Column Thieu Vlemmix: 'UNA weer meteen gestrand in KNVB Beker'

Deel dit bericht via:

(Door Thieu Vlemmix)UNA heeft het oefenprogramma afgesloten op 8 en 10 augustus, met het OJC toernooi. In Rosmalen wordt de finale bereikt na verrassende 3-2 winst op Tweede Divisionist ASWH. De goals zijn van Mart van de Gevel (2x) en een mooie van Teun Willems. In de finale tussen UNA en Achilles Veen (Hoofdklasse) op zaterdag, ontlopen beide partijen elkaar in een povere partij niets; dus worden het strafschoppen. Jesper Maes stopt er 2 namens UNA. Da’s niet genoeg. Want de goalie van Achilles doet nog beter en keert 4 van de 5 elfmeters. Saillant detail: oud UNA speler Teun Sebregts benut de zijne namens Veen.

Opnieuw snel uitgebekerd
Precies een week later gaat UNA naar Zaterdag Derde Divisionist Sparta Nijkerk, voor de beker. De bekercompetitie en UNA, dat is al jarenlang geen gelukkige combinatie. Die tendens wordt nu moeiteloos doorgetrokken.

UNA start met zoveel mogelijk de verwachte beginopstelling van volgende week. Door het ontbreken van Bob Groeneveld neemt Louisben Jagt de linksachter positie (uitstekend) waar. In het centrum staan Ritchie Sam Anpong en Joey Verhoeven, terwijl Lex van Dijk door is geschoven naar het middenveld. Mart van de Gevel heeft de voorkeur gekregen boven Jelle Schijvenaars en Sil van Herwijnen.

Het eerste half uur is helemaal voor de Zeelstenaren. In de 32e minuut breekt Thomas Horsten door het midden uit. Precies op het goeie moment brengt de middenvelder Rob van Boekel in stelling, waarna deze de bal fraai in de verre hoek binnenschiet: 0-1. Daarna is er eigenlijk nog heel lang geen vuiltje aan de lucht voor de geelzwarten, de thuisploeg kan een uur lang amper wat uitrichten. Totdat Maurice de Ruiter een kwartier na rust namens de thuisploeg plots gelijk maakt; 1-1. Nauwelijks 2 minuten later is, wat een weeffoutje leek, hersteld.

Na een geweldige individuele actie legt het voor Nick Tielemans ingevallen vleugeltalent Teun Willems de bal panklaar voor de voeten van Rob van Boekel en die kegelt de bal hoog tegen de touwen: 1-2. Foutje hersteld, zo lijkt het. Maar daarna wordt Sparta Nijkerk steeds sterker. Met levensgevaarlijke corners tot gevolg. Uit één ervan schiet Jesse Buitenhuis uit een scrimmage de 2-2 binnen.

UNA is het daarna kwijt en laat zich inpakken. De gevolgen blijven niet uit. Een overtreding in de 16 van Ritchie Sam Anpong wordt bestraft met een penalty en daaruit trapt Maurice de Ruiter zijn ploeg naar 3-2. Daarna kan UNA zich niet meer oprichten. Onnodig verlies? Jazeker. Positieve punten, dat ook. Bij UNA zijn Lex van Dijk en Thomas Horsten ruim een uur lang de grote uitblinkers en zijn de acties van Rob van Boekel soms om van te smullen. Doelman Jesper Maes heeft een moeilijke middag, zoals dat ook geldt voor Tom Scheepers, die de aalvlugge Gilbrano Piet maar moeilijk kan afstoppen. We staan een week voor de competitiestart aanstaande zaterdag bij Blauw Geel ’38.     

De verwachtingen
Als we de poll van deze AVE site mogen geloven, dan is UNA met een percentage van 22,4 in de Derde Divisie ook dit seizoen vooraf weer een grote kanshebber. Gemert (15,6) en ADO’20 (10,8) volgen op gepaste afstand. Het is natuurlijk wel een regionaal getinte poll. Het Gelderse FC Lienden, waar coach Hans van de Haar zijn nek voor heeft uitgestoken, komt er bijvoorbeeld met 9,3 % nauwelijks aan te pas. Maar toch, een gevaarlijke klant. Daarnaast mag de Oostzaanse Football Club (OFC, slechts 3,4 %) niet worden onderschat; UNA verloor er vorig seizoen tweemaal van. Hoogland (Amersfoort) en DEM (Beverwijk) zijn de grote onbekenden. Een kleine ‘poll’ binnen UNA zelf leert, dat de eigen verwachtingen eerder van bescheiden aard zijn.

De opstelling
Wat is er ten opzichte van vorig jaar binnen UNA’s vlaggenschip zoal veranderd? Brian Boogers is de nieuwe aanvoerder. Hij krijgt een min of meer ‘vrije rol’ en dat ligt hem wel. Het heeft er verder alle schijn van dat de extra voetbalkwaliteiten van Rob van Boekel nu meer op waarde worden geschat. Een pluspunt. In het verdedigingscentrum zijn de kaarten nog niet geschud. Met Lex van Dijk (die ook op het middenveld goed uit de voeten kan), Yoey Verhoeven, Ritchie Sam Ampong en -de blessuregevoelige- Sjors Paridaans, zijn er vier gegadigden. Op rechtsachter is de positie van Tom Scheepers onomstreden. Zoals dat op linksachter ook lijkt te gelden voor nieuwkomer Bob Groenendijk, maar die blijft voorlopig met een blessure aan de kant. Louisben Jagt is de aangewezen vervanger, maar zal straks wel op het middenveld terecht komen. Op dat middenveld zijn er nogal wat opties. Thomas Horsten is er de spelbewaker en dragende kracht, met veel beweging rondom hem. De jeugdige Noël van Gerven heeft het karakter en potentie om langzaam maar zeker aan te haken. Wordt hij de verrassing? Als aanvallende types hebben Nick Tielemans, Brian Boogers, Rob van Boekel en Mart van de Gevel het niveau van een 3-sterren restaurant. Ze vormen samen met Thomas Horsten het kloppend hart. Maar ook de pure aanvallers Jelle Schijvenaars, Sil van Herwijnen  en Teun Willems zijn zeker nog in de race voor een positie. Tenslotte zullen twee geroutineerde keepers met kwaliteit de strijd aan gaan met als inzet één plek onder de lat: Yannick Derix – maar die is nu nog geblesseerd - en Bart Tinus. Allebei uitstekende goalies. En dan hebben we penalty killer Jesper Maes nog achter de hand. De spanning stijgt.

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?