UNA vindt met Mart van de Gevel weg terug  

Deel dit bericht via:


(door Thieu Vlemmix)Natuurlijk is de na afloop in de kantine vrolijk met z’n fles champagne zwaaiende Lex van Dijk een terechte ‘man of the match’. Met zijn talloze gewonnen kopduels en uitstekende passing is de verdediger/middenvelder dominant aanwezig en voorziet zijn omgeving voortdurend van munitie. Maar ook Nick Tielemans, met twee 18-karaats doelpunten (1-0 en 4-2), levert een sterke bijdrage. En wat te zeggen van de onverzettelijke PJ Scheerlinck, die de pijn van de hechtingen aan de rechterarm manmoedig verbijt.

Kentering
Allemaal waar. Dat neemt echter niet weg dat (na een ruststand van 1-1) tegenstander Hercules halverwege de tweede helft steeds dreigender komt opzetten.
En dan is er plots de langverwachte rentree (62e minuut) van Mart van de Gevel. Op de rechtervleugel nota bene, brengt hij datgene dat de ploeg al enkele maanden ontbeert. Zoals de Duitsers het zo treffend omschrijven met woorden als: ‘schwung’ en ‘sturm und drang’. In zijn eentje brengt de snelle aanvaller de kentering tot stand waarnaar UNA de laatste tijd snakte. Plots is er weer diepte in het spel en leven ook anderen weer op. Met andere woorden: UNA vindt zichzelf terug.

Onrust    
Doorgaans is de stabiele Veldhovense Derde Divisionist een oase van rust. Jaar in jaar uit geen polemieken die de pers halen. Kijk er bijvoorbeeld ook de maatgevende overzichten van Derde Divisie Voetbal 247.nl van de laatste jaren maar op na. Uit eigen (kritische) waarneming weet ik dat de zaakjes er goed zijn geregeld en de spelers zich vol op training, wedstrijd en de eigen prestatie kunnen richten. En het plezier spat daar meestal vanaf.

De laatste weken echter viel er toch enige onrust bij UNA te bespeuren. Zoals o.m. het aangekondigde vertrek van de trainer dat velen verbaast, een interne disciplinaire straf van twee weken voor de beste man van het afgelopen half jaar Bassou Boulghalgh en het futloze spel van de laatste tijd. Nagenoeg rimpelloos water was veranderd in een rusteloze golfslag die her en der buiten de badkuip van Sportpark Zeelst klotste. Figuurlijk gesproken dan, want tijdens de winterse vlaag van de afgelopen weken klotste er letterlijk niet meer veel….

Onherkenbaar
Bij de competitiehervatting drie weken terug thuis tegen EVV, heeft UNA onthutsend weinig in te brengen. Onbegrip alom ineens hoe mogelijk is. Uit tegen OFC, wordt de week erop zelfs geen enkele uitgespeelde kans geschapen. Lex van Dijk zorgt voor het enige wapenfeit door uit een corner de onderkant van de lat te raken en dat is het. De ploeg is in beide duels onherkenbaar mat. Om het maar op z’n boers te zeggen: ‘Er viel nie mee te egge of te teule’…

Handen vol
De tegenstander van vandaag schurkt tegen de onderkant van de middenmoot aan (13 punten minder dan UNA met 2 wedstrijden minder), maar de Domstedelingen zijn uitstekend uit de winterstop gekomen. Vorig jaar behaalde UNA er thuis nog een onbedreigde 2-0 zege tegen. 

Ook door Hercules wordt UNA in hun voorbeschouwing overigens beschouwd als een titelkandidaat. En daarmee manoeuvreren de zwartwitten zich gemakshalve in de rol van underdog. Dat ligt ze wel. UNA heeft er ook deze middag de handen vol aan.    

Op zichzelf is het aanlopen tegen twee nederlagen achtereen geen verenigingsramp, al overkomt het UNA niet veel. En thuis dus al helmaal niet. Je zou op zijn hoogst kunnen zeggen: ‘een rampzalige start na de winterpauze’. Ik geef toe dat ik niet tot de grootste optimisten behoorde, waar het de verwachtingen op de korte termijn betrof. Maar zie, UNA maakte daarmee vandaag toch komaf, hoewel we een dik uur aanvankelijk nog wel de kenmerken zien van een dolende ploeg. Dat verandert dus pas na de rentree van Mart van de Gevel, die meteen al Jelle Schijvenaars alleen voor de keeper zet, waarna die zijn eerste goal sinds maanden binnenschiet (2-1). Samen met de eveneens ingevallen Sil van Herwijnen (assist op Bran Boogers, penalty, 3-2) zorgt hij ervoor dat UNA helemaal opleeft. En dat geeft nieuwe hoop voor het vervolg van de competitie.

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?