Hoe kun je een betere voetballer worden?

Elke amateurspeler heeft stiekem ooit de droom gehad om profvoetballer te worden. Mogelijk sluimert deze droom tegenwoordig zelfs nog altijd in je achterhoofd. Geef niet op! Genoeg spelers zijn vanuit het amateurvoetbal alsnog doorgestroomd naar een profteam. Denk bijvoorbeeld in eigen land aan Denzel Dumfries en Milan van Ewijk, terwijl Jamie Vardy zo’n tien jaar geleden ook nog niet voor een profclub speelde. Natuurlijk moet je wel je best doen om nog een kans te maken op deze bijzondere overstap. De onderstaande tips kun je hierbij gebruiken! 

Ballenwerk 
Er is een uitdrukking in het voetbal die in alle opzichten heel nauwkeurig is: 'Laat de bal het werk doen'. De bal het werk laten doen en het spel beheersen is wat individuen en teams doen om wedstrijden te domineren. Dit kun je in principe al binnen doen op je betonvloer. Zo kun je bijvoorbeeld thuis oefenen op je balcontrole, terwijl je dribbel trainen ook zeker gedaan kan worden in huis. Hartstikke handig natuurlijk als het buiten regent. Passen kun je tevens binnen doen, bijvoorbeeld door de bal tegen je woonbeton muur te trappen. 

Fitness
Voetbal is een spel dat 90 minuten duurt en bestaat uit korte sprints in de loop van het spel. Tussen het maken van maximale inspanningssprints door, is er consistentie tijdens overgang en verdediging. Op het veld zou je focus van de training moeten liggen op het verbeteren van de aerobe conditie, die gerelateerd is aan cardio. Bij fitness draait alles om het verhogen van je hartslag en vervolgens weer verlagen voordat je je volgende beweging maakt. Dit kan worden gedaan door een bepaalde tijd een matige joggingsnelheid te volgen en een langere afstand te lopen waarbij je hartslag op een gematigd niveau wordt gehouden. Zet hiervoor een loopband neer op de betonlook vloeren in je huis. 

Anderen
Leren van anderen is een geweldige manier om je kennis over voetbal uit te breiden. Iedereen leert op verschillende manieren, van verschillende coaches en technieken. Sta open voor wat mensen te zeggen hebben over delen van het spel, want geloof me, er is altijd en overal iets nieuws te leren. Wees open, leergierig en coachbaar, want het hebben van deze eigenschappen zal je spel naar een hoger niveau tillen. Bij voetbal draait alles om liefde en plezier. Zonder dat zou voetbal geen voetbal zijn. Maar door het spel echt te begrijpen en consistent te worden in de basis, zullen je algehele vaardigheden en technieken echt verbeteren.

Basis
Bestudeer het spel. Luister, leer, kijk en laat zien. De basis van voetbal is de meest effectieve manier om te spelen. Als je de basis onder de knie hebt, is het moeilijk om te stoppen. Heb je ooit gehoord van een gezegde 'keep it simple stupid'? Neem dat mee in het voetbal. Helaas kan dit wel lastig zijn, want makkelijk voetballen is verbazingwekkend lastig. Het verkrijgen van inzicht in posities en beweging zal komen wanneer je ervaring opdoet door voetbal te spelen, maar waarvoor een individu controle kan uitoefenen, moet worden beheerst en beheerd.

 

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?