Wiljan van Vijfeijken terug op het oude nest

Deel dit bericht via:Het rommelde de afgelopen maanden bij het inmiddels gepromoveerde RKSV Sterksel. Erik Schaeken gaf aan –ondanks zijn contractverlenging tot medio 2019- de club te gaan verlaten. De trainer/speler zag uiteindelijk te weinig perspectief om verder te gaan bij de club. In zijn kielzog vertrokken maar liefst dertien selectiespelers. Met man en macht heeft Sterksel geprobeerd spelers van buitenaf te strikken, die komend seizoen de selectie willen komen versterken. Dit is wonderwel gelukt, waardoor er toch een volwaardig eerste elftal de competitie in kan gaan voor het seizoen 2018-2019. Dit onder leiding van de nieuwe trainer Jef Vels.

Naast het vertrek van veel spelers en Erik Schaeken, is ook Wiljan van Vijfeijken vertrokken. De afgelopen twee seizoenen nam hij de coaching op zich bij Sterksel. Ook Van Vijfeijken had zijn contract verlengt, maar na alle ontwikkelingen, trok hij zijn conclusies en gaat komend seizoen aan de slag bij zijn oude liefde RKSV Heeze.

We stellen de 58-jarige trainer een aantal vragen over de soap rondom RKSV Sterksel en de keuze om terug te keren bij RKSV Heeze.

Hoe kijk je terug op de periode na de bekendmaking dat Schaeken gaat stoppen bij RKSV Sterksel als trainer/speler?
"Ik kijk natuurlijk terug met gemengde gevoelens. Trots dat we na twee seizoenen RKSV Sterksel historie hebben geschreven, door ze voor het eerst in hun bestaan in de 4e klasse neer te zetten. We hebben het als collectief gedaan en dat maakt de teamprestatie heel mooi. En ja, dan de andere zijde van deze promotie. Heel het verhaal ga ik niet vertellen, maar om de ruis wat minder te maken licht ik het kort toe.

De contractverlenging bij Sterksel liet lang op zich wachten. Erik wist dat ik eigenlijk niet verder wilde bij Sterksel. Reden voor mij was dat ik niet bij iedereen de drive voelde, die nodig is om te groeien als club. Ook de mentaliteit van de spelersgroep, om selectievoetbal te willen spelen en daardoor beter te worden, ontbrak bij een aantal spelers. Het was voor Erik en mij heel lastig om onze gedrevenheid over te brengen op de groep.

Na een lastig eerste seizoen paste Erik zich in het huidige seizoen goed aan. In februari wilde hij weten of ik door zou gaan of niet. Ik hou een beetje van die jongen en kon geen 'nee' verkopen. We hebben voorzitter Edwin Broekman gebeld en elkaar dezelfde dag de hand geschud voor nog een jaar RKSV Sterksel.

De weken daarna zijn we gespreken gaan voeren met de spelers en daar kwam uit dat veel spelers twijfelden en dat we pas rond 1 juni zekerheid hadden wie zou blijven en wie niet. Daardoor kwam er onzekerheid of we het komend seizoen wel een volwaardige selectie op de been konden brengen. Dit was voor Erik een dusdanige struikelblok, met de vermoedelijke promotie in het vooruitzicht, om door te gaan. Hij kwam terug op zijn jawoord. Dit is in goede harmonie met het bestuur besproken."

Wat vind je van de keuze die Schaeken heeft gemaakt en sta je achter deze beslissing?
"Erik en ik hebben ons jawoord ingetrokken. Door een aantal factoren, zoals hierboven al beschreven, hebben we dit besluit genomen. Ik snap de keuze van Erik voor honderd procent, want we deden alles samen. Niet alleen met elkaar, maar ook met alle mensen die Sterksel een warm hart toedragen. Spelers, bestuur en supporters! Natuurlijk was Erik de eindverantwoordelijke, maar zo voelde ik mezelf ook. Erik krijgt nu de 'zwarte Piet' toegespeeld, maar dit is wel heel makkelijk. Die jongen heeft zich honderd procent ingezet voor zijn clubke, waar hij ooit begon als voetballer.

