Terugblik op: Voorzitter a/h woord, Eric Vos (Brabantia)

Deel dit bericht via:


RKVV Brabantia was in maart verkozen tot club van de week bij FC Eindhoven in samenspraak met Amateurvoetbaleindhoven. Naast een uitnodiging van FC Eindhoven voor het bezoeken van de wedstrijd op 22 maart 2019 jl. tegen FC Dordrecht komt ook voorzitter Eric Vos van vv Brabantia aan het woord. We stellen de voorzitter een aantal vragen over de gang van zaken binnen de club.

Eric, hoe is het om voorzitter van RKVV Brabantia te zijn en vertel je verhaal over de gang van zaken binnen de club als voorzitter:
Het is prachtig om voorzitter te zijn van vv Brabantia. Samen met mijn medebestuurders ben ik elke keer weer onder de indruk  van het vele werk wat wordt verricht binnen de vereniging. Natuurlijk op de eerste plaats  onze vrijwilligers waar we elke keer een beroep op doen  maar ook onze sponsoren en andere partners die begaan zijn met  vv Brabantia.

Brabantia is een grote voetbalclub  met 1200 leden en zoals wij als bestuur ook uitdragen is Brabantia meer dan een voetbalclub alleen. Binnen de vereniging hebben we een hele actieve activiteitencommissie die tal van evenementen organiseren door het jaar heen. Van kienavonden, fietstochten, verenigingsavonden, sinterklaas voor de kinderen, zaalvoetbaltoernooien, 7 tegen 7 toernooien, vlooienmarkten, versieren van het sportcafé met carnaval en kerst tot het organiseren van BBQ's. De activiteitencommissie staat er altijd.

Als vereniging hebben we nu voor het 2e jaar Korein en de Theresiaschool  aan ons verbonden. Dat wil zeggen dat we nu ook de ‘place to be’ zijn voor voor- en naschoolse opvang. Kinderen leren letterlijk nieuwe dingen bij Brabantia. Kunnen direct gebruik maken van de velden om te sporten en rekenen gaat voortaan ook gemakkelijker door gebruik te maken van de vele gekleurde stoeltjes op de tribune. Zo maken ze sommen visueel en dat werkt.

vv Brabantia organiseert tal van activiteiten om de betrokkenheid van derden te vergroten. Inmiddels hebben we 6 dartteams binnen onze club, worden er ladiesnights georganiseerd en hebben we twee carnavalsverenigingen in huis; de Kletsmeijers. Deze club die samen met vv Brabantia voor de 1e keer kindercarnaval in de sporthal in Strijp hebben georganiseerd, het was een groot succes.

Daarnaast hebben we een gezellig en gastvrij sportklimaat in ons Brabantia Sportcafé  gecreëerd - mede dankzij de uitbaters Gaston, Iris, vaste kracht Rik en de nodige barvrijwilligers- waardoor er regelmatig buurtbewoners gezellig een kopje koffie of een alcoholische versnapering komen nuttigen. Sinds kort kunnen de mensen zowel van binnen als van buiten de vereniging van maandag tot en met donderdag tussen 18.00 en 20.00 uur genieten van de BRAB HAP. Een lekker wisselende avondmaaltijd voor een klein bedrag.

vv Brabantia heeft het sociaal maatschappelijk betrokken zijn als een van haar speerpunten benoemd. Zo hebben wij als eerste vereniging een sociaal verenigingsondersteuner voor 8 uur in de week. Deze man zorgt voor de verbinding tussen Brabantia en het gehele sociale achterveld. Voor een vereniging met 1200 leden en vele vrijwilligers is deze ondersteuning noodzakelijk en niet meer weg te denken. Daarnaast werken wij samen met de reclassering en de gemeente met mensen met afstand tot de reguliere arbeidsmarkt en krijgen de kans bij Brabantia om zich weer nuttig te maken voor de maatschappij.

Wij hebben inmiddels ‘volgens mij’ als eerste amateurclub in de regio een fulltime terreinbeheerder in dienst,  mogelijk gemaakt door een aantal partijen. Daarnaast werken we elke week met vele haltklanten die door ons worden aangestuurd op het sportpark voor het doen van allerlei klussen. Zij zorgen er o.a voor dat het sportpark er piccolo uit blijft zien.

vv Brabantia zoekt voortdurend naar uitdagingen. Zodra er kansen zijn worden die onderzocht. Denk hierbij aan energie verslindende lampen vervangen door LED verlichting. Onderzoeken of zonnepanelen voordeel opleveren voor de club op langere termijn. Op dit moment loopt er een intern behoefte onderzoek om eventueel camera's te plaatsen op het hoofdveld om wedstrijden te bekijken, spelsituaties terug te zien etc.

