UNA wil status ‘regiotopper’ handhaven

Deel dit bericht via:

(Door Thieu Vlemmix) De eerste helft zit erop, althans die van UNA’s 90-jarig jubileum. Een goeie 45 speelminuten, verpakt in 2 dagen feest op sportpark Zeelst, eind juni. Het is onder meer een weerzien met veel  ‘oude’ bekenden.

Zoals tijdens en na de 24-uurs voetbalmarathon met een ratjetoe aan teams, waaronder veel oudgedienden -spelers en oude bekenden van vroeger; opvallend veel grijs haar op het strijdtoneel. Voetballers die soms nog wel willen, maar de kunde niet helemaal meer beheersen. Toch mooi om te zien dat ze op karakter er nog altijd het beste van willen maken. Een weerzien dat velen zichtbaar goed doet en dat culmineert in een mooie afsluiter op zaterdagavond. Daarbij ook the Rowhedge Vets uit Colchester de gasten van het UNA Veteranen team, die er vol in gaan en veelal de (mede) aanjagers zijn van het twee dagen lange feestgedruis dat tot ver in Zeelst te horen valt.

Simac
Een ander hoogtepunt is het verlengen van het contract met hoofdsponsor Simac, naar 3 jaar. CEO van het IT bedrijf Eric van Schagen (zie foto met UNA voorzitter Peter Smetsers) c.s. tonen zich een fantastische partner van UNA.

Verder wordt ook de keuze van de ‘jeugdtopper van het jaar’ bekend gemaakt. Daan Broersma is de naam, 16 jaar en een topper als pupillenscheidsrechter, actief bij 07-mini’s en het +Team. In november volgt ‘de tweede helft’ van het jubileum en speelt UNA richting Luifel, met o.a. de UNA Quiz.

Onder 23 komt eraan
UNA zit als regiotopper al enige jaren met het probleem dat de afstand van het per definitie jonge reserveteam richting het vaandelteam - in de Derde of Tweede Divisie - wel erg groot is. Te groot om vanuit de eigen jeugd c.q. het tweede team, in één keer te overbruggen. Daardoor vertrekken jonge spelers naar belendende clubs (bv. Marvilde) of stoppen vroegtijdig. Een aparte ‘onder de 23’ competitie met krachtmetingen tussen jonge spelers van eveneens hoog spelende amateurclubs, zou wellicht de oplossing kunnen zijn. De al jarenlange lobby bij de KNVB, waarvoor met name het duo Willem Bakermans en Jos Blatter zich sterk heeft gemaakt, kan eindelijk een resultaat melden: komend seizoen start op de dinsdagen een (halve) competitie 023 met de verenigingen Blauw Geel, Geldrop, Gemert, Nuenen, OJC, UDI ’19 en UNA; je kunt stellen, het overgrote deel van de regionale toppers. Het is nog niet echt de beoogde doelstelling, meer een ‘beginnetje’. Met ingang van het seizoen 2020/21 is dat echter wel het geval, dan gaat de KNVB starten met een volwaardige competitie voor deze categorie. En pas dan is men in Zeelst tevreden.

Voorbereiding        
Intussen zitten de eerste balomwentelingen er al weer op. Onder de nieuwe trainer Gerben Demin gaat de ververste selectie op dinsdag 9 juli van acquit tegen FC Eindhoven. UNA start met enkele nieuwe gezichten in de basis: Noël van Gerven (eigen jeugd) en Thomas Horsten. De opening is veelbelovend: Brian Boogers en Nick Tielemans scoren. Daarna walst Eindhoven echter over Zeelst heen en is de ruststand 2-5. De tweede helft eindigt met een penalty van Mart van de Gevel en met de eindscore van 3-6. Sjors Paridaans, Tom Scheepers en Rob en Niek van Boekel komen nog niet in actie. Op 29 juli wordt de training hervat en een paar dagen later – op zaterdag Zilst Kermis - is er het oefenduel tegen De Treffers.   

Jeugdigen dringen aan
Op het eerste oog heeft UNA vergeleken met vorig seizoen wat kwaliteit ingeleverd. De hoop is er daarom op gevestigd dat het enkele youngsters onder de nieuwe trainer wel lukt om de opstap te maken, die al enkele jaren  achterwege blijft. Na de oefenpot tegen Tweede Divisionist De Treffers mag UNA daarover blijven dagdromen. Immers, de allerjongsten van hen maken allemaal een sterke indruk: op het middenveld Noel van Gerven (degelijk, consequent  en balvast) en op de vleugel Sten Senders en Eon Hermans (beide snel en handig en niet bang om een actie te maken). Maar ook de jonge categorie die in het afgelopen seizoen al eerder aan de bak moest, haalde een dikke voldoende: Yoey Verhoeven (zie foto) en Sil van Herwijnen (beide in de basis).

Daarnaast laten de nieuwkomers Thomas Horsten en Bob Groenendijk er geen twijfel over bestaan dat ze echte aanwinsten zijn. Zo staat er tegen de ploeg van Jan de Jonge een fris en vlot combinerend UNA dat veelal de overhand  heeft. De 1-0 na een vloeiende combinatie, met als laatste aangevers Sil van Herwijnen en Nick Tielemans en een scorende Brian Boogers, is een juweel en brengt UNA terecht op voorsprong bij rust. Na de pauze zorgen de bezoekers voor iets meer druk, maar ook dan blijft het superjeugdige UNA – inclusief de zeer gretige routiniers Nick Tielemans en Rob van Boekel - prima op de been. Op een klein ongelukkig momentje na, waardoor het uiteindelijk 1-1 wordt.

Eindconclusie: ook zonder een handvol aan basisspelers (Ritchie Sam Anpong, Sjors Paridaans, Mart van de Gevel, Niek van Boekel en de keepers Yannick Derix en Bart Tinus) heeft UNA voldoende kwaliteit achter de hand. Maar…het seizoen is nog niet begonnen.           

 

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?