Bosuilen na spektakelstuk in finale nacompetitie

Na afloop van de wedstrijd tussen SV Valkenswaard en RPC moest vrijwel iedereen op adem komen. Wat een spektakelstuk! In de halve finale van de nacompetitie om promotie/degradatie naar/uit de tweede klasse zagen de honderden toeschouwers een duel dat alles in zich had. Negen doelpunten, volop strijd, enthousiaste en meelevende supporters en spanning tot de allerlaatste minuut. Na verlenging won SV Valkenswaard met 5-4. De Bosuilen spelen in de finale tegen PSV/AV. RPC is volgend seizoen derdeklasser.
Een van de opvallendste spelers aan de kant van de thuisclub, was Vincent van den Groenendaal. Hij scoorde de eerste Valkenswaardse treffer, was betrokken bij het tweede doelpunt, maar miste ook enkele dotten van kansen. “Pffff, wat een wedstrijd! We hadden het in de eerste helft al moeten afmaken, maar we verzuimden de vele mogelijkheden te benutten. Mede hierdoor hielden we RPC in leven. Nadat we in de verlenging met 4-2 voorkwamen, dacht ik dat het was gespeeld, maar we lieten de tegenstander toch weer terugkomen. Dat we uiteindelijk via een terechte strafschop alsnog winnen, is alleen maar mooi.”
Van den Groenendaal, die volgend seizoen in het tweede elftal van RKSV Heeze gaat spelen, gaf ook meteen toe dat Valkenswaard het vooral zichzelf moeilijk had gemaakt. We scoren veel, maar krijgen ook te gemakkelijk doelpunten tegen. Normaliter moet je een voorsprong van twee doelpunten niet meer uit handen geven, maar in de nacompetitie is niks zeker. RPC ging alles of niks spelen en wij hadden moeite met die hoge ballen voor de pot. Onze trainer bracht daarom Jasper Jansen in en toen ging het een stuk beter. Nu moeten we tegen PSV het karwei afmaken. In de competitie hebben we twee keer ruim van ze gewonnen.”
Teenlengte
Vanaf de eerste minuten golfde het spel op en neer. In de 3de minuut viel er al het eerste kansje te noteren. Daan Slaats schoot de bal uit de tweede lijn net over het Valkenswaard-doel. De geelblauwen deden in de 12de minuut wat terug. Een prachtige pass van Erik Schaeken bereikte Van den Groenendaal, die de bal doorkopte op Ron Bakermans. De behendige linkerspits kwam een teenlengte tekort om doelman Sten Otter te verschalken. Valkenswaard werd steeds gevaarlijker en via Erwin Isbouts kreeg het nog een goede schietkans. Aan de andere kant was Rik Strijbosch dicht bij een treffer. Doelman Evert Daams redde met de voet.
In de 22ste minuut was het wel raak. Isbouts gaf een steekpassje op Van den Groenendaal, die bekwaam afrondde: 1-0. Valkenswaard voelde dat er meer in zat en kreeg drie grote kansen via Van den Groenendaal. Twee keer vond hij doelman Otter op zijn weg; de derde keer had hij de bal misschien beter kunnen afleggen op de inkomende Isbouts. Nu schoot hij zelf en ging de bal voorlangs. Tussendoor had RPC zomaar op gelijke hoogte kunnen komen. Dirk Visscher kopte de bal door op Kirubel Solomon en deze had een spectaculaire omhaal in huis. Daams stond echter op de juiste plaats en keerde de inzet.
Tegenvaller
In de blessuretijd van de eerste helft scoorde RPC alsnog de gelijkmaker. Strijbosch zette de bal scherp voor, waar Solomon prachtig inkopte. Een fikse tegenvaller voor Valkenswaard en dit was ook in de tweede helft nog even te merken. De Bosuilen kregen kansen via Martijn Bax (schot) en René Bolster (kopbal), maar het was RPC dat op 1-2 kwam. Weer was Strijbosch de aangever en opnieuw was Solomon de afmaker. Valkenswaard schrok en ging verbeten op jacht naar de gelijkmaker. De duels werden feller en scheidsrechter Patrick Hoeks moest enkele malen bestraffend ingrijpen. In de 73ste werd het 2-2. Een bal vanuit het middenveld bereikte Van den Groenendaal, maar het was een RPC’er die het laatste, beslissende zetje gaf.
Nauwelijks een minuut later had Van den Groenendaal de 3-2 op zijn schoen. Nu gaf hij de bal echter af op Bax, die van dichtbij op een verdediger van RPC stuitte. In de 86ste minuut was het wéér Van den Groenendaal die dichtbij een hernieuwde voorsprong was. Hij kogelde de bal van een meter of twintig op de lat. En in de blessuretijd verschenen Miro Ioannidis, Van den Groenendaal en Bax gevaarlijk voor het doel van RPC. De bal wilde er echter niet in. Verlengen dus…
Spanning
In de eerste verlenging nam Valkenswaard al snel een 4-2 voorsprong en leek de wedstrijd definitief gespeeld. Twee maal was Bax de doelpuntenmaker. In de 101ste minuut kreeg RPC echter een strafschop en was de spanning weer helemaal terug. Vanaf elf meter liet Rick Wijnen doelman Daams kansloos. Toen Noud Ackermans in de 105de minuut een van zijn befaamde afstandsschoten losliet en de bal via de lat (en volgens de grensrechter vóór de doellijn, red.) weer het veld in stuiterde, leek het erop dat Valkenswaard de wedstrijd over de streep zou trekken. Tot ontzetting van RPC, dat fel protesteerde.
Trainer Peer van Kemenade greep in en bracht Jasper Janssen voor de eerder ingevallen Ioannidis. Sneu voor de jongeling, maar vanwege de kopkracht van RPC, had Valkenswaard achterin extra lengte nodig. Toch viel de 4-4 alsnog. Invaller Timothy Aarts knalde de bal in de bovenhoek. Een bijzonder doelpunt voor de jonge middenvelder, want in de jeugd speelde hij geruime tijd voor Valkenswaard. Waar de toeschouwers zich al opmaakten voor een strafschoppenserie, wees Hoeks in de slotfase opnieuw naar de stip. Sjors Bukkems werd onderuit getrokken door Emiel van der Steen en Isbouts verzilverde de toegekende strafschop: 5-4. Vervolgens was het nog lang onrustig bij de Bosuilen…

Opstellingen:

SV Valkenswaard: 1. Evert Daams, 2, Noël Renders, 3. René Bolster, 4. Erik Schaeken, 5. Sander Donkers, 6. Marc Janssen (16. Miro Ioannidis, 14. Jasper Jansen), 7. Rutger Roza, 8. Erwin Isbouts, 9. Vincent van den Groenendaal, 10. Martijn Bax, 11. Ron Bakermans (17. Sjors Bukkems).

RPC: 23. Sten Otter, 4. Noud Ackermans, 5. Alex van Hout (22. Guy van Merriënboer), 6. Daan Slaats, 7. Kirubel Solomon Gebre Dingil, 8. Emiel van der Steen, 9. Rick Wijnen, 11. Rik Strijbosch (17. Martijn Vos), 14. Sean Gilbert (10. Timothy Aarts), 20. Teun Scheepers (2. Luc van den Hoff), 25. Dirk Visscher.