Fris NWC stuurt RPC met dikke nederlaag huiswaarts

Asten – De stemming in het NWC-kamp blijft euforisch. Vanmiddag trakteerde de uitstekend spelende ploeg van trainer Sander Janssen promovendus RPC op een 5-0 nederlaag, en dat terwijl de Eindhovense gasten drie duels op rij geen tegentreffer incasseerden. Door deze overtuigende zege blijft NWC de trotse koploper in klasse 2D.

Waar de Astenaren vorige week nog een povere eerste helft speelden op bezoek bij Olympia’18, was de thuisclub nu vanaf minuut één bij de les. Met een verzorgd en vlot veldspel dwong NWC de bezoekers direct naar achteren en dat leverde snel enkele gevaarlijke momenten op. Zo leken de oranjehemden in de negende minuut op 1-0 te komen, maar omdat Mees Janssen in duel met RPC-doelman Sam van Rooij hands had gemaakt, werd de daarna benutte rebound door Tim van Dijk geannuleerd door scheidsrechter Bouders. Zeven minuten later glipte Jip de Jong vanaf links langs zijn tegenstander en probeerde hij op subtiele wijze de verre bovenhoek te vinden, maar in eerste instantie redde Van Rooij nog. In de rebound tikte Van Dijk alsnog de dik verdiende 1-0 binnen. Buiten een aardige afstandspoging van Luc Scholten dat halverwege de eerste helft over het doel ging, had RPC weinig in de melk te brokkelen en was het NWC dat het spel dicteerde.

Dat overwicht resulteerde dan ook in de terechte 2-0. Mees Janssen legde de bal breed op de geheel vrijstaande Douwe Hurkmans, die voor open doel weinig moeite had om de tweede Astense treffer op zijn naam te zetten. NWC was heer en meester in het eerste half uur, maar zag dat RPC in het laatste kwartier van het eerste bedrijf wel een tikkeltje meer controle kreeg. Ook in verdedigend opzicht toonden de gastheren overtuigingskracht, want Van Dijk gooide zich enkele minuten voor rust heldhaftig voor een bijna zekere goal van RPC’er Noah Naus die in uiterst kansrijke positie kon uithalen nadat NWC-sluitpost Koen van Dijck al eerder een Eindhovens schot had gepareerd. Ook greep Van Dijck een harde dropkick van verdediger Christiaan van der Velden even later nog klemvast. NWC bleef echter de gevaarlijkste partij en had via Mees Janssen dé kans om op 3-0 te komen. De aanvaller stormde alleen af op Van Rooij, maar zag de keeper ternauwernood redding brengen. Nog geen minuut later had Janssen alsnog zijn grote aandeel. De spits speelde zich goed vrij, behield het overzicht en bracht Timo Janssen in stelling om af te drukken. De middenvelder, die vorige week in Boxmeer ook al goed was voor twee doelpunten, zorgde met een droge schuiver in de verre hoek voor de 3-0. Over een perfect moment gesproken.

Na een ijzersterke eerste helft kon NWC de voorsprong na de thee in alle rust uitbouwen, want het tegenvallende RPC was kapot gespeeld. De wissels die coach Jan Poortvliet, in 1978 nog basisspeler in de verloren WK-finale tussen Nederland en Argentinië, in de pauze doorvoerde konden de wedstrijd niet doen kantelen en al gauw viel dan ook de 4-0. Een voorzet van Sander van den Eijnde werd bij de tweede paal op klinische wijze tegen de touwen geschoten door Van Dijk, die derhalve een glansrol beleefde vanmiddag op een aangenaam sportpark ’t Root. Ook allrounder Daan van Gansewinkel kende in minuut 66 een persoonlijk succesje, toen hij de bal na een lange rush én assist van Jip de Jong beheerst in het netje legde: 5-0.

NWC zat dusdanig goed in de wedstrijd dat een monsterscore binnen de mogelijkheden lag, maar een golf aan doelkansen bleef uit omdat een aantal (overtal)situaties onnauwkeurig werden uitgespeeld. Dat deed overigens niets af aan deze prestatie, want de oranjehemden hadden de smaak duidelijk te pakken vanmiddag en lieten weinig heel van een kansloos RPC. NWC speelde het duel freewheelend uit, kwam niet meer in de problemen en zag buitenspeler Michiel Coolen nog zijn debuut maken in het eerste elftal als vervanger van De Jong. Het werd een in alle opzichten mooie middag voor de fris en fruitige Astenaren, die de koppositie in 2D vanmiddag nog meer cachet wisten te geven door een klinkende 5-0 zege op een tegenstander die de weg omhoog al enkele weken op rij had ingezet. Zondag is NWC vrij, een week later volgt het uitduel tegen Schijndel/DE WIT.