Voorzitter aan het woord: Herman Matheij (Unitas'59)

Deelacties:


We stellen de voorzitter een aantal vragen over de gang van zaken binnen de club.

Herman hoe is het om voorzitter van SV Unitas’59 te zijn en vertel je verhaal over de gang van zaken binnen de club als voorzitter
Het is een eer om voorzitter te zijn van zo’n mooie vereniging als SV Unitas’59. Unitas ’59 is een amateurvoetbalvereniging met een historie die teruggaat tot 1933. Als gevolg van vooral de uitbreiding van Woensel Noord en de jonge wijk Blixembosch is Unitas ’59 gegroeid van 700 leden in 1974 tot momenteel zo’n 1.400 leden. Hiermee zijn wij de grootste amateurvoetbalvereniging van Eindhoven en omstreken.

We zijn goed georganiseerd en financieel gezond. Is dat een prestatie? Wij vinden van wel, omdat dit het resultaat is van stabiel beleid en investeringen (financieel en kwalitatief) in de vereniging. We hebben dan weliswaar niet de modernste gebouwen, maar ze zijn wel van ons. Onze lijfspreuk is dan ook ‘beleven als een vereniging, besturen als een bedrijf’.

Het bestuur wordt gevormd door professionals die hun sporen in het bedrijfsleven hebben verdiend. Hierbij laat ze zich ondersteunen door een Raad van Advies. Ruim 220 vrijwilligers zetten zich dag in dag uit voor onze leden in en zorgen voor een sportief en veilig sportklimaat. Voor trainers en begeleiders die uit hoofde van hun functie met onze jeugd in aanraking komen, hebben wij de VOG ingevoerd. Een Normen & Waardencommissie waakt over onze huisregels.

Om de vereniging klaar te maken voor de komende jaren, heeft onze ALV (algemene ledenvergadering) eind vorig jaar ingestemd met een set van nieuwe beleidsplannen 2019-2025:

ü  Algemeen beleidsplan

ü  Technische beleidsplan

ü  Vrijwilligers/HR beleidsplan

ü  Arbitragebeleidsplan

ü  Innovatie

ü  Gedragscode

Hoe lang bent je al voorzitter en wat zijn de hoogte en dieptepunten die je als voorzitter -tot nu toe- hebt meegemaakt 
Ik heb 4 jaar geleden het stokje overgenomen van Alger Vissers, die er toen 10 jaar op had zitten als voorzitter. Met hem heb ik overigens een bijzonder band, omdat onze ‘historie’ terug gaat naar de tijd dat onze zonen in de jeugd voetbalden; hij trainer was en ik leider.

Er zijn meerdere hoogtepunten zoals verkiezing tot Sportvereniging van het jaar 2016, uitreiking in 2017, het jaar dat onze heren selectie 1 ongeslagen kampioen werd maar ook gelijktijdig heren 2 én twee jeugdteams (JO19/1 en JO17/1) promoveerden. Ook denk ik nog met veel plezier terug aan het binnenhalen van onze huidige hoofdsponsor ING met behulp van een leuke ‘pitch’ als ook het winnen van de 1e prijs onlangs bij een pitch uitgeschreven door de gemeente en Rabobank Eindhoven-Veldhoven.

Echte dieptepunten kan ik me niet heugen, wel teleurstellingen. Onder andere het niet doorgaan van het hoognodige tweede kunstgrasveld. Begrip voor de omstandigheden die hebben geleid tot dit besluit, echter wel zuur voor een ‘vitale’ vereniging.

Hoe staat de club er in het algemeen voor (sportief en financieel)
De club staat er goed voor,  sportief én financieel. Om met de sport (we zijn immers een voetbalclub) te beginnen, onze selectie gaat zich zeker handhaven in de 3e klasse. Zoals bekend gaat hoofdtrainer Koen van der Heijden ons aan het eind van dit seizoen verlaten en neemt Huub Vermeulen het van het over. Veel jeugdige talenten rammelen al aan de poort en nu al spelen JO19 spelers mee in de selectie. Dat is overigens de resultante van ons beleid; we betalen geen spelers en jeugd moet kunnen doorgroeien binnen de vereniging.

De jeugd speelt onverdeeld hoog, d.w.z. minimaal hoofdklasse tot en met landelijke divisie niveau. Ook nu weer staan een aantal jeugdteams op promoveren naar een hogere divisie. Recent won onze JO17/1 de halve finale KNVB beker tegen FC den Bosch; een prestatie van formaat.

Financieel schrijven we al jaren zwarte cijfers als gevolg van een gedegen en behouden financieel beleid. Onze begrotingsmethodiek schrijft o.a. voor dat alle direct aan voetbal gerelateerde zaken uit de contributie betaald moeten worden. Onze jaarrekening wordt gecontroleerd door een accountant. Onze sponsorcommissie weet bestaande en nieuwe sponsors aan ons te verbinden en zorgt onze clubhuisbeheer voor een goede omzetresultaat.

Sportief

Welke trainers zijn je het meest bijgebleven 
Ik wil me beperken tot één en dat is Willy van der Heijden (vader van). Willy is een echte clubman die het rood/wit door zijn aderen heeft stromen en voetbal ademt. Een soort van ‘pater familias’ die er altijd is en zal zijn.