De energie en het enthousiasme waarmee wij elke week weer mee geconfronteerd worden laat zien dat vv Brabantia ‘LEEFT’. Er hangt een goede sfeer waardoor het meer dan prettig vertoeven is bij voetbalvereniging Brabantia. Dat juichen wij als bestuur toe en dragen dat ook graag naar buiten toe uit onder het motto “samen sterk”. Kortom het is een mooie uitdaging om voorzitter te zijn van vv Brabantia.

Hoe lang bent je al voorzitter en wat zijn de hoogte en dieptepunten die je als voorzitter -tot nu toe- hebt meegemaakt:  
Ik ben inmiddels al weer 4 jaar voorzitter. Hoogtepunten zie ik op vele fronten binnen de club ontstaan maar ik wil zeker het voetbaltechnisch beleid benoemen. De goede jeugdsopleiding en doorstroming van de (prestatieve)jeugd. Hier wordt veel aandacht aan besteed en we streven ernaar om zoveel mogelijk eigen jeugd door te laten stromen naar de selectie elftallen. Een ander hoogtepunt is dat we onlangs een geslaagde reanimatie hebben gehad en het leven van een 56 jarige scheidsrechter ( vader van 3 kinderen) hebben gered. De vrijwilligers en onze EHBO coördinator die daarbij betrokken waren verdienen alle lof……….volgens mij is het redden van een mensenleven het hoogst haalbare in het leven…dan ben ik trots dat leden van vv Brabantia daarin zijn geslaagd.

Dieptepunten: Wij kennen een heleboel oud-gediende , echte RAS Brabantianen die elke woensdagmiddag bij de club bijeenkomen en naast het leggen van een kaartje ook de wedstrijden van het 1e  voor bespreken. Bij thuiswedstrijden zitten ze allemaal aan een speciaal voor hen gereserveerde tafel om na de wedstrijd hun analyse van de wedstrijd te bespreken met de trainer en vaak willen weten waarom we niet gewonnen hebben. Ik heb deze tafel de afgelopen jaren flink in omvang zien afnemen wat inhoud dat ik – meer dan mij lief is- de afgelopen jaren afscheid heb moeten nemen van veel oud gedienden , echte RAS Brabantianen die ons zijn ontvallen.

Hoe staat de club er in het algemeen voor (sportief en financieel):
Sportief balanceren wij momenteel tussen hoop en vrees. Na een goede competitiestart stonden wij op een gegeven moment bij de eerste vijf van boven. Inmiddels door vele blessures van spelers op cruciale plaatsen hebben wij na de winterstop een vrije val gemaakt en helaas 8 wedstrijden op rij verloren en laat het geluk ons in de steek. Wij hebben een goed voetballende ploeg en maken vaak het spel alleen duurt de wedstrijd soms net iets te lang waardoor we de punten niet kunnen bijschrijven. De focus is er, en ook alle vertrouwen in spelers en trainers waardoor ik van mening ben dat we wedstrijden gaan winnen en nacompetitie ontlopen. Wij horen sportief gezien zeker in de 1e klasse te blijven en het beleid is hierop dan ook op gericht.

Het financieel beleid is een van de speerpunten van het bestuur en wij sturen daar dan ook op aan. Onze penningmeester Toine Dekker heeft de financiële touwtjes goed in handen en zorgt elke week voor zeer betrouwbare overzichten. Als voorzitter kan ik dan ook met een gerust hart zeggen dat wij bij vv Brabantia de financiële zaken goed op orde hebben.

Sportief

Welke trainers zijn je het meest bijgebleven: 
Uit mijn eigen carrière als keeper vroeger bij Tongelre 1  is er een trainer die er voor mij uitspringt en dat is Chris van Lint (o.a. oud prof FC Eindhoven) Een goede trainer en als persoon een fijn mens met hart op de juiste plaats.
De huidige trainer Maurice Verberne doet de juiste dingen met de spelersgroep hij geeft rust en vertrouwen en communiceert goed.

Waar moet een hoofdtrainer binnen VV Brabantia aan voldoen:
Hij moet zorgen dat er een eenheid , een team ontstaat waarbij het belang van het individu aandacht krijgt maar nooit boven het teambelang kan uitstijgen. Dit vraagt een trainer die aandacht heeft voor persoonlijke belangen en spelers op een juiste manier weet te triggeren. Communicatie is daarbij een heel belangrijk, zo niet het belangrijkste onderdeel. Verwachtingen managen etc…dus meer een goede peoplemanager. Ik denk daarom dat we met het binnenhalen van Ernie Brands als trainer het komende seizoen een brok ervaring binnen hebben gehaald die kan zorgen voor de juiste click met de spelersgroep.

