Beweegprofessionals aan het woord: Shinsplints: van stekende pijn tot behandeling

Deelacties:

Shinsplints, ook wel springschenen en in moeilijke termen: mediaal tibial stress syndroom (MTSS) genoemd. De verschillende benamingen doen al vermoeden dat we hier te maken hebben met een moeilijk te beschrijven blessure. De blessure uit zich door pijnklachten aan de rand van het scheenbeen, in de meeste gevallen enkele centimeters boven de enkel, aan de binnenzijde (mediaal) van het scheenbeen. Heb je last van deze blessure, dan leggen we graag uit wat we voor je kunnen doen.

Scheenbeen
Het scheenbeen wordt vooral bij sporten met schokbelasting zoals hardlopen, voetballen, springsporten of lange stukken wandelen flink belast. Hierdoor kan overbelasting staan van het scheenbeen en/of structuren rondom het scheenbeen zoals het botvlies of aanhechtingsplaatsen van de spieren en pezen in die regio.

Hoe ontstaat het?
MTSS wordt gezien als een overbelastingblessure. Overbelasting kan uiteraard op verschillende manieren ontstaan, er is in ieder geval sprake van een dysbalans tussen de belasting (de sportactiviteit) en de lokale belastbaarheid (wat kan het weefsel ter plekke aan). Maar denk ook aan slecht schoeisel, overgewicht of afwijkingen in de stand van de voeten, knieën of heupen. Al deze extra factoren kunnen het risico op overbelasting vergroten.

Fysiotherapie
De fysiotherapeuten kijkt vanuit de totale bewegingsketen naar het bewegingsprobleem. Dit houdt in dat wij in het onderzoek zeer gericht kijken naar zowel de voet, de enkel, de knie, de heup en zelfs de rug. Elke minimale standsafwijkingen of functiestoornis zoals het niet juist bewegen van een gewricht en/of een te gespannen spier kan tot gevolg hebben dat ergens in die bewegingsketen een probleem ontstaat, bijvoorbeeld ter hoogte van het scheenbeen. De “beweegproblemen” worden weggenomen middels specifieke behandeltechnieken en er wordt een oefenprogramma gemaakt om de herwonnen functies zoals mobiliteit, stabiliteit en kracht te onderhouden en verder op te bouwen. Zodoende hersteld de balans tussen de belasting en de lokale belastbaarheid.

Podotherapie
De podotherapeut kijkt voornamelijk naar twee belangrijke onderdelen bij MTSS. Ten eerste wordt er gekeken naar welke spieren kunnen zorgen voor overbelasting van het botvlies. Ten tweede wordt er gekeken naar hoe de grondreactie krachten impact hebben op het scheenbeen. Als we kijken naar de spieren van de voet, beginnen veel van deze spieren ter hoogte van het scheenbeen. Een verkeerde stand van de voet of een verkeerde afwikkeling kan er voorzorgen dat de deze spieren hard aan het botvlies van het scheenbeen trekken.

Verder heeft de plaatsing van de voet onder het lichaam en de stand van de voet invloed op hoe de grondreactie krachten door het onderbeen gaan. Veelal wordt gezien dat de grond reactie en verhoogd stress moment geeft waardoor het scheenbeen, op de plek van de pijn, lichtelijk kan buigen. Dat komt omdat de plek op het scheenbeen waar MTSS voorkomt, het dunste gedeelte van het scheenbeen is. Hierdoor kan deze gemakkelijker buigen.

Aan de hand van zooltherapie en schoenadvies kunnen trekkrachten van de spieren en de grondreactie krachten aangepast worden, om ervoor te zorgen dat er een beter balans komt in belasting en belastbaarheid.
Mediaal Tibial stress syndroom (MTSS) of shinsplints is een vervelende overbelastingblessure, maar in combinatie van fysiotherapie en podotherapie is deze goed te behandelen.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?