld, we hebben kleine doeltjes zonder keeper, je kunt pas binnen de vijf meter scoren én je mag zoveel rennen als je wilt en kunt. Meer is het eigenlijk niet, maar als je kijkt met welk plezier er wordt gespeeld, is dit wel net de nuance die het spelletje een stuk leuker en interessanter maakt. De leeftijden van onze spelers variëren van 61 tot 78 jaar. Iedereen, mits nog een beetje fit, kan meespelen. En iedereen doet zijn eigen warming-up."

Nieuwe leden

Er zijn nu veertien leden, maar als het aan Ad ligt, worden dit er snel meer. "Je hebt te maken met mensen die wel eens verstek moeten laten gaan. Ze moeten op de kleinkinderen passen, hebben beloofd om met de vrouw te gaan fietsen of moeten voor onderzoek naar het ziekenhuis. Dan is het wel handig als je wat extra spelers hebt. We willen eigenlijk graag 7x7 spelen. Er staan er hier nu verschillende langs de lijn te kijken. Als ze eenmaal een keer hebben meegespeeld, blijven ze gegarandeerd! En er zijn weinig of geen blessures. Fysieke malheur komt in ieder geval niet door overtredingen."

Wie wil meedoen met seniorenplusvoetbal, kan zich aanmelden bij Ad van Hoof: 06-51590065.

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


peter aal
09 oktober 20:56
leuk Ad ga ik ook proberen bij v.v.Varsseveld .Daar is het verschil tussen de skills van spelers niet zo groot.
Denk wel dat daar waar het verschil wel groot is de zwakke spelers niet in het spel voorkomen.
Laat je mijn ervaring weten a.s.Donderdag om 10 uur beginnen we.
Groet
Harald L├╝schen
09 oktober 9:31
Geweldig initiatief. Speel ook WF, maar wil ook liever wat sneller kunnen lopen. Zit gewoon in me. Succes.
Willem-Jan
07 oktober 15:19
Da's mooi! Kunnen jullie mooi een toernooitje spelen met o.a. De Valk! ;-)
suporter
07 oktober 12:23
dit is geen nieuws dat doen in vessem lang