Coronacrisis en de voetbaltrainer: Jeroen Vermaas (RKGSV)

Deel dit bericht via:

Het voetbal ligt al vanaf begin maart stil. Naar aanleiding van de aangekondigde maatregelen om verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan, heeft de KNVB besloten dat de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer worden hervat. Daarnaast is het maar de vraag of we in september kunnen starten met de nieuwe competitie.

Niet alleen voor de actieve voetballers, maar zeker ook voor de voetbaltrainers is het een vreemde, maar vooral moeilijke, periode. Het ritme van dinsdag- en donderdag op het trainingsveld staan en op zondag een wedstrijd coachen is ineens ten einde. Hoe gaat een hoofdtrainer met deze periode om? En wat is zijn mening dat de competitie van het afgelopen seizoen als niet gespeeld wordt beschouwd?

We gaan een rondje maken langs de velden bij verschillende clubs en laten een aantal trainers aan het woord. We zijn begonnen met Pierre van den Eeden (Geldrop) en we gaan nu verder met Jeroen Vermaas, de huidige hoofdtrainer van RKGSV, die komend seizoen zijn zesde jaar in gaat als eindverantwoordelijke.

Hoe gaat het met Jeroen Vermaas in deze moeilijke tijd?
“Het is een trieste, hele rare tijd, waarin eigenlijk iedereen in het ongewis is. Het is jammer genoeg niet anders, het is zoals het is. We moeten toch een beetje positief blijven. Als we ook nog in een negatieve spiraal gaan zitten, dan gaat het helemaal verkeerd. Ik kom de tijd goed door, ik loop nu regelmatig met mijn vrouw en de honden, nog meer dan normaal. Gelukkig is het weer goed, dat scheelt een hoop.

Ik ben een positief ingesteld persoon en ik hoop dat iedereen een beetje dezelfde gedachte kan opbrengen in deze moeilijke periode. Mis mijn familie, vrienden en natuurlijk het voetbal, maar we hebben het hier met mijn gezin en huisdiertjes goed voor elkaar en, ondanks dat ik nu veel meer thuis zit, hebben we het gezellig. Het thuiswerken bevalt niet verkeerd, maar ik mis wel de interactie met mijn collega’s. Gewoon even een praatje, iets ondernemen met elkaar.”

Heeft de Corona-crisis - buiten het voetbal om - nog persoonlijke gevolgen gehad?
“Gelukkig niet, er zijn geen naaste familieleden, vrienden besmet geweest. Alleen een collega van het werk, waarvan zijn vrouw in de zorg werkt. Hulde voor de zorg by the way, deze mensen hebben het heel zwaar, maar ze verlenen uitstekende zorg. Jammer genoeg kunnen ze niet iedereen redden en zijn er helaas doden gevallen door dit vervelende virus. Dus, wanneer je gezond bent en je kunt gewoon je werk uitvoeren, mag je niet klagen.”

Hoe gaat de club om met deze situatie?
“Ze zijn aan het bekijken waar ze op kunnen bezuinigen. Denk dan aan het tijdig stopzetten van het lidmaatschap van Fox Sports, totdat de kantine weer opengaat. Maar ook de voorraad van de kantine proberen te slijten. Financieel treft de Corona-crisis de club natuurlijk, denk dan aan het mislopen van het voetballen in de maanden april en mei. Terwijl het prachtig weer was om te voetballen. Dat trekt altijd wat meer supporters. En wat te denken van ons jaarlijks GGT Toernooi (Gerwens Gezelligheids Toernooi)?! Twee dagen een mooi evenement, met een druk bezochte feestavond, dat vaak het nodige geld in het laadje brengt.
De financiële mannen van de club zijn aan het bekijken of de club ergens recht op heeft om zo deze vervelende tijd te overbruggen, nu de kantine pas weer in september de deuren mag openen.”

Je bent volop actief met het vormen van je selectie. Gezien de spelers die al hebben toegezegd, moet je je tevreden stellen:
“We zijn heel tevreden. Al in een vroeg stadium, omstreeks maart, zijn Jack de Loo (Ass. trainer) en ik in gesprek gegaan met de huidige groep. Daar kwam uit dat onze aanvoerder Rainer van Bergen (‘onze rots in de branding’), wegens gevorderde leeftijd gaat stoppen en in de begeleiding gaat toetreden als teammanager. Remy Hendriks, ons huidige keeper, wil wat meer tijd vrijmaken voor zijn gezin. We wisten ook dat Jasper Coenraad zich verder wilde ontwikkelen als voetbaltrainer en nu blijkt dat hij de club ook gaat verlaten en terugkeert naar Brandevoort.

Aangezien we een redelijk smalle selectie hebben, willen we er spelers bij halen die óf een verleden met Gerwen hadden óf er zijn komen te wonen. Daarnaast speelde ook een belangrijke rol dat de nieuwelingen ervaring met zich mee brengen, karakter en de wil om samen met de huidige spelersgroep een hoger niveau na te streven. Wanneer je dan kijkt naar de namen, zijn Jack en ik daar goed in geslaagd. Nu we gelukkig ook een goede keeper hebben kunnen bemachtigen, is de selectie rond.

Het is de taak van de technische staf (met hopelijk ook onze huidige clubgrensrechter Joep van den Hurk) om er een team van te maken. We hebben daar wel vertrouwen in. Deze groep hoef je niet te leren wat gezelligheid is. Wanneer je dan de overige ingrediënten bij elkaar neemt en alle puzzelstukjes vallen in elkaar, dan zou het wel weer eens kunnen gaan spoken op  sportpark ‘De Polder’!”

Wat vind je van de bepaling van de KNVB dat het afgelopen seizoen als niet gespeeld wordt beschouwd?
“Je hebt in deze bepaling winnaars en verliezers. Ik kan me voorstellen dat, als je heel het seizoen bovenaan hebt gestaan en een periodetitel op zak hebt, dat je niet blij bent. Diegene die in de lagere regionen bivakkeerden, zullen hier minder moeite mee hebben. Of juist niet, wanneer je heel weinig punten hebt behaald kunnen er bij de club ook spelers gaan vertrekken. Al met al is dit een gekke tijd en is het nu veel belangrijker dat we allemaal gezond blijven, zodat we ons daarna weer druk kunnen maken om het mooie spelletje voetbal. Ik wens dan ook iedereen veel gezondheid toe en let met zijn allen goed op elkaar, zodat we langzaam weer het normale leven kunnen oppakken.”

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Henry Verheggen
15 mei 20:58
Jeroen heel wijs en goed verwoord jonge.
Wens jou en mijnheer de Loo πŸ˜‚ heel veel succes en blijf gezond.
Harrie van Elderen
15 mei 13:56
Mooi stukske Jeroen,
Doe de Ass-trainer de groeten
Richard van de Kerkhof
15 mei 11:02
Mooi stuk Jeroen! Succces komend seizoen ⚽️
Michel
15 mei 9:54
Goed verhaal wittt. TopπŸ‘
Ambro
15 mei 9:34
Mooi stukske jeroen.
Stay safe en succes komend seizoen πŸ‘
Richard Janssen
15 mei 8:56
Mooi verhaal 'witte'. Goed bezig bij die Boerkes.
Frits
15 mei 8:52
Juiste man op de juiste plaats. Gerwen mag blij zijn met deze trainer.
Ps. Mooie reclame voor die ouwe verdediger die gaat stoppen.
Rob Sanders
15 mei 8:39
Toptrainer !
Anne de Louweren
15 mei 8:28
Mooi stukje jonge,zo als altijd positief!