Op het moment dat Erik aangaf te stoppen als trainer/speler, zou ongeveer de helft van het huidige team vermoedelijk blijven. Niemand zag het aankomen dat het complete eerste elftal zou stoppen. Erik niet, ik niet, het bestuur niet en de supporters niet. Toch gebeurde het en op 15 juni stond er een hele reeks van spelers op de transferlijst, die de club gaan verlaten. Iedereen heeft zijn keuze gemaakt op voor hem gegronde gevoelens en redenen. Dit kun je Erik niet aanrekenen. Ik sta pal achter de beslissing van Erik. Natuurlijk mag je een jawoord niet breken, dat hebben Erik en ik niet netjes gedaan. Maar het verhaal heeft in dit geval echt twee kanten. Dat Erik zijn kant wordt uitvergroot is logisch. Iedereen mag zijn mening hebben, maar terecht is het niet.'

Waarom ben je niet in gegaan om de functie van Schaeken over te nemen?
"Simpel, ik twijfelde al veel langer dan Erik. Zag dingen gebeuren in het eerste jaar dat ik dacht: dit werkt zo niet, als je samen wilt presteren. Puur voor Erik heb ik er een tweede seizoen aan vastgeknoopt. Doorgaan was voor mij geen optie, hoewel ik natuurlijk wel de impact voor de club zag en even heb overwogen om het over te nemen. Maar ik moet eerlijk naar mezelf zijn, net als Erik ben ik een winnaar en zag geen heil in de gang van zaken bij de club. Een nieuwe trainer werd eigenlijk best snel gevonden. Vanaf dat moment was het klaar voor me. Ik was opgelucht dat Sterksel verder kon met een geroutineerde en enthousiaste oefenmeester."

Met wat voor gevoel ga je RKSV Sterksel verlaten?
"Met een rotgevoel richting de club en voorzitter Edwin Broekman. Edwin trekt bijna alleen de kar bij Sterksel, waardoor er veel dingen blijven liggen. Dit is niet bevorderlijk om spelers en trainers optimaal te laten presteren. Erik en ik wilden groeien en dat was niet mogelijk bij deze club. De afgelopen twee seizoenen hebben we het maximale er uit kunnen halen met deze spelersgroep. Met promotie naar de vierde klasse. Voor Erik, mezelf en het team is dat toch de bevestiging dat onze aanpak werkte. We hebben een gezellig promotiefeestje gehad, ondanks de situatie rondom de selectie. Erik en ik gaan met opgeheven hoofd de club verlaten. Maar toch had het zo niet mogen lopen en dat spijt me."

Je keert terug bij RKSV Heeze, wat wordt je functie daar?
'Ik wordt bij Heeze toegevoegd aan de technische staf. Daar waar nodig zal ik mijn ding doen en probeer daar niemand mee in de weg te lopen. Na promotie van Heeze 1 en 2, is er genoeg werk aan de winkel. De insteek is om komend seizoen met drie selectieteams te gaan werken bij Heeze. Ik wordt coach van het derde team. Ook heeft het bestuur me gevraagd om de samenwerkingsverband van de vrouwen tussen Heeze en DOSL te ondersteunen. Ik ga één keer in de week training verzorgen aan deze groep vrouwen en probeer mijn steentje bij te dragen aan een goede structuur binnen het snel groeiende vrouwenvoetbal."

Wat verwacht je komend seizoen van het eerste elftal van RKSV Heeze in de eerste klasse met Marius Methorst aan het roer als nieuwe hoofdtrainer?
"Ik verwacht dat Heeze elke tegenstander in de eerste klasse het heel moeilijk kan gaan maken. Ik ga geen stoere praat verkopen, maar ik zie wel de kwaliteit die er rondloopt in deze spelersgroep, waardoor we wel eens kunnen gaan verrassen komend seizoen. Met Marius Methorst en zijn assistent Ad Snoeijen heb ik eerder samengewerkt en weet dat die twee elkaar prima aanvullen. Ik weet dat Marius past bij Heeze en dat er voor hem een uitdaging ligt om er het maximale uit te halen dit seizoen."

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Een sterksel supporter
03 juli 12:31
Hoezo werkte jullie aanpak ?
Het hele elftal is na 2 jaar weg.
Een team bij elkaar houden , hoort ook bij de aanpak van goede trainers.