Terugblik op: UNA kijkt reikhalzend uit naar tweede  seizoenshelft

Deel dit bericht via:

Thieu Vlemmix kijkt terug op de eerste seizoenshelft van UNA in de Derde divisie. Deze column is geschreven in december 2018 toen UNA nog op koers lag richting de strijd om de titel. Maar na de winterstop kwam er ruis op de lijn en eindigde UNA, zonder een prijs op een teleurstellende 5e plaats in de competitie.

(door Thieu Vlemmix) Na de spannende inhaalrace in Goes is de rust in Zeelst weergekeerd en de winterpauze aangebroken. Misschien een goed moment om even terug te blikken op de eerste competitiehelft. Een helft die wordt afgesloten met de slotconclusie dat UNA er prima voor staat. Er is tevredenheid over een aantal sterke prestaties, de vele goals en de mooie plek op de ranglijst in de Derde Divisie. Maar toch ook wel een gevoel van teleurstelling omdat we thuis tegen de topploegen TEC, Jong Volendam en OFC niks extra’s hebben kunnen brengen. Sterker, ze werden allen nogal roemloos verloren.

Het begin van de competitie uit bij Hercules is aarzelend; een te defensieve tactiek (1-1). De week erop wordt in eigen huis wèl doorgepakt. Na het moeilijke eerste kwartier, kantelt tegen OJC de wedstrijd en razen onze geelzwarten vol overtuiging met 6-0 over de gloedjenieuwe kunstgrasmat en Rosmalen heen. Drie spelers zijn 2x trefzeker: Brian Boogers, Teun Sebregts en Jelle Schijvenaars. Voor laatstgenoemde is ‘t de opmaat naar een uitzonderlijk productieve periode. Even onderbroken door het duel tegen TEC - waarin UNA niet scoort en pas in de tweede helft tegengas geeft - maakt ‘de verloren zoon’ er bij Blauw Geel zelfs drie. Niet erbij, thuis tegen het (fysiek) te sterke OFC. Maar de draad wordt weer opgepikt tegen de ‘hanen’ van Quick. Ook thuis tegen HSC ’21 en tenslotte bij Westlandia scoort de lange. Daarna stopt de productie vooralsnog.

Over goals gesproken, UNA maakt er een hoop: 43 in 16  wedstrijden. Brian Boogers is daarbij van de regelmaat. Zich volop bewegend tussen de linies, heeft hij er intussen 10 in liggen en staat op de lijst topscorers Derde Divisie 4e, na….Jelle (3e ). Brian is echter ook van de juiste mentaliteit, de werklust, en…..van de mooie doelpunten. Dat laatste begint al bij Hercules, als hij de voorzet op maat van Sander van Weert bijzonder knap tegendraads de 0-1 binnenschiet. Bij Quick wordt met de linker vanaf de achterlijn, zo kalm als een kerstkonijn in de diepvrieskist, de verre hoek gevonden. En wat te denken van het kunststukje tegen OSS ’20, met het dollen van twee Ossenaren en de lob naar 2-0.

De  kopgoal van Jelle Schijvenaars bij Quick is vooral bijzonder, omdat deze tot stand komt na een schoolvoorbeeld van strak positiespel met Rob van Boekel en Louis Ben Jagt in de hoofdrollen. Jelle zorgt voor de omlijsting. Hij stuurt de bal met het hoofd schitterend naar de verste bovenhoek. Tegen Dongen valt bij de goal van Teun Sebregts je mond open van verbazing. Dwars door het centrum van Dongen opgerukt, controleert de (dit keer) middenvelder de bal met de punt van de schoen uit de lucht en wipt hem in één beweging over de doelman in het net. En vlak erna is er de magistrale vrije trap van Lex van Dijk, die gierend als een granaat in de verre kruising inslaat. Een kunststukje dat hij in Goes herhaalt. Hoera, we hebben weer een specialist! De aanzienlijke doelpuntenbijdrage van Lex van Dijk (4) en Ritchie Sam Anpong (3) trekt evenzeer de aandacht.

Dan is er echter ook nog de vlek van de zeven gele kaarten (3x rood) bij ADO ’20. En dat terwijl gerust gesteld kan worden dat UNA op dit niveau al jarenlang geldt als één van de aller-braafste jongetjes van de klas. Vreemd, hier waag ik geen analyse aan.  