Wat verwacht je als voorzitter nog van het eerste elftal dit seizoen:
Dat ze goed kijken naar de stand op de ranglijst. Dat ze als team nu opstaan en samen zorgen voor de broodnodige punten. Dat betekent in het veld ervoor gaan, mouwen opstropen als het nodig is en elkaars vuile werk opknappen mocht je medespeler even wat minder in de wedstrijd zitten. Voetballen dat kunnen ze allemaal. We hebben technisch vaardige spelers maar soms vraagt voetbal ook een enorme mentale weerbaarheid en is mooi voetballen alleen niet genoeg. Als bestuur hebben we vertrouwen in de spelersgroep en wensen de spelersgroep dan ook veel succes de komende wedstrijden zodat we sportief ook weer omhoog kunnen kijken. Dat is goed voor iedereen die vv Brabantia een warm hart toedraagt, supporters, sponsoren, vrijwilligers. Viva Brabantia.

Toekomst

Hoe zie je de toekomst binnen de club en zijn er specifieke zaken waar je zorgen over maakt:
Ik zie voor vv Brabantia een mooie toekomst als we er allemaal voor blijven gaan. Iedereen binnen de club is belangrijk en telt mee voor het eindresultaat. Het is van belang dat er voldoende vrijwilligers zich aanmelden de komende jaren om alle ambities van de club waar te kunnen maken.

Hoe is de samenwerking met de gemeente gelet op de situatie dat er steeds meer bezuinigd gaat worden waardoor clubs financieel in problemen kunnen komen:
De samenwerking met de gemeente is momenteel optimaal. We zitten regelmatig met elkaar om tafel en er wordt serieus meegedacht naar oplossingen.

Persoonlijk

RKVV Brabantia  is een van de grootste clubs van Eindhoven, hebben jullie voldoende mensen om alles in goede banen te leiden:
Net als bij meer verenigingen schuurt het ook bij Brabantia wel eens. Dat wil zeggen dat we vaak beroep moeten doen op een vaste groep vrijwilligers. We moeten oppassen dat we ze niet teveel belasten……….maar ja daar ligt dan ook het probleem als je niet voldoende vrijwilligers hebt. Met andere woorden vrijwilligers heb je nooit genoeg en daarom zou het fijn zijn als er mensen zijn die wat uren over hebben zich te melden bij onze secretaris via hb@eindhoven.nl want vele handen maken licht werk.

Welke vereniging geeft volgens jou het beste voorbeeld w.b.t. sportief beleid en welke vereniging juist niet:
Dat is niet iets waar ik mij als voorzitter van Brabantia over moet uitlaten vind ik. Simpelweg omdat ik het beleid en visie bij andere verenigingen niet ken. Er zijn denk ik bij veel verenigingen positieve ontwikkelingen te melden als je ernaar vraagt. Ik denk ook dat verenigingen van elkaar kunnen leren en het is in ieder geval goed om daar altijd voor open te staan.

Wat is de reden dat jullie zoveel zaalvoetbalteams hebben en werkt dat goed samen met het veldvoetbal:
Ik denk dat de sfeer en gezelligheid -die na afloop van de wedstrijden gezocht en gevonden kan worden in sportcafé Brabantia- een mooie bijdrage levert aan de populariteit om bij Brabantia te komen zaalvoetballen. Ons zaalbestuur zich ook binnen het hoofdbestuur laat gelden om zaken goed geregeld te krijgen. Ik denk dat de wisselwerking tussen het veld en zaalvoetbal in balans moet zijn. Dit is de verantwoordelijkheid van de speler zelf. Vooralsnog hebben wij hier geen negatieve ervaringen mee.

Kort

Amateurvoetbaleindhoven:
Niet meer weg te denken ,een soort Wikipedia voor het amateurvoetbal. Kortom boven op het nieuws, betrokken en betrouwbaar. Ga zo door.

Club van de week:
We vonden het geweldig dat we door Amateurvoetbaleindhoven en Fc Eindhoven als club van de week zijn uitgenodigd voor het bezoeken tegen FC Dordrecht. Het was een bijzondere avond gezien FC Eindhoven met maar liefst 8-1 won.

1e klasse C:
Prima klasse , helaas staan we in het rechter rijtje maar behoud is onze grootste prioriteit en we horen ook in de eerste klasse thuis.

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?