Waar moet een hoofdtrainer binnen SV Unitas 59 aan voldoen
Uiteraard moet hij kundig zijn (gekwalificeerd) en moet hij zijn spelers kunnen ‘lezen’. Uiteraard gaan we voor het resultaat, maar de trainer moet verbinding hebben met zijn team én de vereniging. We zijn immers een (h)echte familievereniging. Samenwerking met de andere trainers (inclusief de jeugd) is verder een vereiste. Tot slot voorbeeldgedrag en uitstraling naar de rest van de vereniging, maar dat is min of meer een vanzelfsprekendheid.

Gezien de grootte en groei van de vereniging is het wel mogelijk om alle elftallen te laten trainen en spelen
Het is vaak hangen en wurgen. Dit is het gevolg van de beschikbaarheid (aantallen velden in relatie tot het aantal spelende leden) als ook de kwaliteit van het natuurgras. Uiteraard zou een vereniging als Unitas ook moeten kunnen beschikken over een 2e kunstgrasveld. Het is dan ook passen en meten en bij afkeur van de velden is het roeien met de riemen die we hebben.

Als gevolg van het gewijzigde KNVB programma en start van de dressperiode hebben onze altijd druk bezocht jeugdtoernooien er aan moeten geloven. Dit scheelt de club ook inkomsten.

Toekomst

Hoe zie je de toekomst binnen de club en zijn er specifieke zaken waar je zorgen over maakt
Ik zie de toekomst van de club rooskleurig in. We zijn op gepaste wijze ambitieus, maar waakzaamheid is altijd geboden.

Met een aantal mede bestuursleden volg ik op dit moment een KNVB cursus ‘besturen met impact’, die vooral inzoomt op het aspect ‘cultuur’. Precies datgene wat ons op dit moment interesseert. Ook hoe we omgaan met onze steeds hoger spelende prestatiejeugd i.r.t. de reactieve tak.

Hoe gaat het met de jeugdopleiding en wat is jullie doelstelling m.b.t. de doorstroming van jeugd naar de senioren
Het gaat uitstekend met onze jeugdopleiding. We zijn dan ook bezig met regionale certificering. Zoals eerder aangegeven willen we dan onze jeugd kan doorstromen naar de senioren, zowel selectie als andere senioren teams. Een aantal jaren hebben jullie zelf onderzoek gedaan naar de doorstroming van jeugd naar de selectie en toen kwamen we als koploper uit de bus. 

Hoe is de samenwerking met de gemeente gelet op de situatie dat er steeds meer bezuinigd gaat worden waardoor clubs financieel in problemen kunnen komen
Op zich hebben wij een prima samenwerking met de gemeente. Ons (financieel) beleid is er op gericht dat we zelf onze broek ophouden. Daarentegen ben ik wel de stellige mening toegedaan dat ‘vitale’ verenigingen ook wel eens geholpen willen worden en dat niet alle aandacht uitgaat naar noodlijdende verenigingen. Let wel, alle begrip als een vereniging buiten haar schuld in de problemen komt en geholpen wordt.

In mijn rol als vertegenwoordiger van het amateurvoetbal binnen de Eindhovens Sportraad heb ik nog niet zo lang geleden kennis mogen maken met onze nieuwe Sport (naast vele andere portefeuilles) Wethouder Stijn Steenbakkers. Hij heeft blijk gegeven van dossierkennis en is bijzonder geïnteresseerd in het wel en wee van de Eindhovense sport.

Komt er ooit een fusie, wel of niet gedwongen met de buurman Nieuw Woensel en wat verwacht je daarvan
Persoonlijk geloof ik niet zo in een afgedwongen fusie. Verleiden echter kan wel. De samenwerking met onze buren is overigens goed. Zo hebben we o.a. nu een samengesteld meisjesteam, werken we nauw samen bij ons project ‘Buurthuis van de Toekomst op het Sportpark van de Toekomst’ en vinden we elkaar regelmatig op andere terreinen. Overigens wordt er ook prettig samengewerkt met Tennisvereniging Bokt en PSV Korfbal.

Persoonlijk
SV Unitas ‘59 is een van de grootste clubs van Eindhoven, hebben jullie voldoende mensen om alles in goede banen te leiden:

We hebben ruim 220 vrijwilliger, die we zeer waarderen en waar we ook niet zonder zouden kunnen. Uiteraard kunnen we er altijd meer gebruiken en kan dat vaak op projectbasis. Zoals aangegeven gaan we ons (nog) meer richten op cultuur, wat mogelijk ook tot aanwas van het aantal vrijwilligers kan leiden.

SV Unitas’59 heeft een Arag Fairplay certificering gekregen en hoe kwam dat stand
Dat is een kroon op het werk van onze scheidsrechtersafdeling. Zij hadden hun zaakjes dan ook goed op orde, waardoor de certificering snel een feit was. De uitreiking door Kevin Blom was een feestje.

Wat is je drive om er voor te zorgen dat SV Unitas’59 zo maatschappelijk betrokken blijft bij veel zaken
Vooral het samen doen. Ik sta uiteraard niet alleen, maar met de hulp van mijn mede bestuursleden én Raad van Advies ontwikkelen wij beleid en zijn we maatschappelijk betrokken bij diverse thema’s. Te denken valt aan ‘Buurthuis van de Toekomst’, ons duurzaamheidsbeleid (onlangs alle verlichting in ons Broer Brands Clubhuis en Bavaria Pub vervangen door energiezuinige LED verlichting), de samenwerking met Stichting Leergeld en ga zo maar door. Dat geeft bijzonder veel voldoening.

Kort/tot slot:

Amateurvoetbaleindhoven: Uitstekend medium, met bevlogen mensen die het amateurvoetbal een warm hart toedragen.

Normen en Waarden: Van groot belang voor een (h)echte familievereniging.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?