In overleg met de scheidsrechtersvereniging COVS kiezen we een scheidsrechter van de maand.
Wij zijn van mening dat scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen de scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken.
Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan Marnix Bijnagte uit EIndhoven. Marnix begon in 2020 met fluiten van wedstrijden en wordt gezien als een talentevolle scheidsrechter die graag stappen wil maken in het amateurvoetbal.
We stellen Marnix een aantal vragen hoe het hem vergaat is na vier jaar fluiten van wedstrijden in het amateurvoetbal.
Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:
Hallo allemaal. Mijn naam is Marnix Bijnagte. Ik ben 22 jaar oud en woon in Eindhoven. Een jaar of 4 geleden ben ik begonnen als verenigingsscheidsrechter bij de Woenselse Boys. Dit beviel mij erg goed en ik vond het erg leuk om te doen. Vanuit daar heb ik toen de keuze gemaakt om door te groeien als scheidsrechter en bij de KNVB de SOIII cursus te gaan volgen. Ik ben nu bezig aanvmijn 2e seizoen als scheidsrechter voor de KNVB. Ik ben de afgelopen drie jaar in het dagelijks leven werkzaam geweest in het basisonderwijs. Na drie jaar werken was ik voor mijn gevoel toe aan iets anders en aan een volgende stap. Ik volg nu een nieuwe studie en zit weer 5 dagen in de week op school. Gelukkig is dit goed te combineren met de wedstrijden fluiten en is dit ook nog eens een goeie uitlaatklep om je hoofd leeg te maken.
Vanwaar de keuze om scheidsrechter te worden:
Zoals ik al zei ben ik bij de Woenselse Boys begonnen als verenigingsscheidsrechter. Net als vele andere clubs was er ook hier een tekort aan scheidsrechters. Ik heb toen aangeboden dat ik af en toe wel eens een wedstrijd zou willen fluiten als er echt niemand anders beschikbaar zou zijn. Eigenlijk ben ik dus uit ‘’nood’’ begonnen met fluiten. Toen ik eenmaal een aantal wedstrijden had gefloten beviel mij dit erg goed en vond ik het leuker dan ik had verwacht. Toen der tijd was ik zelf nog jeugdtrainer, maar ik vond het fluiten leuker om te doen als trainer zijn. Ik heb toen de keuze gemaakt om te stoppen als jeugdtrainer en volledig aan de slag te gaan als scheidsrechter.
Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:
Een rustige jongen die veel toelaat in het spel, maar als het moet er ook dicht op zit en het spel strak houdt. Ik vind zelf dat het tot op zekere hoogte een felle pot mag zijn. Ik probeer zoveel mogelijk door te laten voetballen. Als het niet anders kan dan kan het niet anders en wordt er natuurlijk gefloten voor een overtreding. Spelers mogen van mij alles zeggen en van mij vinden, als het maar met op een normale respectvolle manier gaat. Als er gelijk geschreeuw wordt en gescholden dan ben ik er zelf meestal wel vrij snel klaar mee.
Hoe zijn de afgelopen jaren als scheidsrechter verlopen binnen de KNVB:
Leuk. Heb het erg naar mijn zin als scheidsrechter en gelukkig is 90% van de wedstrijden ook leuk en zonder gezeik. Ik heb zelf ook wel eens minder leuke wedstrijden gehad waar het uit de hand liep waarbij de bedreigingen naar je hoofd werden geslingerd. Mij persoonlijk raakt dat niet, maar ik vind het wel jammer om te zien en te horen dat er nog steeds veel agressie is op de voetbalvelden richting scheidsrechters. Wij zijn ook maar mensen en natuurlijk maken wij ook weleens fouten en maken we een verkeerde beslissing. Maar ik ben blij dat ik kan zeggen dat het merendeel van de wedstrijden goed verlopen en tot een goed einde komen.
Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:
Ik denk dat spelers zelf ook wel zien dat ik niet voor het kleinste dingetje fluit. Ik denk dat ze mij zien als een scheidsrechter die het tempo in de wedstrijd wil houden en niet elke keer het spel weer stil moet leggen. Ik denk zelf wel dat ze weten waar de grens ongeveer licht met wat ik wel en niet vindt kunnen in een duel.
Wat is je uiteindelijke doelstelling als scheidsrechter:
Zo hoog mogelijk eindigen zonder mijn leven er op aan te passen. Er zijn scheidsrechters die heel graag de top willen halen en zich daar volledig op focussen. Ik zou het leuk vinden om te promoveren als scheidsrechter, maar wil hiervoor niet mijn hele levensstijl aanpassen. Ik fluit hoe ik fluit en als ik daarmee de top kan halen vind ik dat prima. Als ik op die manier altijd in de lagere klassen blijf hangen vind ik dat ook prima.
Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:
Het voetbal waar velen van ons van houden als sport in goede banen te kunnen leiden en er aan mee kunnen bijdragen dat er elke week gevoetbald kan worden.
Persoonlijk
Hobby's: terrassen met vrienden, festivals, auto rijden en natuurlijk scheidrechter zijn
Een leven zonder fluiten: Dat zit er voorlopig nog niet in voor mij.
De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal:
Ouders en toeschouwers die denken dat ze het beter weten. Of spelers die van 60 meter afstand kunnen zeggen dat die bal echt nog niet over de lijn was als daar voor gevlagd wordt.
Sterke punten als scheidsrechter:
Geduldig, rustig en laat zich niet snel gek maken
Hoe belangrijk is de vereniging COVS:
COVS vind ik een belangrijke vereniging. Hier zitten alleen maar scheidsrechters en daar trainen we ook met elkaar. Ik vind het zelf ook heel fijn dat je bepaalde situaties aan mede scheidsrechters voor kunt leggen en dan vanuit andere meningen ook feedback te horen krijgt op bepaalde beslissingen/ situaties.
Overige
Hoe kijk je tegen de excessen aan die bij regelmaat nog voorkomen in het amateurvoetbal:
Jammer dat er veel agressie nog steeds is op en rond het voetbalveld. De nieuwe regel waardoor alleen de aanvoerder nog naar de scheidsrechter toe mag is wat mij betreft een hele goede nieuwe regel.
Assistent-scheidsrechters:
Je gaat van goede uit in een mens, maar jammer dat niet elke club assistent-scheidrechter altijd neutraal aan het vlaggen is.
Tot slot
Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:
Lekker voetballen en de rest aan de scheidrechter overlaten
© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.
Jouw reactie?
erik oeben
woenselse boys
Wesley