Brabantia maakt het EFC wel heel gemakkelijk

(Door Willem-Jan Schampers)

Vooraf was Brabantia de grote favoriet tegen EFC, maar de gasten maakten die rol geen moment waar. De Eindhovenaren beschikken over diverse zeer balvaardige spelers en met Pucho Rekondie, Moreno Koenders en Yevghenny Marceli heeft d’n Brab een levensgevaarlijke aanval. Op papier althans, want EFC bleef eenvoudig overeind. Zelfs met tien man, nadat aanvoerder Mike Thijssens me twee maal geel van het veld was gestuurd. Het werd uiteindelijk 2-0. En die uitslag was meer dan terecht.

Dat vond ook verdediger Teun van Borrenbergen, een van de uitblinkers bij de thuisclub. Hij heeft – indirect – de ondankbare taak om Jesse van Gerven te vervangen. De routinier verkaste afgelopen zomer naar derdeklasser Hoogeloon en zeker in de voorbereiding was zijn gemis duidelijk merkbaar. “Jesse is niet alleen verdedigend sterk, maar ook coachend vervulde hij een belangrijke rol”, zegt Van Borrenbergen. “Ik ben een heel ander type speler, maar vandaag ging het hartstikke goed. Brabantia speelde veelvuldig de lange bal en daar hadden we weinig moeite mee. Ik denk dan de tegenstander nauwelijks écht gevaarlijk is geweest.”

Vanaf de eerste minuut golfde het spel op en neer en bleek al snel dat beide teams een – noodzakelijke – overtreding niet schuwden. Scheidsrechter René de Loos, die soms erg warrig floot en in de eerste helft zo’n vijf minuten liet doorspelen en in de tweede helft zelfs zeven minuten, had het niet allemaal goed in de smiezen. De wegzenden van Thijssen was terecht, maar tegelijkertijd was de eerste gele kaart wel heel zwaar gestraft. Overigens moest De Loos er door zijn grensrechter op worden geattendeerd dat de aanvoerder van EFC zijn tweede kaart ontving.

“Toen moesten we wel even schakelen”, aldus Van Borrenbergen. “Mike vormde in het systeem dat onze technische staf had uitgedacht immers een belangrijke schakel. Hij speelde als middenvelder een stuk verder naar achteren, zodat we wat extra verdedigende zekerheid hadden ingebouwd. Dit werkte goed en Brabantia kwam er nauwelijks doorheen. Na het wegsturen van Mike hebben we allemaal een tandje bijgeschakeld en het is een grote verdienste van iedereen dat we overeind zijn gebleven. Dit is een lekkere overwinning.”

Voorsprong
Reeds in de 11de minuut kwam EFC op voorsprong. Een harde vrije trap bracht doelman Fabijan Quirijns dusdanig in de problemen, dat hij de bal niet goed genoeg verwerkte. Op de achterlijn slaagde Gijs Wuijts er nog in de bal voor te zetten en was het Max van Limpt die van dichtbij simpel kon scoren. Met deze vroege voorsprong leunde de Eerselnaren iets achterover, maar Brabantia kwam nauwelijks in de buurt van het doel EFC. In de 24ste minuut wees De Loos naar de stip, toen Clayton Pikero Gijs Wuijts omver kegelde. Vanaf de strafschopstip zorgde Van Borrenbergen gedecideerd voor 2-0.

Ook hierna verzandden de meeste aanvallen van Brabantia in een vroege schoonheid en bleef de EFC-defensie relatief simpel op de been. Doelman Jesse Theuws had een makkelijke middag. In de slotfase van de eerste helft was de thuisclub zelfs dicht bij de 3-0. In de 37ste minuut kwam Wuijts een teenlengte te kort om een scherpe voorzet van Dennis van Sambeeck in de tikken en twee minuten later kogelde Thijssen de bal van afstand op de lat.

Furieus
Na rust probeerde Brabantia – dat Luuk de Roos langdurig moet missen door een kruisbandblessure – het wel, maar de creativiteit ontbrak in het elftal van trainer Roel Nabuurs. De aanvallers liepen zich stuk op de hechte verdediging van EFC en de hoge ballen waren vrijwel allemaal een prooi voor Teun van Borrenbergen en Luc Steevens. Nadat Thijssen in de 54ste de rode kaart had ontvangen, verwachtte iedereen een furieus Brabantia, dat vol op jacht ging naar doelpunten. Het was echter gewoon niet goed genoeg wat de Eindhovenaren lieten zien.

Via Jim Daniëls (net voorlangs, op aangeven van invaller Bas Smulders) en Dennis van Sambeeck (vrije trap, redding Quirijns) had EFC nog de beste mogelijkheden. De blijdschap bij trainer Edwin Slagboom en zijn assistent Joost Verberne was groot, toen scheidsrechter De Loos eindelijk besloot af te fluiten…

EFC: 1. Jesse Theuws, 2. Joel Prat, 3. Teun van Borrenbergen, 4. Luc Steevens, 5. Dennis van Sambeeck, 6. Mike Thijssen, 7. Jim Daniëls, 8. Joni Hooyen (13. Niels Groenen), 9. Gijs Wuijts (14. Ahmed Kamal Abhuwahid), 10. Bram Jansen (12. Bas Smulders), 11. Max van Limpt.

Brabantia: 1. Fabijan Quirijns, 5. Niek Schalkwijk (10. Ryley de Jong), 6. Wouter de Kramer, 9. Moreno Koenders, 11. Yevghenny Marceli, 12. Lorenzo Koenders (Florian Ross), 15. Clifton Pikero (4. Joshua Tan), 16. Pucho Rekondie, 17. Tarik Ouzalah. 18. Clayton Pikero, 19. Marvin Mollen.