Column uitgelicht: ‘Vets’ UNA ruggengraat van de club

Deel dit bericht via:

Gesprek met UNA veteranen Fred Klomp en John van den Akker
(door Thieu Vlemmix) De aandacht van pers en publiek richt zich doorgaans alleen op de top van een vereniging, het eerste elftal. Bij goeie prestaties zorgen krant, radio en internet er wel voor dat die de wereld in gaan. Is het omgekeerde het geval, dan niet minder. Wekelijks, en soms zelfs frequenter, is zo in de afgelopen maanden op deze site de turbulentie bij UNA 1 –ook in mijn columns- belicht. Na het aantrekken van een nieuwe trainer en het aanbreken van de winterpauze, is de wind weer wat gaan liggen. Een mooie kans om de vereniging UNA even te bezien vanuit een wat andere invalshoek.  

Er is dus ook een ander UNA. Een deel waar ze in Zeelst eveneens erg trots op zijn. Weliswaar gaat het opnieuw over voetballers. Dit keer echter over degenen waarvan de carrière voorbij leek te zijn, maar wiens historie nieuw leven wordt ingeblazen via de veteranen, de UNA Vets.

Geitenpaadje
En die bevinden zich intussen niet op een onbeduidend, glibberig geitenpaadje van de club, maar nog helemaal op de drukke hoofdweg. Voor sommigen liggen hun bijzondere voetbaldaden wat verder terug in het verleden, voor anderen wat dichterbij. Bij sommigen is het haar wat dunner, bij anderen wat grijzer. Een enkeling is nauwelijks veranderd. De meesten kwamen eens als grote talenten voort uit UNA’s andere trots: de eigen  (jeugd)opleiding. Veel van hen mogen zich tientallen jaren later gerust beschouwen als onderdeel van de sterke ruggengraat van de club. Zowel vanwege hun iconische prestaties van weleer, als om de hedendaagse verdiensten in allerlei gedaanten en geledingen van de geelzwarten uit Zeelst; in de organisatie, als trainers, supporters, als belangstellenden leden, sponsors, scheidsrechters, vaders ‘van’, lid van de Maandagploeg, etc. “Want’, zo zal Vets lid John van den Akker ergens toevoegen: “de club bestaat niet alleen uit UNA 1”. Het is een understatement.  
Colchester
Eigenlijk waren ze een beetje verongelijkt, omdat ze nog nooit op de druk bezochte voetbal highway van het regionale amateurvoetbal, de site van ‘AmateurvoetbalEindhoven’, te bewonderen waren. Ze hebben zich tijdens de afgelopen jaren immers meer dan genoeg geprofileerd? Door Giovanni Franssen worden bijvoorbeeld - nu alweer zeven jaren aan een stuk - als een soort van ‘heen en weer’ ontmoetingen georganiseerd tegen Rowhedge FC Vets uit het Britse Colchester. In Zeelst staat vervolgens de return op het programma. Steeds met de Anglo Dutch cup als inzet. Het zijn onvergetelijke ontmoetingen tussen gelijkgezinden. De Engelsen uit de County Essex maken de reputatie van een goeie ‘pint’ te kunnen drinken, en ook nog op het veld presteren, helemaal waar. Maar die uit Zeelst doen niet voor ze onder, wat heet. Bij het bezoek aan Colchester zetten de Engelsen grote ogen op als blijkt, dat de Brabanders in de kantine de voorraad bier vroegtijdig naar de Filistijnen helpen. Het is altijd een supergezellige boel. En zingen kunnen beide teams ook. ‘Die van Zilst hebben het bekende feestlied ‘liever dik in de kist dan een feestje gemist’ omgedoopt en uit Nederlandse en Engelse mond klinkt het ‘better to fat in the coffin’, in de polonaise evengoed. UNA’s verzorger Martie van de Rijt ofwel ‘Muntje’, is in Colchester wereldberoemd. Er wordt door de Engelsen altijd gevraagd of ‘mister Money Penny’ er ook bij zal zijn. 
       
Anekdotisch en kenmerkend voor de sfeer bij de Vets, is het voorval na de competitiewedstrijd tegen Beerse Boys. Daarin maakt Frank Weijers zijn reputatie van goalgetter waar met het onwaarschijnlijke aantal van 10 goals. Men roept hem vreemd genoeg na de wedstrijd niet uit tot ‘man of the match’. Als Frank verbaasd vraagt, wat hij nog meer had moeten doen om wel voor dat predicaat in aanmerking te komen, krijgt hij het laconieke antwoord: 11 goals maken. En daarmee is de kous af. Zo gaat dat bij de Vets.

