Deze overtredingen kijk je liever niet terug

Om fairplay in het amateur- en profvoetbal te bevorderen, zijn de voetbalbonden vrijwel continu de regels aan het bekijken. Omdat scheidsrechters zeker niet alles kunnen zien, deed ook de VAR zijn intrede. Je kunt je bijna niet meer voorstellen hoe het er vroeger aan toe ging. Toch blikken we even terug, zonder videobeelden, om te zien hoe het niet moet. Deze overtredingen komen hopelijk op geen enkel veld meer voor.

Toni Schumachers charge op Battiston
Zo was er de Duitse keeper Toni Schumacher die tijdens het WK 1982 in Spanje de Franse aanvaller Patrick Battiston op dusdanige wijze torpedeerde dat deze knock-out op het veld kwam te liggen met een hersenschudding, gekneusde jukbeenderen, gebroken tanden en een verschoven nekwervel. Een heel dossier voor de zorgverzekering, zou je denken. Niet dat de gemiddelde speler bij aanvang van een voetbalwedstrijd aan verzekeringen denkt - hooguit aan scheenbeschermers. Al was een helm hier meer op zijn plaats geweest. Schumacher kreeg geen kaart voor zijn actie van de Nederlandse arbiter Charles Corver.

De Postbus 51-actie van Edwin Gorter
PSV'er Björn van der Doelen groeide uit tot cultheld in Eindhoven. Tegenwoordig is hij muzikant, maar hij zal nog vaak terugdenken aan FC Utrecht-middenvelder Edwin Gorter, die hem tijdens een opstootje met de wijsvinger bewust in het oog prikte. Langs de Lijn-verslaggever Arthur Molenaar noemde het een 'Postbus 51-actie' omdat het zou passen in een campagne tegen zinloos geweld. Gorter zou zeven wedstrijden geschorst worden.

De bijtgrage Hans Kraay jr.
Lang voordat Luis Suárez zijn tanden in PSV’er Otman Bakkal zette, ging Hans Kraay jr. hem voor. Hij beet zelfs een tegenstander in opdracht van zijn coach. Je verwacht het niet, niet in de Eredivisie en niet in de vijfde klasse C. De flamboyante trainer Simon Kistemaker gaf de huidige Veronica Inside-analist de opdracht om het oor van een tegenstander af te bijten. Waarschijnlijk was de opdracht overdrachtelijk bedoeld, maar Kraay slaagde er daadwerkelijk in een tegenstander in zijn nek te bijten. Kistemaker reageerde vervolgens woedend langs de lijn: "Kraay! Ik zei dat je een stuk uit zijn oor moest bijten!"

Zidane-kopstoot vanwege belediging van zijn zus
Dit hoort op straat thuis, zei menigeen toen Zinedine Zidane in de finale van het WK 2006 in Duitsland een kopstoot uitdeelde op de borst van de Italiaan Marco Materazzi. Achteraf werd bekend dat Materazzi het bloed onder de nagels van Zidane haalde door zijn zus te beledigen. Het werd Zidane rood voor de ogen en hij beukte als een dolle stier met zijn hoofd tegen de borstkas van Materazzi. Zidanes actie werd bestraft met een rode kaart en met een man minder bleef het 1-1. Vervolgens wonnen de Italianen de penaltyreeks en werden ze wereldkampioen. De kopstoot was de laatste actie in zijn carrière. Na het WK hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen. 

Middelgrote verkeersongelukken
Zo waren en zijn er veel meer overtredingen die, zoals voetbalschrijver Michel van Egmond het doorgaans uitdrukt, meer weg hebben van middelgrote verkeersongelukken of aanslagen die in het Wetboek van Strafrecht thuishoren. We zien ze liever niet terug, maar ze herinneren eraan dat spelers een verantwoordelijkheid hebben, en dat zelfs de grootsten der aarde desondanks hun zelfbeheersing kunnen verliezen op het veld. Dit zal waarschijnlijk ook met de intrede van de VAR niet gaan veranderen.

 

 

© 2022 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?