Opmerkelijk
Enkele andere opmerkelijke zaken. De opmars van Louis Ben Jagt is het vermelden waard, gaandeweg een aanjager van jewelste. Tom Scheepers, die na het wegvallen van Sander van Weert diens positie met overtuiging over neemt. Captain Pieter Jan Scheerlinck, die zich doet opmerken door een toenemend aantal precisie voorzetten waar regelmatig uit gescoord wordt. Nick Tielemans benadert de laatste twee wedstrijden zijn vorm van weleer. Sjors Paridaans, Ritchie Sam Anpong en Lex van Dijk zijn drie betrouwbare centrale verdedigers met allemaal een perfecte dieptepass in de benen. Waarbij de capaciteiten van Lex van Dijk - zoals aangegeven - nog verder reiken. Hij kan ook prima als middenvelder uit de voeten. De met zijn 24 jaar al geroutineerde Willem Tieben sluit zich intussen weer vlekkeloos aan en is de afgelopen tijd een nuttige stand-in gebleken.   

Over Bassou Boulghalgh bestaat geen enkel  misverstand: hij is de bikkelende middenvelder die vrijwel elke wedstrijd uitblinkt. En dan nog keeper Yanick Derix. De sceptici maakten zich vooraf wat zorgen. Niet nodig. Bij zijn moeilijke taak om Petar Stoskovic op te volgen, haalt de nieuwe goalie een ruime voldoende. Een enkel foutje? Ok. Ook Petar was niet altijd foutloos.

Nog geen doorbraak
Hoe zit het dan met de doorbraak van jonge talenten? Die oogst ziet er nog niet geweldig uit. Zo blijft talent Twan Demin vooralsnog ‘talent’, terwijl van hem veel wordt verwacht. De echte doorbraak laat op zich wachten. Met een beetje goede wil kun je Tom Scheepers ook nog als een talent zien. De 20-jarige rechtsback is echter wel uitgegroeid tot een vaste kracht en met zijn fijne voorzet van toegevoegde waarde. Sil van Herwijnen komt weer wat meer in beeld en was tijdens de laatste weken belangrijk met 2 goals en een assist. Misschien als (beweeglijke) spits toch wat meer inzetten wanneer het met Jelle niet erg lukt?
Met o.a. doelman Robin van Iersel, Vincent Bogaerts, Joey Verhoeven, Teun Willems (al verdienstelijk in Heemskerk), de creatieve Samuel Franssen en de meer controlerende Noël van Gerven achter de hand, staan er natuurlijk nog genoeg jonge mannen met potentie klaar om uit de schaduw te treden. De twee laatstgenoemde middenvelders zijn in UNA 2 aan de hand van leermeester Jeroen Stottelaar in opmars.  

Slotconclusie: UNA heeft een sterke en brede selectie die tegen een stootje kan.Ziekenboeg snel leeg
In de komende weken zal naar verwachting de ziekenboeg snel leeg lopen. Mart van de Gevel en Rob van Boekel kunnen misschien meteen al na de pauze op het wedstrijdformulier worden bijgeschreven. Achter Youri van der Meer staat een vraagteken. Voormalig aanvoerder Niek van Boekel traint al weer volop mee. Sander van Weert wacht nog op een allerlaatste onderzoek begin januari .

Schilderij
Het is een heel schilderij geworden dit stuk. Misschien dat hier en daar een extra likje verf in de komende maanden het schilderstuk nog mooier kan maken. Dan kunnen we het bij de viering van UNA’s 90-jarig bestaan op een mooie plaats ophangen.  

Humor
De prijs voor de beste humor van dit eerste half jaar gaat naar het programmablad van GOES, in reactie op de voorbeschouwing van Huub de Ruijter die de zünigheid van de Zeeuwen nog maar eens aankaart.

Onder ‘De mening van Jaap’ wordt in het blaadje het volgende geantwoord. “Zeeuwen zijn niet zünig, maar zondig. Ik ken daarentegen iemand in ’t Brabantse land, die zo gierig is: man en vrouw hebben samen één kunstgebit, die eten om de beurt..en het zijn leuke luitjes!” Aldus Jaap.

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Sjoerd van Gestel
23 december 13:29
Mooie woorden over UNA. Maar idd het tweede elftal is UNA onwaardig. Ook dat het niet door gaat met Jeroen van Bezouwen. Beetje onbegrijpelijk!
Mart jans
23 december 12:50
Prima dat una 1 het goed doet.
Maar ik lees niks over de status bij una 2. Trainer die al een aantal keer moest meedoen, omdat er anders geen elftal is.
Una onwaardig denk ik..... grote club en dan geen 2e op de been kunnen krijgen.