Oprichting
De UNA Vets worden opgericht in 2012 met als initiatiefnemers Rob Boesten, John van de Akker en huidig aanvoerder Fred Klomp. In het team verder veel voetballers met een bijzondere staat van dienst, legendes eigenlijk. Een aantal van hen passeert tijdens dit gesprek de revue. Zoals Fred Klomp. Als gezegd, een man van het eerste uur. De kordate centrale verdediger komt voort uit de eigen jeugd en speelt in de 80- en 90-er jaren in UNA’s hoofdmacht. Zijn debuut is in 1983 onder trainer Guus de Graaf. Fred, de karakterman, gaat altijd voorop in de strijd. Is een voorbeeld en wordt tweemaal kampioen met UNA 1.
Het meest tot zijn eigen verbeelding spreekt de titel in 1993. Nuenen wordt op het terrein van Geldrop sensationeel met 2-0 geklopt en UNA promoveert naar de tweede klasse. Terugkijkend, is voor de centrale verdediger de van FC Eindhoven afkomstige Cees Jonkers, de speler waarvan Fred het meeste opsteekt.

Na zijn voetbalcarrière wordt de zoon van voormalig eerste elftalspeler Bert, eerst assistent-trainer onder Frank Weijers bij Brabantia en later bij De Valk. Momenteel is hij de zeer gewaardeerd elftalleider van UNA 1, maar ook arbiter bij de senioren op zondag en bestuurder van de Supportersvereniging. Over club iconen gesproken.

Oscar Vergeer speelt diverse wedstrijden voor UNA 1 en gaat de geschiedenis in als ‘de man met het dodelijke schot’ en de verwoestende vrije trap. Als eigenaar van Vergeer Hypotheken en Verzekeringen heeft hij in de loop der jaren bij veel Zeelstenaren een aardige inkijk gekregen in hun financiën. Samen met Marc Senders leidt hij in 2018 het hoogste UNA jeugdelftal naar de titel, met promotie naar de Tweede Divisie. Uit zijn ‘stal’ komen o.m. de grote talenten die nu bij UNA’s hoofdmacht vol doorbreken: Teun Willems, Sten Senders, Joey Verhoeven en Noël van Gerven. Zijn naam zingt momenteel rond als de mogelijke coach van het nieuwe UNA onder de 23. Is o.a. ook quizmaster van de bekende UNA Quiz.

Frank Dingen mag zeker niet ontbreken in deze opsomming. De  legendarische goalie staat in de 90-er jaren bij UNA 1 tussen de palen en komt eveneens voort uit de  eigen opleiding. Verkast in zijn juniorentijd voor enkele jaren naar PSV, waar hij in de hoogste juniorenteams uitkomt (zo ook in de Ir. Ottencup). Terug op het UNA honk wordt hij een geweldige doelman voor UNA 1. Misschien wel de beste ooit. Een monument. Hij zal in de historie moeten concurreren met andere monumenten als, Wim Radstaak en Ben Sleddens. Eens de gedroomde opvolger van voorzitter Jos Blatter, maar door drukke werkzaamheden bij Philips komt er dat niet van. Als VP Procurement Indirect Materials & Services is hij bij zijn werkgever een drukbezet man.

John van den Akker wordt als voetballer opgeleid bij Marvilde. Daarna volgt een prachtige wielercarrière. Al jong (18) winnaar van een aantal wielerklassiekers bij de topamateurs, zoals de Omloop der Kempen. Rijdt als topamateur in het geel tijdens de Ronde van Baskenland en doet dat ook als eindwinnaar in de internationaal hoog aangeschreven Spaanse Pyreneeën Ronde van Empurdan. Boekt diverse profzeges (bijv. Ster van Besèges en de Ronde van Murcia), is deelnemer aan de Tour de France, de Vuelta en het WK (Oslo). En bovendien vader van Max van den Akker, huidig topschutter bij Marvilde (het bloed kruipt…). Misschien nog eens ooit terug bij UNA

John is in het dagelijkse leven mede eigenaar van Cycling Service en als zodanig ook UNA sponsor en sluit onder meer contracten af met wielrenners voor profwedstrijden. Bovendien fungeert hij de laatste jaren als koersdirecteur bij de Omloop der Kempen.

Erwin van Oudenhoven is van halverwege de jaren 90 tot in 2009 eerste elftal speler van UNA 1, later elftalleider. Maakt deel uit van het team dat naar de Hoofdklasse promoveert. Erwin is daarin een allrounder. Kan als centrale verdediger, rechtsback en middenvelder prima uit de voeten. De aanvankelijk beoogde rol van spelmaker, zit er echter niet in. Speelt 300 wedstrijden voor het vaandelteam en stopt vanwege een blessure op zijn 37e. Beleeft als elftalleider het kampioenschap van de Hoofdklasse, een hoogtepunt. Gert Tieben is ook ‘eigen kweek’ en eerste elftalspeler in de tweede helft van de 90-er jaren. ‘De Luuk de Jong van UNA’, een geweldige kopper, heeft later opnieuw veel verdiensten bij de club. Zoals trainer, diverse functies in het jeugdbestuur, uniek spreker bij de huldigingen van jeugdteams, lid van de jubileumcommissie ‘UNA 90 jaar’. Arbiter ook. En niet te vergeten, vader van latere eerste elftalspeler Willem Tieben (nu bij UDI ’19 in de basis). Ook hier hebben we het dus over een UNA man pur sang.

Frank Weijers groeit vanuit de jeugd snel door en is dan al meteen basisspeler van het hoogste  seniorenteam van UNA. Hij is de zoon van Frans, voormalig UNA 1. Beide spelen ook als prof bij FC Eindhoven. Frank kent een mooie loopbaan als speler in het Betaald Voetbal. Hij wordt in 1990 namens Helmond Sport weggeplukt door Frans Korver (waarvan hij veel opsteekt), en verhuist 2 jaar later naar Haarlem, vervolgens naar Dessel Sport, FC Eindhoven, RBC, weer Helmond Sport en tenslotte Lille. Frank komt in het Betaald Voetbal tot bijna 100 doelpunten, wat hem tot meest succesvolle UNA speler ooit maakt! In 2002 stopt de spits met het profvoetbal, keert terug naar zijn oude liefde UNA en verovert daarmee o.a. de Districtsbeker in 2003  tegen Hoek. Nadien heeft hij ook als trainer veel succes. Zo bereikt de voormalige schutter, als trainer promotie met Bladella, Brabantia en De Valk.Toch op zijn minst opmerkelijk, dat zijn eigen UNA nooit bij hem aanklopt in de speurtocht naar een nieuwe trainer.

Piet Hein Verbaandert is een geval apart. Hij heeft een ‘in hil Zilst’ beroemde vader: de welbespraakte kleine voorstopper met de reuzen sprongkracht van het UNA in de 50- en 60-er jaren, Heintje Verbaandert. Zoon Piet Hein is diverse jaren basisspeler.
Zijn onverschrokkenheid en daadkracht heeft de middenvelder – die altijd op het randje speelt – duidelijk van zijn vader; die had ook van niemand schrik. Box to box-speler met gif in het lijf.  

John Soetens groeit op in de UNA jeugd en volgt daarna het liefdespad dat naar Oers (RKVVO) leidt. Heeft natuurlijk wel de genen van vader en oud eerste elftalspeler Walther Soetens, die na zijn voetbalcarrière bijna tien jaar voorzitter van de club is. John is (samen met Oscar Vergeer) groot animator en presentator van de jaarlijkse UNA Quiz en zit ook nog eens in de Businessclub.  

Fred Klomp en John van den Akker zijn tot slot eensgezind in hun opvatting dat ze ervoor moeten zorgen dat er straks weer een nieuwe generatie Vets staat. Het stokje moet binnen UNA door worden gegeven. Zo is onlangs Mark van Boekel ‘ingelijfd’, een eerste succes qua verjonging. “Hopelijk komen er straks nog twee (van Boekels) bij”, zo klinkt het hoopvol.        

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Medestander van Bas
02 januari 16:27
Het zijn idd zeer slechte verliezers
William Hoeymans
31 december 11:46
Hartstikke leuk “de Vets”
Enkele wedstrijden gespeeld tegen UNA, altijd strijd en beleving in de wedstrijden!
Helaas de laatste jaren niet meer gespeeld tegen UNA, door personele bezetting geen 11tal meer......
Maar 7:7 moeten we toch een keer spelen tegen elkaar!
Dus bij deze we spreken een keer af, Vets de Valk tegen de Vets van UNA.
Bas
30 december 23:06
Niet altijd leuke wedstrijden tegen dit team gespeeld.